Przepis na sałatkę z mango i awokado krok po kroku

Składniki
  • Mango 270 g 1 sztuka
  • Awokado 135 g 1 sztuka
  • Rukola 120 g 1 opakowanie
  • Sałata karbowana czerwona 40 g 4 liście
  • Orzechy włoskie 30 g 1 garść
  • Cytryna 45 g 1/2 cytryny
  • Oliwa z oliwek 20 ml 2 łyżki
  • Syrop daktylowy 10 ml 1 łyżka
To będzie niezbędne
salaterka, miska

Rukolę opłucz i osusz, a potem przełóż do miski. Czerwoną sałatę również opłucz i osusz, ale przed dodaniem jej do miski, porozrywaj ją na mniejsze części.

Awokado przekrój na pół i usuń z niego pestkę. Wydrąż miąższ i pokrój go na mniejsze kawałki.

Mango obierz i wykrój miąższ dookoła pestki. Miąższ pokrój w kostkę.

Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.

Owoce i orzechy dodaj do miski z rukolą i czerwoną sałatą.

Do miseczki wlej oliwę z oliwek, następnie wyciśnij sok z połówki cytryny i dodaj syrop daktylowy. Całość wymieszaj i polej po sałatce.

Sałatka z mango i awokado znajduje się na płaskim białym talerzu. Obok leży przekrojone awokado, ściereczka, miseczka z sosem i sztućce.
Sałatka z mango i awokado
Koszt przygotowania dania
22.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
359 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Sałatka z mango i awokado - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z mango i awokado

Sałatka z mango i awokado jest bardzo smaczna, a do tego prosta do zrobienia. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Jest bardzo orzeźwiająca, więc sprawdzi się w czasie gorącego lata. Można ją zjeść na drugie śniadanie lub poczęstować nią swoich gości.

Do tej sałatki potrzebujesz niewiele składników, ale warto zadbać o to, aby były dobrej jakości. Mango i awokado powinny być odpowiednio dojrzałe, a czerwona sałata oraz rukola świeże. Warto zdecydować się na świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Zarówno mango, jak i awokado znane są ze swoich licznych właściwości odżywczych. Oba te owoce przyczyniają się do obniżenia cholesterolu i wspomagają wzrok. Mango zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Podobnie jak awokado, ma właściwości przeciwzapalne. Ten pyszny owoc hamuje rozwój chorób układu krwionośnego. Z kolei awokado m.in. reguluje ciśnienie krwi i wspomaga walkę z miażdżycą.

Możesz nieco zmodyfikować ten przepis na sałatkę z awokado i mango, ponieważ do tych owoców pasuje wiele dodatków. Syrop daktylowy może zamienić na miód pszczeli lub syrop klonowy. Zamiast soku z cytryny możesz pokusić się na dodanie soku z limonki. Do mango i awokado pasować będą orzechy pekan, krewetki i niebieski ser pleśniowy lub ser feta. Orzechy warto uprażyć na patelni i wymieszać z miodem. Odpowiednim dodatkiem będzie ser mozzarella lub parmezan. Możesz go zetrzeć na tarce lub pokroić na mniejsze kawałki. Do tej sałatki możesz dodać także prażone nasiona słonecznika lub dyni.

Sałatka z rukolą, mango i awokado sprawdzi się w wielu sytuacjach. Możesz ją przygotować tuż przed pracą lub wieczorem dzień wcześniej, a potem część przepakować do pojemnika i zabrać ze sobą. Jej orzeźwiający smak doda ci energii do pracy, jednocześnie nie powodując uczucia przejedzenia. Ta pyszna sałatka sprawdzi się w czasie imprezy. Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, warto proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że ta sałatka bardzo szybko zniknie z talerzy.

Wartości odżywcze sałatki z mango i awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (290g)
Energia (kalorie)
123.92 kcal
359.36 kcal
Białko
2.10 g
6.10 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z mango i awokado

Na 100g
Na porcję (290g)
Węglowodany
10.91 g
31.64 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.94 g
23.02 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.97 g
8.62 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (290g)
Tłuszcz
9.17 g
26.60 g
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
1.66 g
4.81 g
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
7.51 g
21.79 g
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
4.62 g
13.40 g
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.89 g
8.39 g
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sałatkę z mango i awokado

Na 100g
Na porcję (290g)
Witamina A
66.99 µg (mcg)
194.26 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, syrop daktylowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.43 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, syrop daktylowy.
czytaj dalej
Witamina C
23.25 mg
67.44 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, syrop daktylowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, syrop daktylowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.75 mg
2.18 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, syrop daktylowy.
czytaj dalej
Foliany
58.30 µg (mcg)
169.07 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, syrop daktylowy.
czytaj dalej
Beta karoten
794.84 µg (mcg)
2305.05 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek, syrop daktylowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z mango i awokado

Na 100g
Na porcję (290g)
Sód
10.89 mg
31.58 mg
Potas
282.17 mg
818.30 mg
Wapń
44.39 mg
128.73 mg
Fosfor
44.42 mg
128.81 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
27.22 mg
78.93 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.67 mg
1.95 mg
Cynk
0.41 mg
1.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.17 mg
0.50 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek, syrop daktylowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z mango i awokado 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z mango i awokado

Lista alergenów dla sałatki z mango i awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. .

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania sałatki z mango i awokado

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mango
270 g
1 sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
6.30
Za 270 g
Awokado
135 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.05
Za 135 g
Rukola
120 g
1 opakowanie
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 120 g
Sałata karbowana czerwona
40 g
4 liście
6.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 g
Orzechy włoskie
30 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Cytryna
45 g
1/2 cytryny
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 45 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Syrop daktylowy
10 ml
1 łyżka
10.00
Za 340,0 ml
Liczba opakowań 1
0.29
Za 10 ml
Liczba porcji:
Razem
70.30
Łączny koszt
22.87
Jak oceniasz przepis na sałatkę z mango i awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób