Sosy do sałatek
-
Sos winegret
Sos winegret jest niezwykle popularnym dressingiem którego używa się do różnego rodzaju sałat. Choć dobrze znany, bardzo często jego wersja …
10 min łatwy 2 270 kcal -
Sos czosnkowy
Sos czosnkowy pasuje do różnych dań. Można go m.in. podać do frytek i pizzy. Jest to bardzo uniwersalny sos, który …
5 min łatwy 7 76 kcal -
Sos koperkowy
Sos koperkowy na ciepło jest pysznym dodatkiem do ziemniaków, kaszy czy ryżu. Stanowi również dodatek do mięsa, kotletów czy nawet …
5 + 10 min łatwy 12 53 kcal
Sosy do sałatek - przepisy
-
Sos tatarski
Domowy sos tatarski jest bardzo prosty do przygotowania, a smakuje zdecydowanie lepiej, niż ten gotowy. Robiąc własny sos, możesz dodać …
15 min łatwy 10 155 kcal -
Sos chrzanowy
Sosy na gorąco to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Dobry sos jest dopełnieniem pysznego, domowego obiadu. Jednym z popularniejszych …
5 + 10 min łatwy 6 80 kcal -
Sos do sałatki greckiej
Sos jest nieodłączną częścią pysznej sałatki. Sosy mogą być wykonane na bazie różnych olejów, na przykład na bazie oleju lnianego, …
5 min łatwy 12 77 kcal -
Sos musztardowo miodowy
Sos musztardowo miodowy jest idealnym dodatkiem do pysznych sałatek i mięsa. Robi się go niezwykle szybko, z podstawowych składników. Ten …
15 min łatwy 4 71 kcal -
Sos balsamiczny
Sos balsamiczny to jedna z wielu pyszny propozycji na dressing do sałatek. Pasuje do wielu sałatek na bazie rukoli, radicchio …
10 min łatwy 1 778 kcal -
Cacyki
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
15 min łatwy 4
-
Sos do sałatki cezara
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos do sałatki cezar, bez anchois, który zachwyci smakiem, to ten przepis świetnie się sprawdzi. …
10 min łatwy 6 20 kcal -
Sos do carpaccio z buraka
Sos do carpaccio z buraka jest niezwykle smaczny, a przy okazji prosty w przygotowaniu. Całość wspaniale komponuje się nie tylko …
10 min łatwy 2 210 kcal -
Sos czosnkowy bez majonezu
Pyszny, gęsty, po prostu najlepszy sos czosnkowy bez majonezu. Prosty i szybki domowy sos idealny do wszystkiego. Do czego Ty …
2 min łatwy 1 424 kcal -
Salsa verde
Salsa verde to wspólna nazwa dla wielu zielonych, gęstych, mocno ziołowych sosów. Popularne są na całym świecie, w wielu krajach …
10 min łatwy 5 66 kcal -
Sos ranczerski
Sos ranczerski inaczej zwany farmerski jest doskonały do wielu potraw. Świetnie sprawdzi się jako dressing do sałatki lub jako dodatek …
10 min łatwy 5 95 kcal
-
Sos bazyliowy
Sos bazyliowy jest wspaniałym i niezwykle kremowym dodatkiem do potraw. Smakuje bardzo intensywnie. Ma wspaniały aromat, który przywodzi na myśl …
15 min łatwy 4 352 kcal -
Sos majonezowy
Sos majonezowy przygotowywany jest na bazie majonezu oraz jogurtu naturalnego. Sos świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek lub jajek. …
10 min łatwy 1 740 kcal -
Sos francuski
Sos francuski to kremowy dressing, który wspaniale sprawdza się zwłaszcza do sałatek. Dostępnych jest wiele wariantów tego sosu, jednak ten …
10 min łatwy 4 140 kcal -
Sos blue cheese
Sos blue cheese to przepyszny dip, który wspaniale sprawdza się do sałatek, mięs i warzyw. W wersji domowej zachęca aromatem …
