Sos aioli

Opublikowano: 28.08.2021 r., 20:03 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos aioli podany w białej miseczce na czarnej podstawce z jajkiem, naczyniem z oliwą i czosnkiem na drewnianym blacie.
Sos aioli
Sos aioli to pyszny sos popularny w południowej części Europy. Jest fajnym dodatkiem do mięs, ryb, warzyw czy jajek. Możesz go dodać także do kanapek lub innych przekąsek.
Przygotowanie 10 min
220 kcal
Kcal w porcji
33 g
Wielkość porcji
25
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Oliwa z oliwek - 1 szklanka (250 ml)
  • Czosnek - 3 ząbki (18 g)
  • Sok z cytryny - 4 łyżki (48 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
mikser, praska do czosnku, miska

Przepis na sos aioli krok po kroku

Do miski dodaj żółtka o temperaturze pokojowej.

Do żółtek dodaj rozgniecione ząbki czosnku.

Miksując żółtka lub mieszając trzepaczką dolewaj oliwę delikatnym i małym strumieniem.

Gdy dodasz całą oliwę i połączy się ona z żółtkami dodaj sok z cytryny i szczyptę soli.

Jak oceniasz przepis na sos aioli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,6% osób

Więcej informacji na temat sosu aioli

Sos aioli to wyśmienity sos pochodzący z południowej części Europy, popularny głównie w Hiszpanii oraz Prowansji. Składa się jedynie z paru składników, które tworzą pyszny i aromatyczny dodatek do wielu dań.

Prowansalski sos czosnkowy jest prostym sosem, który podasz do wielu wyśmienitych potraw. Składa się jedynie z jajek, oliwy, soli, soku z cytryny i czosnku. Te proste i popularne składniki dostaniesz w każdym sklepie. Sos aioli jest fajny sposobem na wprowadzenie większej ilości surowego, zdrowego tłuszczu do naszej diety. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo.

Sos aioli możesz wykonać w wersji wegańskiej. Jak zrobić sos aioli bez jajek? Do jego przygotowania wykorzystasz niesłodzony napój sojowy. Do porcji napoju należy wlewać małym strumieniem oliwę, podobnie jak do jajek. Wegański sos prowansalski możesz przygotować także na bazie awokado, wtedy należy dodać jedynie odrobinę oliwy, ponieważ awokado jest wystarczająco tłuste aby utworzyć gęsty i kremowy sos. Przepis na sos aioli wymaga trochę cierpliwości i wprawy aby przygotować idealnie gęsty i kremowy sos. A jak zrobić sos prowansalski dowiesz się z dokładnego i sprawdzonego przepisu gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Sos aioli jest fajnym dodatkiem do mięs, steków, burgerów, frytek, ryb, surowych warzyw czy jajek. Jest on uniwersalnym i pysznym dodatkiem. Znajdź swoje ulubione połączenie i ciesz się jego smakiem w swoich ulubionych daniach.

Alergeny w sosie aioli

Lista alergenów dla sosu aioli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze sosu aioli

na 100g gotowej potrawy

Sos aioli to sos przygotowany na bazie domowego majonezu z dodatkiem czosnku. Ze względu na dużą ilość oliwy, która jest bardzo zdrowa ale również kaloryczna, sos powinien być spożywany w małych ilościach jako aromatyczny dodatek.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(33g)
Energia (kcal)
667.47
220.26
Białko (g)
2.15
0.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(33g)
Węglowodany (g)
3.01
0.99
Węglowodany przyswajalne (g)
2.86
0.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.15
0.05

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(33g)
Tłuszcz (g)
73.26
24.18
Tłuszcze nasycone (g)
12.82
4.23
Tłuszcze nienasycone (g)
60.45
19.95
Tłuszcze jednonasycone (g)
52.59
17.35
Tłuszcze wielonasycone (g)
7.86
2.59
Cholesterol (mg)
121.91
40.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(33g)
Witamina A (µg (mcg))
42.81
14.13
Witamina B6 (mg)
0.11
0.04
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.07
Witamina C (mg)
6.80
2.24
Witamina D (µg (mcg))
0.61
0.20
Witamina E (mg)
10.41
3.43
Retinol (µg (mcg))
41.69
13.76
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.07
0.02
Niacyna (mg)
0.05
0.02
Foliany (µg (mcg))
19.25
6.35
Beta karoten (µg (mcg))
10.28
3.39

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(33g)
Sód (mg)
7.79
2.57
Potas (mg)
47.11
15.55
Wapń (mg)
25.16
8.30
Fosfor (mg)
52.63
17.37
Magnez (mg)
2.63
0.87
Żelazo (mg)
0.80
0.26
Cynk (mg)
0.32
0.11
Miedź (mg)
0.03
0.01
Mangan (mg)
0.09
0.03
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu aioli 25
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu aioli

Koszt składników
32.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
250 ml
1 szklanka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
10.00
Za 250 ml
Czosnek
18 g
3 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 18 g
Sok z cytryny
48 ml
4 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.40
Za 48 ml
Koszt składników
32.00