Sałatka z boczkiem

Opublikowano: 30.04.2021 r., 9:43 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z boczkiem znajduje się w głębokim talerzu. W oddali leży materiał oraz sztućce.
Sałatka z boczkiem
Sałatka z boczkiem to doskonały pomysł na lunchbox do pracy, przystawkę na spotkania rodzinne lub ze znajomymi oraz pyszne danie kolacyjne. Wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 15 min
488 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Rukola (150 g)
  • Ser Feta (200 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (25 g)
  • Pomidory koktajlowe (150 g)
  • Musztarda (15 g)
  • Miód (15 g)
  • Oliwa z oliwek (25 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa, patelnia mała, miska

Przepis na sałatkę z boczkiem krok po kroku

Boczek pokrój w cienkie paski i podsmaż na rozgrzanej patelni grillowej bez dodatki tłuszczu do złotego koloru. Następnie pozostaw go do wystudzenia.

Na zwykłej patelni podpraż nasiona słonecznika.

Do miski włóż umyte i osuszone liście rukoli, pokrojone pomidorki koktajlowe, ser feta pokrojony w kostkę, kawałki boczku oraz podprażone nasiona słonecznika.

Musztardę, miód, oliwę i przyprawy wymieszaj w jednym naczyniu i polej powstałym sosem sałatkę.

Sałatkę dokładnie i delikatnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z boczkiem

Sałatka z boczkiem to doskonały pomysł na smaczną przekąskę, kolację, danie do pracy lub wytrawną przystawkę imprezową. Jest to pyszna sałatka, która zadowoli wiele kubków smakowych. Połączenie rukoli i słonecznika z grillowanym boczkiem oraz serem feta nada potrawie delikatnie słonego smaku, dlatego do jej przygotowania możemy pominąć już użycie soli. Przepis na sałatkę z boczkiem nie jest skomplikowany i wymagający dużej ilości czasu, dlatego warto włączyć ją do swojej diety. Dressing do sałatki jest słodko-słony, dlatego przełamie dodatek słonych produktów i nada sałatce charakterystyczny smak. Sałatka z bekonem składa się z następujących produktów spożywczych: boczku wędzonego, rukoli, sera typu feta, słonecznika, pomidorów koktajlowych, musztardy, miodu, oliwy z oliwek oraz przypraw (opcjonalnie z soli, pieprzu i tymianku).

Sałatka z rukoli z boczkiem to doskonałe źródło wielu składników mineralnych i witamin. Rukola jest warzywem niskokalorycznym. Jej obecność w naszej diecie dostarcza witaminy A, C, E, K, niektórych witamin z grupy B, sodu, potasu, wapnia, żelaza, bata-karotenu oraz luteiny i zeaksantyny. Dzięki obecności tych składników rukola wykazuje działanie antynowotworowe, wspomaga proces odchudzania i poprawia perystaltykę jelit, wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego, pozytywnie wpływa na nasz układ odpornościowy oraz korzystanie wpływ na nasz wzrok. Dodatkowo dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy spowalnia proces starzenia się organizmu.

Podsumowując sałatka z rukolą, boczkiem i słonecznikiem to idealna propozycja na smaczną przekąskę, kolację lub lunchbox do pracy. Jest bardzo prosta w przygotowaniu oraz nie wymaga dużej ilości wolnego czasu, dlatego zdecydowanie świetnie sprawdzi się jak przekąska na wiele spotkań rodzinnych czy ze znajomymi. Jest ro źródło wielu składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć ją do swojej diety - uważaj jednak na nadmiar boczku w diecie, ponieważ zaliczany jest on na tłustych mięs, które spożywane w nadmiarze może nieść ze sobą wiele konsekwencji zdrowotnych.

Alergeny w sałatce z boczkiem

Lista alergenów dla sałatki z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
250.29
488.06
Białko (g)
13.76
26.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
5.21
10.16
Węglowodany przyswajalne (g)
4.31
8.40
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.90
1.76

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
19.60
38.21
Tłuszcze nasycone (g)
8.61
16.79
Tłuszcze nienasycone (g)
10.99
21.42
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.11
15.82
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.87
5.60
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.21
94.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
66.01
128.71
Witamina B6 (mg)
0.32
0.62
Witamina B12 (µg (mcg))
0.28
0.55
Witamina C (mg)
5.58
10.88
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.29
Witamina E (mg)
0.76
1.48
Retinol (µg (mcg))
34.87
68.00
Tiamina (mg)
0.25
0.48
Ryboflawina (mg)
0.31
0.60
Niacyna (mg)
3.39
6.61
Foliany (µg (mcg))
37.19
72.53
Beta karoten (µg (mcg))
362.52
706.91

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
751.84
1466.09
Potas (mg)
284.97
555.70
Wapń (mg)
165.78
323.27
Fosfor (mg)
223.82
436.45
Magnez (mg)
35.35
68.94
Żelazo (mg)
0.97
1.89
Cynk (mg)
1.82
3.55
Miedź (mg)
0.12
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z boczkiem 45
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z boczkiem

Koszt składników
76.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Rukola
150 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
9.38
Za 150 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Słonecznik nasiona łuskane
25 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 25 g
Pomidory koktajlowe
150 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 150 g
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Miód
15 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Oliwa z oliwek
25 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 25 ml
Koszt składników
76.00