15 min łatwy 4 103 kcal -
Dip czosnkowy
Dip czosnkowy to obowiązkowy dodatek na stołach, szczególnie podczas grillów. Jest najlepszy do mięsa, ale równie dobrze smakuje do kanapek …
5 min łatwy 1 228 kcal -
Tzatziki
Tzatziki to sos, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Można go podać jako dodatek do warzyw lub mięs. Idealnie będzie …
15 min łatwy 7 27 kcal
-
Sos do sałatki z kurczakiem
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
10 min łatwy 20 50 kcal -
Sos do sałatki gyros
Sos do sałatki gyros to doskonały pomysł na najlepszy sos sałatkowy na bazie ketchupu oraz majonezu. Przepis na sos do …
10 min łatwy 1 -
Zielony sos do sałatki
Zielony sos do sałatki to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych dodatków, które odmienią całe danie w kilka chwil. Do …
15 min łatwy 3 188 kcal -
Sos do sałatki z tuńczykiem
Sos do sałatki z tuńczykiem to doskonały dodatek, który odmieni każdą sałatkę w danie naprawdę wyjątkowe i pełne smaku. Jest …
10 min łatwy 1 -
Dressing do sałaty lodowej
Dressing do sałaty lodowej to doskonała propozycja na dobry sos winegret. Świetnie sprawdzi się do wielu sałatek, w których składnie …
5 min łatwy 10 46 kcal
-
Remulada
Sos remulada to inaczej zwany sos duński. Przypomina on dobrze znany w kuchni polskiej sos tatarski. Pyszny, domowy sos duński …
15 min łatwy 5 65 kcal -
Sos paprykowy
Sos paprykowy jest przepysznym i bardzo aromatycznym dodatkiem do głównych dań, który sprawia, że nawet zwyczajna potrawa zyskuje nowy, wspaniały …
20 + 15 min łatwy 10 108 kcal -
Raita
Raita to prawdziwy klasyk kuchni indyjskiej. Ten pyszny, ostry dip na bazie jogurtu i ogórka będzie idealnym dodatkiem do mięsa. …
15 min łatwy 1 191 kcal -
Sałatka z camembertem
Przepis na sałatkę z camembertem to szybki i smaczny sposób na obiad lub kolację. Taka pyszna sałatka z camembertem to …
20 min łatwy 2 300 kcal -
Sos worcestershire
Sos worcestershire to angielski sos przygotowywany na bazie melasy, ciemnego piwa, octu winnego, octu słodowego, anchois i wielu, wielu innych …
20 + 40 min średni 20 58 kcal -
Sos serowy
Sos serowy to jeden z popularniejszych sosów, który wykorzystywany jest na ciepło. Sos ten jest bazą słynnego amerykańskiego mac&cheese, dodawany …
10 + 15 min łatwy 6 180 kcal
-
Sos musztardowy
Sos musztardowy to pyszny dodatek do mięsa, jajek oraz do ziemniaków. Jest to bardzo prosty sos musztardowy, który przygotujesz z …
10 min łatwy 3 158 kcal -
Sos aioli
Sos aioli to wyśmienity sos pochodzący z południowej części Europy, popularny głównie w Hiszpanii oraz Prowansji. Składa się jedynie z …
10 min łatwy 10 220 kcal -
Sos BBQ
Sos barbecue jest bardzo popularnym sosem w kuchni amerykańskiej. Sos bbq jest używany do przyprawiania różnych potraw mięsnych takich jak …
10 min łatwy 10 29 kcal -
Sos meksykański
Domowy sos meksykański to pyszny dodatek do dań na zimno i na ciepło. Wspaniale pasuje do meksykańskich chipsów z tortilli- …
5 min łatwy 1 266 kcal -
Sos duński
Sos duński to inaczej zwany sos remoulada. Przypomina on dobrze znany w kuchni polskiej sos tatarski. Pyszny, domowy sos duński …
15 min łatwy 1 263 kcal -
Sos myśliwski
Sos myśliwski z suszonymi grzybami to doskonała propozycja na smaczny dodatek do wielu dań. Świetnie pasuje do mięsa wędzonego, smażonego …
15 + 30 min łatwy 20 43 kcal -
Sos do burgera
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
10 min łatwy 2 -
Sos cebulowy
Sos cebulowy to świetny pomysł na uniwersalny dodatek do wielu dań w tym świetnie komponuje się jako dodatek do mięsa. …
10 + 20 min łatwy 6 75 kcal -
Sos belgijski
Sos belgijski to wyśmienity dodatek do frytek, czy pieczonych ziemniaków. Jest niezwykle gęsty i kremowy, a jego przygotowanie zajmuje naprawdę …
10 min łatwy 2 198 kcal -
Sos z zielonego pieprzu
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
20 + 20 min łatwy 4 152 kcal -
Sos musztardowy do jajka
Sos musztardowy do jajka to ewidentnie dla wielu osób smak dzieciństwa. Jajka w sosie musztardowym to łatwy, szybki i sprawdzony …
10 + 30 min łatwy 2 126 kcal -
Sos marinara
Sos marinara to dodatek idealny dla wszystkich miłośników pomidorów. Jest niezwykle gęsty i aromatyczny, a jego smak przyciąga każdego fana …
20 + 30 min łatwy 6 84 kcal -
Sos musztardowy do sałatki
Prawie do każdego rodzaju dań potrzebny jest sos. Często brakuje Ci na niego pomysłu? Nic straconego poznaj mój dzisiejszy przepis …
10 min łatwy 5 10 kcal -
Sos cumberland
Sos cumberland to zimny sos idealny do mięs. Często podawany jest na wielkanocnym stole. Ten prosty przepis na sos cumberland …
20 + 10 min łatwy 9 105 kcal -
Sos cytrynowy
Sos cytrynowy najczęściej stosowany jest do ryby smażonej, gotowane lub z grilla. Będzie pasować zarówno do łososia, jak i dorsza …
20 min łatwy 2 242 kcal -
Sos arabski
Sos arabski jest bardzo prosty w wykonaniu. Potrzebujesz tylko majonezu, ostrego ketchupu i kilku przypraw. Świetnie sprawdzi się do mięs …
5 min łatwy 1 781 kcal -
Sos koktajlowy
Sos koktajlowy to jeden z bardzo szybkich i prostych w przygotowaniu sosów podawanych na zimno lub w temperaturze pokojowej. Najczęściej …
3 min łatwy 0 -
Sos piri piri
Sos piri piri to idealny dodatek do zup, makaronów z gulaszem węgierskim, dań w stylu fast-food czy jako podstawa innych …
15 min łatwy 1 -
Sos rosyjski
Sos rosyjski to bardzo prosty i uniwersalny sos. Powstaje na bazie majonezu i keczupu, nie wymaga więc żadnych wyszukanych składników. …
10 min łatwy 2 165 kcal -
Sos chrzanowy na zimno
Przepis na sos chrzanowy na zimno to najlepszy pomysł na dodatek do jajek na Wielkanoc. Ten szybki i niezwykle łatwy …
10 min łatwy 1 710 kcal -
Majonez Thermomix
Majonez jest gęstą emulsją, którą wytwarza się z oleju i jajek. Początkowo wykonywano go tylko w warunkach domowych, ale zyskał …
10 min łatwy 1 2276 kcal -
Sos adżika
Sos adżika to nic innego jak gęsty sos, który powstał na bazie pomidorów i papryki z dodatkiem wielu aromatycznych dodatków …
20 + 60 min łatwy 15 53 kcal -
Sos czosnkowy na jogurcie
Nie wszystkie dania muszą być tak bardzo kaloryczne, jak nam się wydaje, zdecydowaną większość z nich możemy w prosty i …
10 min łatwy 3 -
Ketchup z cukinii Thermomix
Aby wykonać ten prosty przepis na ketchup z cukinii z Thermomixa potrzebne będą cebule, cukinie, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, sól, …
15 + 45 min łatwy 1
Sosy do sałatek - co to jest?
Sos do sałatki ułatwia jedzenie warzyw liściastych, gdyż nadaje sałatce odpowiednią wilgotność. Ponadto tłuszcz zawarty w sosach pozwala na przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Przygotowanie sosu do sałatki uzależnione jest od rodzaju sałatki. Do sałatek z surowych warzyw liściastych, pomidorów i świeżych warzyw, jak również do sałatek typu greckiego lub śródziemnomorskiego, stosujemy sosy rzadkie na bazie sosu winegret. Natomiast do sałatek z gotowanych warzyw robimy gęste sosy na bazie majonezu lub jogurtu. Osobnym rodzajem sosu są gęste dipy służące do maczania warzyw. Na imprezę warto zrobić cały zestaw sosów i dipów, które ładnie wyglądają na stole i pozwalają gościom wybrać sobie smak.
Często zadawane pytania
Sosy do sałatek - pomysły i przepisy na smaczne domowe sosy
Sałatki ze świeżych i gotowanych warzyw stają się coraz bardziej popularne, z uwagi na coraz większy problem nadwagi oraz zalecenia lekarzy i dietetyków, aby zwiększyć ilość warzyw w diecie. Niestety wiele osób nie lubi warzyw. Szczególnie często zdarza się to dzieciom. Sposobem rozwiązania tego problemu są pyszne dressingi, dipy i sosy do sałatek, które ułatwiają jedzenie surowych warzyw i dodają smaku. Zrobienie dobrego sosu do sałatki nie jest trudne. Wystarczy tylko baza w postaci sosu winegret i odpowiednie dodatki oraz przyprawy. Przedstawiamy zasady tworzenia pysznych sosów do sałatek i poddajemy ciekawe pomysły na smaczne sosy i dipy.
Jakie są najlepsze przepisy na domowe sosy do sałatek
Sosy do sałatek - rodzaje
Sałatki coraz częściej goszczą na naszych stołach, ponieważ rozwój cywilizacji przyniósł problem nadwagi i otyłości. Dlatego też szukamy potraw fit, które ograniczą przybieranie na wadze. Ludzie współcześni coraz rzadziej wykonują ciężką pracę fizyczną, która wymaga diety bogatej w białka i węglowodany. Dlatego też klasyczna kuchnia ludowa zawierająca dużo potraw mącznych, ziemniaczanych i mięsnych, przyczynia się do nadwagi u osób prowadzących siedzący tryb życia. Konieczne stało się wprowadzenie do diety większej ilości lekkich i niskokalorycznych warzyw. Dlatego też od drugiej połowy XX wieku coraz większą popularność mają sałatki z surowych i gotowanych warzyw.
Sałatka wymaga sosu, nie tylko dla podniesienia smaku potrawy. Sos sprawia, że danie posiada odpowiednią wilgotność i jest łatwiejsze do jedzenia. Ogromną rolę w sosach do sałatek odgrywa tłuszcz. Wiele osób nie lubi świeżych warzyw liściastych, gdyż mają poczucie, że jedzą trawę. Natomiast pyszny sos z oliwy z oliwek niweluje to wrażenie. Ponadto tłuszcz jest niezbędny do prawidłowego przyswajania witamin. Cztery, niezbędne dla zdrowia organizmu, witaminy, czyli A, D, E oraz K, rozpuszczają się w tłuszczach. Obecność tłuszczu jest niezbędna do ich prawidłowego przyswojenia. Dlatego też sosy do sałatek robimy na bazie olei roślinnych, które występują w formie płynnej.
Przepisy na sosy do sałatek zależą od rodzaju sałatki i upodobań domowników. Generalnie sosy dzieli się według gęstości na: sosy, dressingi i dipy. Do lekkich sałatek fit ze świeżych warzyw robimy sos na bazie oliwy z oliwek lub oleju z przyprawami. Klasycznym przykładem jest sos winegret, który stanowi bazę do większości sosów. Natomiast do sałatek z warzyw gotowanych, sałatek z mięsem, sałatek makaronowych czy też sałatek śledziowych robimy dressing gęsty na bazie majonezu. Aby dressing był bardziej fit, możemy zastąpić majonez jogurtem.
