Przepis na sos serowy krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka wędzona
To będzie niezbędne
garnek, rózga

W garnku roztop masło.

Dodaj mąkę i energicznie rozmieszaj za pomocą rózgi.

Delikatnie przysmaż mąkę, ma być lekko złota.

Dolej mleko i energicznie mieszaj do czasu, aż sos zacznie się gotować.

Dodaj ser, szczyptę soli, pieprzu sporą szczyptę papryki wędzonej.

Sos serowy podany w szklanym, małym słoiku na drewnianej desce, obok ściereczka, natka pietruszki i kawałki sera
Sos serowy
Koszt przygotowania dania
9.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
180 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Sos serowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie serowym

Sos serowy to jeden z popularniejszych sosów, który wykorzystywany jest na ciepło. Sos ten jest bazą słynnego amerykańskiego mac&cheese, dodawany jest do frytek czy ziemniaków. Sos ten w zależności od rodzaju użytego sera za każdym razem może mieć inny smak i aromat.

Domowej roboty sos serowy możesz wykorzystać na wiele sposobów. Jest on świetnym dodatkiem do mięsa, pieczone nuggetsy z kurczaka w płatkach kukurydzianych z dodatkiem takiego sosu smakują obłędnie. Najpopularniejszym wykorzystaniem sosu jest jego dodatek do makaronu. Możesz dodać go również do frytek, ryżu, pieczonych ziemniaków, zapiekanek, pierogów, pieczonych pierogów, ciasta francuskiego czy różnego rodzaju kotletów wegetariańskich. Sos serowy wykonywany jest przede wszystkim z sera żółtego, w zależności od użytego gatunku sos będzie charakteryzował się innym smakiem. Przygotowany z sera goudy czy edamskiego będzie charakteryzował się delikatnym i lekko kwaskowym smakiem. Z dodatkiem ementalera czy radamera sos będzie wyróżniał się delikatnym, orzechowym smakiem, sos będzie miłą także bardzo kremową konsystencję. Gdy użyjesz sera salami czy tylżyckiego uzyska ostry, aromatyczny smak sosu. Możesz eksperymentować i mieszać różne typy serów aby uzyskać połączenie idealne. Przepis na sos serowy jest prosty i łatwy w wykonaniu. Wyróżnia się dwa rodzaje przygotowywanego sosu, jeden jest na bazie zasmażki z mąki, a drugi wykonuje się bez mąki. Jednak oba przepisy łączy to, że wykonane są na mleku. W zależności od tego, czy przygotowujesz sos z mąką, czy bez mąki jego zastosowanie może być inne. Jeśli jednak chcesz uzyskać tak gęsty sos, jak na bazie zasmażki, należy użyć większej ilości sera i dłużej odparowywać sos. Jak zrobić sos serowy dowiesz się z dokładnego przepisu, gdzie każdy etap przygotowania jest szczegółowo wytłumaczony.

Prosty przepis i wyjątkowy sprawi, że sos serowy będzie częstszym dodatkiem do Twoich dań. Podany jako dodatek wkomponuje się w Twoje zdrowe posiłki.

Wartości odżywcze sosu serowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(78g)
Energia (kalorie)
232.03 kcal
180.98 kcal
Białko
12.20 g
9.52 g

Węglowodany w sosie serowym

Na 100g
Na porcję
(78g)
Węglowodany
5.81 g
4.53 g
Węglowodany przyswajalne
5.81 g
4.53 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(78g)
Tłuszcz
17.82 g
13.90 g
Tłuszcze nasycone
12.54 g
9.78 g
Tłuszcze nienasycone
5.28 g
4.12 g
Tłuszcze jednonasycone
4.55 g
3.55 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.73 g
0.57 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Cholesterol
52.27 mg
40.77 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos serowy

Na 100g
Na porcję
(78g)
Witamina A
166.56 µg (mcg)
129.91 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina B6
0.07 mg
0.05 mg
Witamina B12
0.68 µg (mcg)
0.53 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina C
0.00 mg
0.00 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina D
0.98 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Witamina E
0.43 mg
0.33 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Retinol
166.02 µg (mcg)
129.50 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej
Tiamina
0.07 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.21 mg
Niacyna
0.28 mg
0.22 mg
Foliany
16.77 µg (mcg)
13.08 µg (mcg)
Beta karoten
42.08 µg (mcg)
32.82 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 550.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos serowy

Na 100g
Na porcję
(78g)
Sód
286.22 mg
223.25 mg
Potas
118.22 mg
92.21 mg
Wapń
359.72 mg
280.58 mg
Fosfor
247.61 mg
193.13 mg
Magnez
18.51 mg
14.44 mg
Żelazo
0.24 mg
0.19 mg
Cynk
1.80 mg
1.40 mg
Miedź
0.02 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu serowego 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie serowym

Lista alergenów dla sosu serowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 1,5%
    • Ser cheddar
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Cena przygotowania sosu serowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
20 g
1,5 łyżeczki
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Mąka pszenna typ 550
15 g
1 łyżka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 15 g
Mleko 1,5%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Ser cheddar
200 g
6.50
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
8.67
Za 200 g
Koszt składników
23.50
Jak oceniasz przepis na sos serowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91.4% osób