Sałatka z ogórków kiszonych

Opublikowano: 18.02.2022 r., 17:03 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z ogórków kiszonych w ciemnej miseczce
Sałatka z ogórków kiszonych
Sałatka z ogórków kiszonych to jedna z szybszych i smaczniejszych sałatek. Do jej wykonania potrzebujesz ogórków kiszonych, cebuli szalotki, oliwy i musztardy miodowej.
Przygotowanie 10 min
73 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 2 porcji
  • Ogórki kiszone (300 g)
  • Cebula szalotka 2 sztuki (40 g)
  • Musztarda miodowa 1 łyżeczka (10 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę z ogórków kiszonych krok po kroku

Ogórki odsącz z zalewy i pokrój w plasterki.

Cebulę posiekaj w drobną kostkę.

Do miseczki włóż ogórki i cebulę. Dodaj musztardę, oliwę, szczyptę soli i świeżo mielonego pieprzu.

Dokładnie wymieszaj i podawaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z ogórków kiszonych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z ogórków kiszonych

Sałatka z ogórków kiszonych to jedna z szybszych i smaczniejszych sałatek. Do jej wykonania potrzebujesz ogórków kiszonych, cebuli szalotki, oliwy i musztardy miodowej.

Aby wykonać prosty przepis na sałatkę z ogórków kiszonych wystarczy tylko pokroić ogórki w plasterki, a cebulę w drobną kostkę. Następnie całość wymieszać z łyżką oliwy i łyżeczką musztardy i gotowe. Warto wzbogacić smak szczyptą soli i świeżo mielonego pieprzu. Sami widzicie, że ta sałatka jest naprawdę szybka i łatwa w wykonaniu.

Kiszenie jest popularnym sposobem konserwacji żywności. Polega na fermentacji mlekowej. Cukry proste, które znajdują się w produkcie przeznaczonym do kiszenia, rozkładają się na kwas mlekowy pod wpływem bakterii mlekowych. To powoduje zahamowanie gnicia produktu. W taki sposób można zakonserwować kapustę lub właśnie ogórki. Te ostatnie najczęściej kisi się w solance- wodzie z solą, z dodatkiem kopru, ząbków czosnku i chrzanu. To nadaje ogórkom kiszonym ich dobrego smaku. Można przeprowadzać ten proces w słoikach lub specjalnych kamionkowych naczyniach.

Surówki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Obecność warzyw kiszonych jest niezwykle istotna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego. Wraz z produktami kiszonymi dostarczamy do organizmu probiotyki, które odpowiadają za odpowiednią pracę mikrobioty dolnej części układu pokarmowego. Definicja WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) wskazuje, że probiotyki są preparatami lub produktami żywnościowymi, które zawierają hodowle żywych drobnoustrojów wywierających pozytywny efekt na zdrowie. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa. Porcja naszej surówki to już 170 g warzyw, ale jest ona tak dobra, że na pewno na jednej porcji się nie skończy.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić sałatkę z ogórków kiszonych i ta pyszna surówka na stałe zagości na Waszym stole.

Alergeny w sałatce z ogórków kiszonych

Lista alergenów dla sałatki z ogórków kiszonych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda miodowa

Wartości odżywcze sałatki z ogórków kiszonych

na 100g gotowej potrawy

Obecność warzyw kiszonych jest niezwykle istotna do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i odpornościowego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
43.42
73.81
Białko (g)
0.67
1.14
Fenyloalanina (mg)
0.02
0.03
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
3.90
6.63
Węglowodany przyswajalne (g)
2.42
4.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
2.51

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
3.05
5.18
Tłuszcze nasycone (g)
0.66
1.12
Tłuszcze nienasycone (g)
2.39
4.07
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.03
3.45
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.36
0.62
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
8.44
14.36
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
1.73
2.95
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
0.49
0.83
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.01
0.02
Ryboflawina (mg)
0.01
0.02
Niacyna (mg)
0.04
0.06
Foliany (µg (mcg))
4.81
8.17
Beta karoten (µg (mcg))
68.69
116.78

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
1040.28
1768.47
Potas (mg)
60.47
102.80
Wapń (mg)
5.89
10.01
Fosfor (mg)
21.33
36.27
Magnez (mg)
7.00
11.90
Żelazo (mg)
0.53
0.89
Cynk (mg)
0.08
0.13
Miedź (mg)
0.09
0.15
Mangan (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: musztarda miodowa.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z ogórków kiszonych 20
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z ogórków kiszonych

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ogórki kiszone
300 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 300 g
Cebula szalotka
40 g
2 sztuki
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 40 g
Musztarda miodowa
10 g
1 łyżeczka
3.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 10 g
Oliwa z oliwek
10 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Koszt składników
35.00