Innym rodzajem sosu jest dip, który służy do maczania i jest bardziej gęsty. Dip przeważnie przygotowujemy do maczania frytek, nachos lub innych przekąsek. Wraz z popularnością kuchni fit powstał pomysł na maczanie warzyw, na przykład ogórków świeżych, marchewki czy selera naciowego. Dip sprawdza się szczególnie, aby namówić dzieci do jedzenia warzyw. Dipy stały się także modnym daniem imprezowym. Na imprezę warto zrobić cały zestaw różnokolorowych dipów o różnych smakach, tak aby goście mogli sobie wybrać smak.
Jakie najważniejsze składniki i przyprawy stosujemy w sosach do sałatek
Podstawą wielu sosów do sałatek jest sos winegret. Ten sos z oliwy z oliwek stosowany był już w starożytności w kulturach śródziemnomorskich. Jednak upowszechnił się na całym świecie dzięki kuchni francuskiej. Tradycyjny sos winegret składa się z oliwy z oliwek, octu, soli i pieprzu. Istnieje wiele wariantów tego sosu, gdyż dodajemy do niego różne przyprawy. Niektórzy nie lubią octu, dlatego też zastępują go sokiem z cytryny. Do niektórych sałatek, szczególnie z gorzkawymi warzywami liściastymi, jak cykoria, robi się sosy słodkawe z dodatkiem miodu.
Podstawowe składniki sosów do sałatek:
- oliwa z oliwek oraz oleje roślinne,
- majonez lub musztarda,
- ocet zwykły, ocet jabłkowy, ocet winny i ocet balsamiczny,
- sok z cytryny,
- jogurt lub śmietana,
- pasta tahini,
- miód,
- sos sojowy.
Jakie przyprawy najlepiej pasują do sosów do sałatek? To zależy od naszych upodobań smakowych, gdyż możliwości jest bardzo wiele. Do najpopularniejszych należy bazylia, oregano, czosnek, pietruszka czy koperek. Najczęściej wybieramy jednak gotowe mieszanki ziołowe. Składnikiem sosu czy dressingu do sałatki mogą być zarówno zioła suszone jak i posiekane zioła świeże.
Modne stają się także sosy w stylu orientalnym. Jeśli chcemy uzyskać sos o smaku azjatyckim warto wybrać olej sezamowy i ocet ryżowy. Sos w stylu tajskim uzyskamy dodając sos rybny i ciemny cukier. Natomiast dodatek pasty tahini nada sałatce smak kuchni arabskiej.
Najlepsze przepisy na proste, domowe sosy do sałatek
Proste, domowe sosy do sałatek
Najprostszym sposobem na domowe okraszanie sałatki jest po prostu polanie jej oliwą z oliwek czy olejem i posypanie mieszanką przypraw. Jeśli jednak przygotowujemy sałatki na obiad dla rodziny, warto zrobić sos, który podajemy w osobnej sosjerce, tak aby każdy mógł sobie nalać od sałatki tyle sosu ile chce.
Zwykle bazą do sosu sałatkowego jest sos winegret, którego smak wzbogacamy stosując różne dodatkowe składniki i przyprawy. Aby zrobić dobry sos winegret należy go starannie rozmieszać, tak aby się nie rozwarstwił. Warto pamiętać o zasadzie, że sól nie rozpuści się w oliwie. Dlatego też najpierw dodajemy sól do octu, zaś oliwę dodajemy dopiero na końcu. Sos mieszamy przy pomocy trzepaczki do jajek, shakera do koktajli lub po prostu zakręconego słoika. Mając bazę w postaci sosu winegret możemy dodać do niego różne, suszone lub świeże zioła.
Jeśli chcemy zrobić sos do sałatki bez oliwy, możemy zastąpić ją prawie każdym olejem roślinnym. So sosów sałatkowych szczególnie dobrze nadają się oleje roślinne, które należy jeść na surowo bez obróbki termicznej, jak olej słonecznikowy, olej lniany, olej z pestek dyni itp.
Dressing bez oliwy sprawdzi się dla osób, które nie lubią tłuszczu. Proste sosy fit bez oliwy zrobimy na bazie jogurtu, który pozwala na wykonanie dość rzadkiego sosu. Idealnym dodatkiem do jogurtu jest czosnek przetarty przez praskę. Do jogurtu pasuje także sok z cytryny. Możemy także dodać dowolne przyprawy lub świeżo posiekane zioła.
