Przepis na sałatkę z granatem i kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, imbir mielony, kardamon
To będzie niezbędne
duża miska, salaterka, sitko

Pierś z kurczaka pokrój w paseczki i umieść w misce.

Owoc granatu przekrój na pół i trzymaj nad miseczką, jednocześnie uderzając w niego łyżką, tak by wszystkie nasiona spadły do miseczki. Tak samo postępuj z drugą połową. Gotowe nasionka przesyp do kurczaka.

Rukolę, roszponkę i szpinak opłucz porządnie i porwij na mniejsze kawałki. Następnie umieść je w misce z resztą składników.

Awokado przekrój na pół, następnie wyciągnij pestkę. Wydrąż miąższ owocu i pokrój go na małe kawałki. Pokrojone awokado dodaj do innych składników sałatki.

Pomidorki i cebulę umyj. Cebulę obierz z pierwszych warstw. Pomidorki przekrój na pół, a cebulę pokrój w piórka. Warzywa dodaj do reszty składników sałatki i energicznie wymieszaj..

W małej miseczce zmieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny, z pokrojoną natką pietruszki, kardamonem i imbirem. Dopraw solą i pieprzem. Gotowym sosem polej sałatkę.

Kolorowa sałatka z kurczakiem i warzywami. Posypana ziarenkami granatu.
sałatka z granatem i kurczakiem
Koszt przygotowania dania
40.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
307 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
22

Sałatka z granatem i kurczakiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z granatem i kurczakiem

Sałatka z granatem i kurczakiem jest pysznym daniem, które można przygotować w kilka chwil. Jest to potrawa niezwykle kolorowa i pełna cennych witamin. Sprawdzi się świetnie jako pomysł na smaczną kolację, czy lunch do pracy. Przepis jest niezwykle prosty, dzięki czemu wykonanie tego dnia jest wręcz ekspresowe. Dlatego będzie idealnym posiłkiem dla zapracowanych osób.

Sałatka ta podawana jest z rukolą i ze szpinakiem, co zwiększa jej objętość i sytość. Ma niezwykle mało kalorii w jednej porcji, więc jej zjedzenie na pewno nie będzie miało negatywnego wpływu na sylwetkę, a wręcz odwrotnie. Za sprawą owocu granatu który został użyty w tym przepisie, można dostarczyć sobie ogromnej ilości prozdrowotnych składników. Zawiera on bowiem ogromną ilość antyoksydantów, które wspierają układ odpornościowy, a także chronią przed szkodliwymi czynnikami środowiska, czy nowotworami, dlatego powinien często gościć w codziennym menu.

Ta sałatka za sprawą egzotycznych owoców i aromatycznych przypraw zabiera w kulinarną podróż do Indii. Jest bardzo smaczna, głównie dzięki ciekawemu połączeniu kardamonu i imbiru z kwaśną cytryną i słodkim granatem. Na pewno będzie świetnym pomysłem na imprezową przekąskę, gdyż mnogość barw, czy smaków, które się w niej spotykają zachwyci każdego.

Sałatka ze względu na dużą ilość warzyw i owoców jest wersją fit. Ma bardzo mało kalorii, a dodatkowo zawiera niski indeks glikemiczny. Spokojnie mogą więc zajadać się nią osoby z insulinoopornością, czy cukrzycą. Dzięki obecności rukolii i szpinaku, połączonych z roszponką, jest świetną propozycją dla osób dbających o swoją wątrobę. Liście sałaty dostarczają też kwasu foliowego, czy dobrej jakości magnezu. Sałatka indyjska z granatem będzie też idealnym posiłkiem dla osób na diecie redukcyjnej, a także lekkostrawnej. Najlepiej smakuje z kurczakiem wędzonym, którego smak podkreśla słodycz granatu. Nie zawiodą się również miłośnicy kuchni orientalnej, których na pewno uwiedzie aromat kardamonu, ostrego imbiru i czerwonej cebuli.

Wartości odżywcze sałatki z granatem i kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(355g)
Energia (kalorie)
86.68 kcal
307.70 kcal
Białko
6.78 g
24.06 g

Węglowodany w sałatce z granatem i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(355g)
Węglowodany
4.40 g
15.61 g
Węglowodany przyswajalne
2.77 g
9.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.62 g
5.76 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(355g)
Tłuszcz
5.33 g
18.93 g
Tłuszcze nasycone
1.20 g
4.27 g
Brak danych dla: roszponka.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
15.05 mg
53.44 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z granatem i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(355g)
Witamina A
80.54 µg (mcg)
285.93 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
10.74 mg
38.11 mg
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
1153.51 µg (mcg)
4094.94 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z granatem i kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(355g)
Sód
239.21 mg
849.20 mg
Potas
304.14 mg
1079.71 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
38.00 mg
134.89 mg
Żelazo
0.85 mg
3.03 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z granatem i kurczakiem 22
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z granatem i kurczakiem

Lista alergenów dla sałatki z granatem i kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z granatem i kurczakiem

Cena przygotowania sałatki z granatem i kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wędzony filet z piersi kurczaka
400 g
1 duża pierś
7.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 400 g
Pomidory koktajlowe
200 g
10 szt
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Awokado
140 g
1 średnia sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Cebula czerwona
150 g
1,5 szt
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Rukola
200 g
10 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 200 g
Szpinak
100 g
5 garść
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Roszponka
100 g
5 garści
3.50
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
4.67
Za 100 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Granat
100 g
1 sztuka
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Koszt składników
72.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z granatem i kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób