Sos do sałatki cezara

Opublikowano: 27.03.2021 r., 19:49 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sos jogurtowy w przezroczystym słoiczku z łyżeczką. W tle widoczna sałata rzymska, grzanki i połówka cytryny.
Sos do sałatki cezara
Sos do sałatki cezara swój charakterystyczny smak zawdzięcza świeżym ziołom, a także sporej ilości ostrego czosnku. Wszystko to zostało złagodzone jogurtem naturalnym.
Przygotowanie 10 min
20 kcal
Kcal w porcji
33 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jogurt naturalny 1 opakowanie jogurtu (200 ml)
  • Musztarda 1 łyżka (10 g)
  • Miód 1 płaska łyżeczka (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża, sok z cytryny, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
salaterka

Przepis na sos do sałatki cezara krok po kroku

Jogurt i musztardę przełóż do małej salaterki.

Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj. Następnie dodaj do sosu.

Do dressingu dodaj szczyptę soli, pieprzu, mielonego czosnku i odrobinę soku z cytryny, a także miód. Wszystko razem energicznie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sos do sałatki cezara
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,8% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sosu do sałatki cezara

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos do sałatki cezar, bez anchois, który zachwyci smakiem, to ten przepis świetnie się sprawdzi. Jest naprawdę szybki i prosty, a przy tym niesamowicie smaczny, choć bez dodatku ryb.

Sos do sałatki cezara tradycyjnie powstaje na bazie wielu różnych składników. Ten przepis jest jego modyfikacją, która choć tak samo pyszna, jest mniej skomplikowana, a przy tym tańsza i z łatwo dostępnych produktów.

Ten sos do sałaty smakuje naprawdę wybornie, a wszystko to dzięki wspaniałej kompozycji przypraw, miodu i świeżej natce pietruszki, która nie tylko pogłębia jego aromat, lecz także sprawia, że jest naprawdę zdrowy. To wszystko dzięki dużej zawartości witaminy C, która wspiera układ odpornościowy, a także dba o zdrową i promienną skórę.

Dip robimy z jogurtem i bez majonezu, dzięki temu jest zdrowszy i mniej kaloryczny. To sprawia, że świetnie nada się jako dressing dla osób dbających o szczupłą sylwetkę. Jeżeli jednak lubisz mocniejszy smak możesz go zrobić z majonezem.

Do sosu dodajemy miód, który bardzo dobrze podkreśla całą kompozycję smakową. Jego słodycz dopełnia ostro-słoną mieszankę przypraw. Chudy jogurt naturalny, który jest bazą tego sosu, świetnie łączy się z miodem, tworząc przepyszny, kremowy i gęsty dressing, który otula składniki sałatki.

Gotowy sos można przechowywać jeden dzień w zamkniętym słoiczku, koniecznie w lodówce. Po schłodzeniu smakuje nawet lepiej, dlatego warto przygotować go wcześniej, tak by wszystkie smaki zdążyły się połączyć i tworzyły jedną spójną całość. To naprawdę łatwy przepis z którym poradzą sobie nawet osoby zaczynające swoją kuchenną przygodę. Cudownie pasuje do tradycyjnej sałatki cezar, która urzeka swoją prostotą i wyrazistym, złożonym smakiem. Stanowi wspaniałe dopełnienie tej przepysznej potrawy. Jednak świetnie sprawdzi się również jako smaczny dip do surowych warzyw, czy po prostu sos do sałaty. Świetnie komponuje się z chudym drobiem, dlatego wszystkie sałatki z kurczakiem i indykiem będą smakować naprawdę wybornie.

Alergeny w sosie do sałatki cezara

Lista alergenów dla sosu do sałatki cezara przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sosu do sałatki cezara

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(33g)
Energia (kcal)
62.00
20.46
Białko (g)
5.53
1.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(33g)
Węglowodany (g)
9.31
3.07
Węglowodany przyswajalne (g)
9.10
3.00
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.20
0.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(33g)
Tłuszcz (g)
0.32
0.11
Tłuszcze nasycone (g)
0.27
0.09
Cholesterol (mg)
1.86
0.61

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(33g)
Witamina A (µg (mcg))
2.05
0.68
Witamina B6 (mg)
0.05
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.57
0.19
Witamina C (mg)
0.87
0.29
Witamina D (µg (mcg))
1.12
0.37
Witamina E (mg)
0.02
0.01
Retinol (µg (mcg))
1.86
0.61
Tiamina (mg)
0.06
0.02
Ryboflawina (mg)
0.22
0.07
Niacyna (mg)
0.14
0.05
Foliany (µg (mcg))
11.53
3.81
Beta karoten (µg (mcg))
1.44
0.48

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(33g)
Sód (mg)
122.88
40.55
Potas (mg)
245.40
80.98
Wapń (mg)
188.19
62.10
Fosfor (mg)
151.16
49.88
Magnez (mg)
19.95
6.58
Żelazo (mg)
0.17
0.06
Cynk (mg)
0.94
0.31
Miedź (mg)
0.02
0.01
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do sałatki cezara 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sosu do sałatki cezara

Koszt składników
20.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jogurt naturalny
200 ml
1 opakowanie jogurtu
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
2.00
Za 200 ml
Musztarda
10 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Miód
5 g
1 płaska łyżeczka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.21
Za 5 g
Koszt składników
20.60