Sos balsamiczny

Opublikowano: 23.10.2021 r., 19:30 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos balsamiczny podany w małej, przeźroczystej sosjerce, w tle sałatka warzywna na czarnym talerzu
Sos balsamiczny
Domowy sos balsamiczny z miodem jest wyśmienitą propozycją dressingu do sałatek. Pasuje do wielu sałatek ale także mięs, szaszłyków czy grillowanych warzyw i serów.
Przygotowanie 10 min
778 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
57
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 1 porcji
  • Oliwa z oliwek 10 łyżek (120 ml)
  • Ocet balsamiczny 5 łyżek (60 ml)
  • Miód 1 łyżeczka (12 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
rózga, miska

Przepis na sos balsamiczny krok po kroku

Do miseczki dodaj oliwę, ocet, miód szczyptę soli i piperzu.

Całość dokładanie wymieszaj rózgą.

Jak oceniasz przepis na sos balsamiczny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat sosu balsamicznego

Sos balsamiczny to jedna z wielu pyszny propozycji na dressing do sałatek. Pasuje do wielu sałatek na bazie rukoli, radicchio czy cykorii. Wykorzystasz go także do mięs grillowanych, szaszłyków, grillowanych warzyw i serów czy ryb.

Składniki, które wykorzystane są do jego przygotowania to oliwa z oliwek lub olej, ocet balsamiczny, miód lub cukier. Sos jest dużo smaczniejszy z miodem i oliwą niż olejem i cukrem. Sos zyska również na wartościach odżywczych ponieważ dobrej jakości oliwa z oliwek jest bogactwem składników. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo. Sos możesz wzbogacić o Twoją ulubioną musztardę, doda ona ostrości i zrównoważy smak octu balsamicznego. Przepis na sos balsamiczny jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A jak zrobić sos balsamiczny dowiesz się z dokładnego przepisu.

Sos balsamiczny jest wyjątkowo szybki i łatwym sosem w przygotowaniu. Wystarczy parę wyrazistych składników aby stworzyć wyjątkowy dressing, który wykorzystasz nie tylko do sałatek.

Alergeny w sosie balsamicznym

Lista alergenów dla sosu balsamicznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos balsamiczny

Wartości odżywcze sosu balsamicznego

na 100g gotowej potrawy

Sos balsamiczny to sos, który wykorzystywany jest do wielu różnych dań, nie tylko sałatek. Jest on fajną propozycją jeśli znudził Ci się tradycyjny sos winegret.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
599.00
778.70
Białko (g)
0.17
0.22

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
10.47
13.61
Węglowodany przyswajalne (g)
10.46
13.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
62.50
81.25
Tłuszcze nasycone (g)
10.31
13.41
Tłuszcze nienasycone (g)
52.19
67.84
Tłuszcze jednonasycone (g)
45.62
59.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.56
8.53
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.03
0.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
8.69
11.29
Potas (mg)
38.88
50.54
Wapń (mg)
9.44
12.27
Fosfor (mg)
6.19
8.04
Magnez (mg)
3.88
5.04
Żelazo (mg)
0.60
0.78
Cynk (mg)
0.04
0.05
Miedź (mg)
0.01
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu balsamicznego 57
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu balsamicznego

Koszt składników
42.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
120 ml
10 łyżek
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.80
Za 120 ml
Ocet balsamiczny
60 ml
5 łyżek
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.68
Za 60 ml
Miód
12 g
1 łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 12 g
Koszt składników
42.00