Przepis na sos balsamiczny krok po kroku
- Oliwa z oliwek 120 ml 10 łyżek
- Ocet balsamiczny 60 ml 5 łyżek
- Miód 12 g 1 łyżeczka
Do miseczki dodaj oliwę, ocet, miód szczyptę soli i piperzu.
Całość dokładanie wymieszaj rózgą.
-
Sałatka z tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka na grilla
-
Sałatka z cukinii
-
Sałatki z makaronem ryżowym
-
Sałatka warzywna
-
Sałatka z rukoli
-
Sałatka z wędzonym kurczakiem
-
Sałatka z ananasem
-
Sałatka na sylwestra
-
Sałatka z jajkiem
-
Sałatka z buraków i jajka
-
Sałatka z pora i jajek
-
Sałatka z ryżu i tuńczyka
-
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
-
Sałatka z bobem
-
Sałatka z selera konserwowego
-
Sałatki na imprezę

(liczba kalorii)
Sos balsamiczny - cechy przepisu
Więcej o sosie balsamicznym
Sos balsamiczny to jedna z wielu pyszny propozycji na dressing do sałatek. Pasuje do wielu sałatek na bazie rukoli, radicchio czy cykorii. Wykorzystasz go także do mięs grillowanych, szaszłyków, grillowanych warzyw i serów czy ryb.
Składniki, które wykorzystane są do jego przygotowania to oliwa z oliwek lub olej, ocet balsamiczny, miód lub cukier. Sos jest dużo smaczniejszy z miodem i oliwą niż olejem i cukrem. Sos zyska również na wartościach odżywczych ponieważ dobrej jakości oliwa z oliwek jest bogactwem składników. Oliwa z oliwek jest podstawą diety śródziemnomorskiej. Historia jej wytwarzania sięga 4000 roku przed naszą erą. Oliwa zawiera przede wszystkim jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. W jej skład wchodzi także skwalen. To właśnie te składniki odpowiadają za zahamowanie rozwoju miażdżycy, obniżają poziom cholesterolu frakcji LDL a podnoszą HDL. Wpływają także na obniżenie ciśnienia krwi. Występujący kwas oleinowy chroni przed występowaniem astmy oraz alergicznym zapaleniem błony śluzowej nosa. Oliwa jest pomocna w leczeniu nieżytu i owrzodzenia żołądka, zaparciach oraz kamicy żółciowej. Jest bogata w polifenole i witaminę E, które są silnymi przeciwutleniaczami, posiadają zdolność zmiatania wolnych rodników przez co wzmacniają błony komórkowe oraz przeciwdziałają procesom starzenia się. Oliwa z oliwek jest bogata we wszystkie witaminy rozpuszczalne w tłuszczach a są to witamina A, D, E oraz K. Dzięki temu wpływa również na uszczelnienie naczyń krwionośnych i działa przeciwzakrzepowo. Sos możesz wzbogacić o Twoją ulubioną musztardę, doda ona ostrości i zrównoważy smak octu balsamicznego. Przepis na sos balsamiczny jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. A jak zrobić sos balsamiczny dowiesz się z dokładnego przepisu.
Sos balsamiczny jest wyjątkowo szybki i łatwym sosem w przygotowaniu. Wystarczy parę wyrazistych składników aby stworzyć wyjątkowy dressing, który wykorzystasz nie tylko do sałatek.
Wartości odżywcze sosu balsamicznego
Energia i białka
(130g)
Węglowodany w sosie balsamicznym
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy w przepisie na sos balsamiczny
(130g)
Składniki mineralne w przepisie na sos balsamiczny
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sosie balsamicznym
Lista alergenów dla sosu balsamicznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos balsamiczny