Przepis na sos koperkowy krok po kroku

Składniki
  • Koperek 25 g 1 sztuka
  • Śmietanka kremowa 30% 120 g 0.5 szklanki
  • bulion warzywny 250 ml 1 szklanka
  • Masło klarowane 15 g 1 łyżka
  • Czosnek 10 g 2 ząbki
  • Sok z cytryny 48 ml 2 łyżki
  • Mąka pszenna typ 500 6 g 1 łyżka
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
garnek, rózga, miska

W garnku rozpuść masło. Dodaj rozgniecione ząbki czosnku, mąkę, szczyptę gałki muszkatołowej, dokładnie wymieszaj i smaż aż będzie złota.

Zalej bulionem warzywnym, cały czas intensywnie mieszaj.

Dodaj śmietankę, posiekany koperek, sok z cytryny, 1/4 łyżeczki soli oraz dużą szczyptę pieprzu.

Sos gotuj 5 minut.

Sos koperkowy podany w przeźroczystej sosierce, ściereczka w zielono-białą kratkę, warzywa.
Sos koperkowy
Koszt przygotowania dania
11.67 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
53 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
56

Sos koperkowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie koperkowym

Sos koperkowy na ciepło jest pysznym dodatkiem do ziemniaków, kaszy czy ryżu. Stanowi również dodatek do mięsa, kotletów czy nawet dań wegetariańskich. Prosty przepis sprawi, że sos będzie Twoim ulubionym dodatkiem.

Sos koperkowy jest szybki w przygotowaniu, zajmuje jedynie 10 minut. Możesz go przygotować w czasie kiedy pozostałe składniki obiadu się gotują. Przepis możesz modyfikować, do przyrządzenia odpowiednia jest śmietana 30%, ale również 18% a nawet 12%. Możesz także przygotować go z mąki pełnoziarnistej lub bez mąki pszennej, dodaj wtedy mąkę z ciecierzycy.

Sos koperkowy jest bardzo dobrym dodatkiem do wielu dań. Dzięki temu, że wykonasz go szybko, w trakcie przygotowywania innych składników dania, Twój obiad zyska na dodatkowym smaku a czas jego przyrządzenia nie będzie dłuższy. Sos koperkowy możesz podać osobno, w sosjerce, lub przygotować w nim mięso lub połączyć z mięsem czy daniem wegetariańskim po przyrządzeniu. Na przykład możesz upiec udziec z indyka, pokroić go w porcje i przełożyć do sosu aby ten pokrył dokładnie kawałki. Sosy są też świetnym dodatkiem do dań dla dzieci i osób starszych, a także dla osób które mają problemy z przełykaniem. Przepis na pyszny sos koperkowy jest naprawdę łatwy i szybki. A jak zrobić sos koperkowy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania został dokładnie opisany.

Wypróbuj już dziś sprawdzony przepis na najlepszy sos koperkowy i urozmaić swoje dania ciekawym dodatkiem.

Wartości odżywcze sosu koperkowemu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (46g)
Energia (kalorie)
117.28 kcal
53.95 kcal
Białko
1.22 g
0.56 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie koperkowym

Na 100g
Na porcję (46g)
Węglowodany
4.01 g
1.85 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.83 g
1.76 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (46g)
Tłuszcz
10.91 g
5.02 g
Tłuszcze nasycone
9.81 g
4.51 g
Tłuszcze nienasycone
1.11 g
0.51 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.97 g
0.44 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos koperkowy

Na 100g
Na porcję (46g)
Witamina B6
0.05 mg
0.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
0.25 mg
0.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos koperkowy

Na 100g
Na porcję (46g)
Sód
159.90 mg
73.56 mg
Potas
69.60 mg
32.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
17.35 mg
7.98 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
10.77 mg
4.95 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
5.02 mg
2.31 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
0.49 mg
0.23 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.11 mg
0.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu koperkowemu 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie koperkowym

Lista alergenów dla sosu koperkowemu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowa.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło klarowane
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania sosu koperkowemu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Koperek
25 g
1 sztuka
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.83
Za 25 g
Śmietanka kremowa 30%
120 g
0.5 szklanki
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 120 g
bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Masło klarowane
15 g
1 łyżka
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.66
Za 15 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sok z cytryny
48 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 3
2.40
Za 48 ml
Mąka pszenna typ 500
6 g
1 łyżka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.02
Za 6 g
Liczba porcji:
Razem
40.00
Łączny koszt
11.67
Jak oceniasz przepis na sos koperkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób