Przepis na sałatkę z mango i awokado krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
salaterka, miska

Rukolę opłucz i osusz, a potem przełóż do miski. Czerwoną sałatę również opłucz i osusz, ale przed dodaniem jej do miski, porozrywaj ją na mniejsze części.

Awokado przekrój na pół i usuń z niego pestkę. Wydrąż miąższ i pokrój go na mniejsze kawałki.

Mango obierz i wykrój miąższ dookoła pestki. Miąższ pokrój w kostkę.

Orzechy włoskie posiekaj na mniejsze kawałki.

Owoce i orzechy dodaj do miski z rukolą i czerwoną sałatą.

Do miseczki wlej oliwę z oliwek, następnie wyciśnij sok z połówki cytryny i dodaj syrop daktylowy. Całość wymieszaj i polej po sałatce.

Sałatka z mango i awokado znajduje się na płaskim białym talerzu. Obok leży przekrojone awokado, ściereczka, miseczka z sosem i sztućce.
Sałatka z mango i awokado
Koszt przygotowania dania
22.87 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
359 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
45

Sałatka z mango i awokado - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z mango i awokado

Sałatka z mango i awokado jest bardzo smaczna, a do tego prosta do zrobienia. Przygotowuje się ją bardzo szybko. Jest bardzo orzeźwiająca, więc sprawdzi się w czasie gorącego lata. Można ją zjeść na drugie śniadanie lub poczęstować nią swoich gości.

Do tej sałatki potrzebujesz niewiele składników, ale warto zadbać o to, aby były dobrej jakości. Mango i awokado powinny być odpowiednio dojrzałe, a czerwona sałata oraz rukola świeże. Warto zdecydować się na świeżo wyciśnięty sok z cytryny.

Ta sałatka jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa. Zarówno mango, jak i awokado znane są ze swoich licznych właściwości odżywczych. Oba te owoce przyczyniają się do obniżenia cholesterolu i wspomagają wzrok. Mango zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Podobnie jak awokado, ma właściwości przeciwzapalne. Ten pyszny owoc hamuje rozwój chorób układu krwionośnego. Z kolei awokado m.in. reguluje ciśnienie krwi i wspomaga walkę z miażdżycą.

Możesz nieco zmodyfikować ten przepis na sałatkę z awokado i mango, ponieważ do tych owoców pasuje wiele dodatków. Syrop daktylowy może zamienić na miód pszczeli lub syrop klonowy. Zamiast soku z cytryny możesz pokusić się na dodanie soku z limonki. Do mango i awokado pasować będą orzechy pekan, krewetki i niebieski ser pleśniowy lub ser feta. Orzechy warto uprażyć na patelni i wymieszać z miodem. Odpowiednim dodatkiem będzie ser mozzarella lub parmezan. Możesz go zetrzeć na tarce lub pokroić na mniejsze kawałki. Do tej sałatki możesz dodać także prażone nasiona słonecznika lub dyni.

Sałatka z rukolą, mango i awokado sprawdzi się w wielu sytuacjach. Możesz ją przygotować tuż przed pracą lub wieczorem dzień wcześniej, a potem część przepakować do pojemnika i zabrać ze sobą. Jej orzeźwiający smak doda ci energii do pracy, jednocześnie nie powodując uczucia przejedzenia. Ta pyszna sałatka sprawdzi się w czasie imprezy. Jeżeli spodziewasz się większej liczby gości, warto proporcjonalnie zwiększyć ilość składników. Istnieje wysokie prawdopodobieństwo, że ta sałatka bardzo szybko zniknie z talerzy.

Wartości odżywcze sałatki z mango i awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(290g)
Energia (kalorie)
123.92 kcal
359.36 kcal
Białko
2.10 g
6.10 g

Węglowodany w sałatce z mango i awokado

Na 100g
Na porcję
(290g)
Węglowodany
10.91 g
31.64 g
Węglowodany przyswajalne
7.94 g
23.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.97 g
8.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(290g)
Tłuszcz
9.17 g
26.60 g
Tłuszcze nasycone
1.66 g
4.81 g
Tłuszcze nienasycone
7.51 g
21.79 g
Tłuszcze jednonasycone
4.62 g
13.40 g
Tłuszcze wielonasycone
2.89 g
8.39 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: cytryna, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z mango i awokado

Na 100g
Na porcję
(290g)
Witamina A
66.99 µg (mcg)
194.26 µg (mcg)
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.15 mg
0.43 mg
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Witamina C
23.25 mg
67.44 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Witamina E
0.56 mg
1.62 mg
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.16 mg
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.75 mg
2.18 mg
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Foliany
58.30 µg (mcg)
169.07 µg (mcg)
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Beta karoten
794.84 µg (mcg)
2305.05 µg (mcg)
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z mango i awokado

Na 100g
Na porcję
(290g)
Sód
10.89 mg
31.58 mg
Potas
282.17 mg
818.30 mg
Wapń
44.39 mg
128.73 mg
Fosfor
44.42 mg
128.81 mg
Magnez
27.22 mg
78.93 mg
Żelazo
0.67 mg
1.95 mg
Cynk
0.41 mg
1.20 mg
Miedź
0.17 mg
0.50 mg
Brak danych dla: syrop daktylowy.
czytaj dalej
Mangan
0.27 mg
0.80 mg
Brak danych dla: cytryna, syrop daktylowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z mango i awokado 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z mango i awokado

Lista alergenów dla sałatki z mango i awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania sałatki z mango i awokado

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mango
270 g
1 sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
6.30
Za 270 g
Awokado
135 g
1 sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.05
Za 135 g
Rukola
120 g
1 opakowanie
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 120 g
Sałata karbowana czerwona
40 g
4 liście
6.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 g
Orzechy włoskie
30 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Cytryna
45 g
1/2 cytryny
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 45 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Syrop daktylowy
10 ml
1 łyżka
10.00
Za 340,0 ml
Liczba opakowań 1
0.29
Za 10 ml
Koszt składników
70.30
Jak oceniasz przepis na sałatkę z mango i awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób