Przepis na sos musztardowy krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Zagotuj śmietankę.

Dodaj musztardę oraz sól i pieprz do smaku.

Gotuj sos, aż trochę zgęstnieje i osiągnie taką konsystencje jaką chcesz.

Często zadawane pytania

Słoik z sosem musztardowym, nad którym znajduje się łyżeczka z sosem.
sos musztardowy
Koszt przygotowania dania
3.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
158 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
33

Sos musztardowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie musztardowym

Sos musztardowy to pyszny dodatek do mięsa, jajek oraz do ziemniaków. Jest to bardzo prosty sos musztardowy, który przygotujesz z zaledwie 2 głównych składników i opcjonalnie przypraw. Możesz go podawać na ciepło do obiadu lub po wystudzeniu do sałatek, czy też kanapek. Przepis na sos musztardowy składa się z musztardy ze śmietaną. To do czego planujesz wykorzystać ten sos, może wpływać, na to, jak zrobić sos musztardowy. W wersji na ciepło najlepiej użyć śmietanki o zawartości 30% tłuszczu. Kwaśna śmietana, na przykład z 18% tłuszczu może się zważyć podczas podgrzewania i zniszczyć sos. Natomiast gdy zamierzasz używać tego sosu na zimno, na przykład do kanapek, na grilla lub do sałatki, to bez problemu możesz użyć śmietany o niższej zawartości tłuszczu lub jogurtu naturalnego. Dzięki temu zmniejszysz kaloryczność otrzymanego sosu, ale też zmieni to jego smak.

Sos robi się w kilka minut. W opcji na ciepło wystarczy, że do garneczka wlejemy śmietankę i chwilę ją pogotujemy. Gdy śmietana zacznie gęstnieć, dodajemy musztardę i opcjonalnie szczyptę soli i pieprzu do smaku. Po dokładnym wymieszaniu i zagotowaniu sos jest już gotowy. W sosie na ciepło, z wykorzystaniem śmietanki 30%, możesz też udusić jakieś mięso.

Jeżeli chcesz sos na zimno, to możesz wystudzić ten pierwszy lub przygotować sos bez gotowania. Jest to bardzo proste, bo wymaga jedynie wymieszania kwaśnej śmietany lub jogurtu z musztardą i opcjonalnie przyprawami. Jeśli używasz jogurtu, to zależnie od jego konsystencji, będzie zmieniać się konsystencja sosu. Gęsty sos uzyskasz, używając jogurtu greckiego, a rzadszy będzie na bazie zwykłego jogurtu.

Wybór musztardy w dużej mierze podyktowany jest twoim gustem. Ostrzejszy sos uzyskasz, używając musztardy rosyjskiej lub sarepskiej, które charakteryzują się ostrzejszym smakiem. Łagodniejsza w smaku jest musztarda stołowa i kremska. Natomiast musztarda Dijon i francuska, to musztardy z moszczem winnym lub białym winem. Możesz też połączyć dwa rodzaje musztardy, na przykład musztardę stołową z francuską i uzyskasz sos z całymi ziarnami gorczycy, który nie tylko będzie smaczny, ale także będzie ciekawiej wyglądał.

Wartości odżywcze sosu musztardowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kalorie)
211.65 kcal
158.74 kcal
Białko
2.91 g
2.18 g

Węglowodany w sosie musztardowym

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany
4.00 g
3.00 g
Węglowodany przyswajalne
2.50 g
1.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.50 g
1.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz
20.74 g
15.56 g
Tłuszcze nasycone
20.74 g
15.56 g

Składniki mineralne w przepisie na sos musztardowy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód
382.63 mg
286.97 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu musztardowego 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie musztardowym

Lista alergenów dla sosu musztardowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania sosu musztardowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Musztarda
80 g
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.89
Za 80 g
Koszt składników
5.00
Jak oceniasz przepis na sos musztardowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób