Sałatka z mango i awokado
- Mango - 1 sztuka (270 g)
- Awokado - 1 sztuka (135 g)
- Rukola - 1 opakowanie (120 g)
- Sałata karbowana czerwona - 4 liście (40 g)
- Orzechy włoskie - 1 garść (30 g)
- Cytryna - 1/2 cytryny (45 g)
- Oliwa z oliwek - 2 łyżki (20 ml)
- Syrop daktylowy - 1 łyżka (10 ml)
Przepis na sałatkę z mango i awokado krok po kroku
Rukolę opłucz i osusz, a potem przełóż do miski. Czerwoną sałatę również opłucz i osusz, ale przed dodaniem jej do miski, porozrywaj ją na mniejsze części.
Awokado przekrój na pół i usuń z niego pestkę. Wydrąż miąższ i pokrój go na mniejsze kawałki.
Mango obierz i wykrój miąższ dookoła pestki. Miąższ pokrój w kostkę.
Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.
Owoce i orzechy dodaj do miski z rukolą i czerwoną sałatą.
Do miseczki wlej oliwę z oliwek, następnie wyciśnij sok z połówki cytryny i dodaj syrop daktylowy. Całość wymieszaj i polej po sałatce.
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Sałatka z awokado i pomidorów
-
Ceviche z łososia
-
Sałatka z krewetkami i awokado
-
Sałatka z komosą ryżową
-
Sałatka z krewetek i awokado
-
Sałatka z łososia i awokado
-
Sałatka z awokado i tuńczykiem
-
Sałatka z awokado i mozzarellą
-
Lekkostrawna sałatka z awokado
-
Sałatka z awokado na śniadanie
-
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Keto sałatka jarzynowa
-
Sałatka z awokado i kurczakiem
-
Sałatka sushi
-
Sałatki z awokado
Więcej informacji na temat sałatki z mango i awokado
Sałatka z mango i awokado jest bardzo smaczna, a do tego prosta do zrobienia. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Jest bardzo orzeźwiająca, więc sprawdzi się w czasie gorącego lata. Można ją zjeść na drugie śniadanie lub poczęstować nią swoich gości.
Do tej sałatki potrzebujesz niewiele składników, ale warto zadbać o to, aby były dobrej jakości. Mango i awokado powinny być odpowiednio dojrzałe, a czerwona sałata oraz rukola świeże. Warto zdecydować się na świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
Ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Zarówno mango, jak i awokado znane są ze swoich licznych właściwości odżywczych. Oba te owoce przyczyniają się do obniżenia cholesterolu i wspomagają wzrok. Mango zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Podobnie jak awokado, ma właściwości przeciwzapalne. Ten pyszny owoc hamuje rozwój chorób układu krwionośnego. Z kolei awokado m.in. reguluje ciśnienie krwi i wspomaga walkę z miażdżycą.
Możesz nieco zmodyfikować ten przepis na sałatkę z awokado i mango, ponieważ do tych owoców pasuje wiele dodatków. Syrop daktylowy może zamienić na miód pszczeli lub syrop klonowy. Zamiast soku z cytryny możesz pokusić się na dodanie soku z limonki. Do mango i awokado pasować będą orzechy pekan, krewetki i niebieski ser pleśniowy lub ser feta. Orzechy warto uprażyć na patelni i wymieszać z miodem. Odpowiednim dodatkiem będzie ser mozzarella lub parmezan. Możesz go zetrzeć na tarce lub pokroić na mniejsze kawałki. Do tej sałatki możesz dodać także prażone nasiona słonecznika lub dyni.
Sałatka z rukolą, mango i awokado sprawdzi się w wielu sytuacjach. Możesz ją przygotować tuż przed pracą lub wieczorem dzień wcześniej, a potem część przepakować do pojemnika i zabrać ze sobą. Jej orzeźwiający smak doda ci energii do pracy, jednocześnie nie powodując uczucia przejedzenia. Ta pyszna sałatka sprawdzi się w czasie imprezy. Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, warto proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że ta sałatka bardzo szybko zniknie z talerzy.
Alergeny w sałatce z mango i awokado
Lista alergenów dla sałatki z mango i awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
Wartości odżywcze sałatki z mango i awokado
Energia i białka
(290g)
Węglowodany
(290g)
Tłuszcze
(290g)
Witaminy
(290g)
Składniki mineralne
(290g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.