Jak zrobić pyszny i prosty dressing lub dip do warzyw i sałatek
Coraz bardziej modne stają się dressingi i dipy do sałatek i warzyw. Na imprezie dip pełni rolę zarówno sosu do sałatki, sosu w którym macza się warzywa lub frytki, jak również dipu do potraw mięsnych czy jajek. Dip daje spore możliwości kulinarne, gdyż w zależności od gęstości może służyć jako gęsty dip do maczania lub rzadszy dressing. Do rozcieńczenia dipu stosuje się wodę, sok z cytryny lub maślankę. Natomiast do zagęszczenia można zastosować płatki drożdżowe, pastę tahini lub masło orzechowe.
Przykładem dipu lub dressingi są:
- hummus,
- guacamole,
- sos tzatziki,
- sos tatarski,
- jogurt z czosnkiem i różnymi dodatkami.
Bazą do dressingu lub dipu jest jogurt lub śmietana. Ponieważ dressing lub dip jest gęsty możemy dodać do niego różne dodatki smakowe, nie tylko zioła i przyprawy. Do dressingu dodajemy nie tylko czosnek przetarty przez praskę, lecz także różnego rodzaju drobno posiekane świeże warzywa. Dobrym dodatkiem do dressingu jogurtowego są świeże ogórki, rzodkiewka, papryka, ogórek kiszony lub koperek czy drobno posiekane warzywa liściaste. Ciekawe połączenia smakowe uzyskamy także dodając różne mieszanki ziołowe do sosów. Możemy również wybrać takie dodatki jak:
- miód,
- ser pleśniowy,
- masło orzechowe,
- anchois,
- sos pomidorowy,
- sos chili.
Ciekawym składnikiem, z którego można zrobić pyszny dip lub dressing jest awokado. Łącząc awokado z sokiem z cytryny i czosnkiem zrobimy sos guacamole, który, w zależności od gęstości, może posłużyć jako pasta do pieczywa, dip lub dressing. Ciekawe połączenie smakowe daje także połączenie syropu klonowego z musztardą. Szybki i pyszny dressing zrobimy łącząc sok z cytryny z miodem, musztardą, olejem i ziarnami maku. Prosty dressing uzyskamy mieszając jogurt typu greckiego z musztardą i ziołami.
Fajne dressingi zrobimy na bazie musztardy. Sama musztarda dodana w niewielkiej ilości do jogurtu daje sos o ciekawym smaku. Musztardę możemy połączyć z sokiem z cytryny, pomarańczy i bazylią. Podobnie ciekawe dressingi zrobimy na bazie masła orzechowego, które można rozcieńczyć sokiem z cytryny, oliwą z oliwek lub sosem sojowym. Jako przyprawy dodajemy czosnek lub imbir.
Jak zrobić prosty sosy i dipy na imprezę
W kuchni polskiej do niedawna sosy do sałatek nie odgrywały większej roli na imprezach. Na świątecznym stole gościły najczęściej sycące sałatki z gotowanych warzyw lub sałatki warstwowe. Typowym przykładem sosu do tego rodzaju sałatek jest majonez, który smakuje prawie każdemu. Osoby, które nie lubią majonezu i wolą sos bez tłuszczu i bez oliwy, robiły podobny sos na bazie jogurtu z dodatkiem musztardy i przypraw.
Obecnie na imprezę robimy sałatkę z sosem, którą goście nabierają sobie na talerze. Dobrym pomysłem jest także podanie samej mieszanki warzyw bez sosu. Natomiast sos podajemy w osobnej sosjerce, tak aby goście mogli sobie nalać tyle sosu ile lubią. Najlepiej na imprezę przygotować kilka różnych sosów. Nie tylko dajemy gościom wybór, lecz także kolorowe sosy w sosjerkach pięknie dekorują stół. Podobnie przygotowujemy miseczki z różnymi rodzajami kolorowych dipów.