Sos belgijski

Opublikowano: 05.07.2022 r., 11:59 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos belgijski podany na drewnianym stole.
Sos belgijski
Sos belgijski to wyśmienity dodatek do frytek, czy pieczonych ziemniaków. Jest niezwykle gęsty i kremowy, a jego przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu.
Przygotowanie 10 min
198 kcal
Kcal w porcji
58 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ketchup (50 g)
  • Majonez (50 g)
  • Cebulka konserwowa (ze słoika) (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
duża miska, rózga

Przepis na sos belgijski krok po kroku

Cebulkę posiekaj bardzo drobno.

Majonez zmieszaj z ketchupem.

Do sosu dodaj cebulkę.

Sos dopraw solą, pieprzem i papryką.

Jak oceniasz przepis na sos belgijski
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,8% osób

Więcej informacji na temat sosu belgijskiego

Sos belgijski to wyśmienity dodatek do frytek, czy pieczonych ziemniaków. Jest niezwykle gęsty i kremowy, a jego przygotowanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Odznacza się przepięknym, nieco pomarańczowym kolorem i pysznym smakiem. Jego zapach kojarzy się z piklami, ze względu na obecność cebulki.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos belgijski, by był łatwy, a przy tym smaczny, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. Przepis na niego jest niezwykle łatwy, więc poradzi sobie z nim nawet początkujący kucharz. Nie potrzeba specjalnego sprzętu, choć przyda się blender, by bardzo drobno posiekać cebulkę. Jednak i bez tego można się obejść. Wystarczy tylko dobrze posiekać cebulę. Do sosu nie trzeba dodawać żadnych przypraw, smak ketchupu i majonezu dobrze sobie radzi bez dodatków. Jednak oczywiście można całą kompozycję nieco wzbogacić. Świetnie sprawdzi się mieszanka ziół prowansalskich. Można również wzbogacić go o papryczkę chili, taka wersja nazywana jest w Belgii "samuray", ze względu na naprawdę sporą ostrość. Jest to więc opcja tylko dla prawdziwych miłośników pikantnych dań. Ten sos można spokojnie przechowywać przez 2 dni, jednak należy to robić w zamkniętym pojemniku i w lodówce. Jednak nie ulega wątpliwości, że najlepiej smakuje zjadany na świeżo.

Przepis na sos belgijski to wspaniały pomysł na najlepszy domowy sos do frytek. W dodatku wszystkie składniki na pewno masz już w domu. To dobry wybór dla wszystkich, którzy kochają nieskomplikowane przepisy. Jest tak pyszny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Można go podawać także z mięsem czy do zapiekanek oraz burgerów. Wspaniale sprawdzi się również na grilla. W tym sosie łączy się ketchup, majonez i cebulka. Choć jest bardzo kaloryczny, smakuje wyśmienicie. Tajemniczym składnikiem jest właśnie cebulka, to ona doskonale przełamuje smak i sprawia, że kompozycja smakowa jest wyśmienita. Sos najlepiej przygotować nieco wcześniej, by zdążył się odpowiednio schłodzić, a dzięki temu stać się nawet bardziej aromatyczny.

Alergeny w sosie belgijskim

Lista alergenów dla sosu belgijskiego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Cebulka konserwowa (ze słoika)

Wartości odżywcze sosu belgijskiego

na 100g gotowej potrawy

To danie zawiera dość sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie powinno gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(58g)
Energia (kcal)
342.04
198.39
Białko (g)
0.98
0.57

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(58g)
Węglowodany (g)
12.69
7.36
Węglowodany przyswajalne (g)
12.40
7.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.29
0.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(58g)
Tłuszcz (g)
32.60
18.91
Tłuszcze nasycone (g)
5.81
3.37
Tłuszcze nienasycone (g)
26.78
15.54
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.33
4.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
19.45
11.28
Cholesterol (mg)
18.26
10.59

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(58g)
Witamina A (µg (mcg))
18.26
10.59
Witamina B6 (mg)
0.09
0.05
Witamina B12 (µg (mcg))
0.05
0.03
Witamina C (mg)
2.34
1.36
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.05
Witamina E (mg)
1.44
0.83
Retinol (µg (mcg))
6.52
3.78
Tiamina (mg)
0.01
0.01
Ryboflawina (mg)
0.08
0.05
Niacyna (mg)
0.63
0.37
Foliany (µg (mcg))
7.39
4.29
Beta karoten (µg (mcg))
140.13
81.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(58g)
Sód (mg)
718.83
416.92
Potas (mg)
145.35
84.30
Wapń (mg)
15.87
9.20
Fosfor (mg)
24.09
13.97
Magnez (mg)
6.87
3.98
Żelazo (mg)
0.26
0.15
Cynk (mg)
0.18
0.10
Miedź (mg)
0.06
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu belgijskiego 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu belgijskiego

Koszt składników
13.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ketchup
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Cebulka konserwowa (ze słoika)
15 g
4.50
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 15 g
Koszt składników
13.50