Kuchnia belgijska

Kuchnia belgijska - charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy, porady

Kuchnia belgijska charakteryzuje się dużą ilością potraw mięsnych i rybnych. Na północy Europy, z racji klimatu, jedzenie musi być sycące i rozgrzewające. Stąd w Belgii sporo zup mięsnych i rybnych. Jada się pożywne śniadania, których głównym składnikiem jest chleb. Flagowym daniem w Belgii są mule z frytkami, zaś grube belgijskie frytki są słynne na całym świecie. Do dań typowo belgijskich należy zupa waterzooi, krokiety z krewetek oraz frytki z różnymi sosami i dodatkami. Smakoszy zachwyci duża ilość słodkości. Belgijskie desery, jak czekolada i gofry, stanowią dania narodowe. Gofry pieczone są z ciasta drożdżowego, dlatego są grube i chrupiące.

Wyróżnione przepisy z kuchni belgijskiej

Poznaj inne kategorie przepisów na FajneGotowanie.pl

Kuchnia belgijska - charakterystyka, tradycyjne dania, przepisy, porady

Kuchnia belgijska wyróżnia się na tle tradycji kulinarnych Europy dużą ilością mięsa, ryb i deserów. Jada się chleb, krokiety z krewetek i wszechobecne frytki. Belgia leży na północy, dlatego belgijskie jedzenie jest zupełnie inne niż południowa kuchnia sycylijska. Flagowe potrawy belgijskie to przede wszystkim frytki z mulami, gęste zupy z mięsem oraz czekolada i gofry. Przedstawiamy, co można zjeść w Belgii i jakie przepisy na potrawy belgijskie można zastosować u siebie w domu.

Jak kształtowała się kuchnia belgijska

Kuchnia belgijska obecnie coraz bardziej upodabnia się do kuchni francuskiej, jednak tradycje kulinarne Flandrii i Brabancji są nadal żywe. Belgowie lubią dużo jeść i korzystać z przyjemności stołu. Z racji położenia i klimatu kuchnia belgijska jest bliższa tradycjom kulinarnym Europy północnej i kontynentalnej. Dlatego też różni się od kuchni południowej Europy jak kuchnia włoska czy kuchnia sycylijska.

Kuchnia belgijska jest sycąca i dająca energię do pracy i rozgrzewająca w czasie chłodów. Jak w regionach chłodnych jada się tu pożywne śniadanie. Jego składnikiem nie są gofry, lecz chleb z różnymi dodatkami, jak kanapki z twarożkiem. Natomiast na drugie śniadanie Belgowie często jedzą broodpudding czyli rodzaj deseru zrobionego z resztek chleba, mleka, cukru, jajek i rodzynek.

Przepisy na potrawy belgijskie zawierają dużo mięsa i kartofli. Dostęp do morza pozwala cieszyć się rybami morskimi i owocami morza. Stąd wiele przepisów na gęste, sycące zupy z rybami lub mięsem wołowym i wieprzowym. Belgia słynie z doskonałych wędlin, jak szynka ardeńska, czy też boudin blanc, czyli rodzaj kiełbasy wieprzowej.

Tradycyjne jedzenie belgijskie

Przepisy na obiadowe potrawy belgijskie

Belgowie jedzą dużo mięsa, ryb i kartofli. Kartofle podawane są najchętniej w postaci frytek, które także uważane są za danie narodowe. Podobno frytki zostały wynalezione właśnie w Belgii, zaś pierwsze wzmianki o tym daniu pochodzą z XV wieku. Belgijskie frytki smażone są na tłuszczu zwierzęcym i podawane z belgijskim majonezem. Stanowią one również dodatek do dań obiadowych i jadane są z gulaszem, mięsem wołowym, omułkami czy z sałatką. Tradycyjne belgijskie frytki są grubsze od serwowanych w Polsce oraz mają nieregularne kształty. Są one też bardzo chrupiące dzięki dwukrotnemu smażeniu.

Tradycyjne belgijskie mule stanowią danie flagowe, które dostępne jest w prawie każdej restauracji. Serwowane są z frytkami lub duszone w białym winie z selerem i śmietaną. Do potraw narodowych należy również carbonade flamande, czyli duszona wołowina po flamandzku.

Belgia słynie z rozgrzewających i sycących zup. Tradycyjna zupa potage belge gotowana jest z wołowiny i czerwonej kapusty z dodatkiem warzyw i masła. Narodowe danie Belgów to także waterzooi, czyli gęsta zupa lub rodzaj gulaszu, która składa się z ryb lub kurczaka z dodatkiem warzyw. Zupa zaprawiana jest żółtkiem i śmietaną. Zupa, czy też gulasz, stoofvlees zawiera wołowinę duszoną w piwie z dodatkiem cebuli i przypraw.

Narodowe belgijskie desery

Belgia słynie z dobrej jakości czekolady, zaś sklepy z czekoladowymi pralinkami istnieją praktycznie wszędzie, a szczególnie w miejscach nawiedzanych przez turystów. Czekolada stanowi narodowy przysmak i zaczęła być produkowana, gdy kolonią Belgii stało się Kongo z uprawami kakaowca. Belgijska czekolada uchodzi za jedną z najlepszych na świecie. Produkuje się jej bardzo dużo, zaś oferowana jest głównie w postaci pralinek i czekoladek nadziewanych o ciekawych kształtach. Belgia oferuje również czekoladę w tabliczkach oraz w postaci napojów.

Gofry uważane są za belgijskie danie narodowe. Wypiekane były już w średniowieczu na żeliwnych formach ogrzewanych w gorącym popiele paleniska. W Belgii gofry są wszędzie. Na głównych ulicach, szczególnie w rejonach turystycznych, pełno jest sklepików z goframi z przeróżnymi dodatkami, jak owoce, bita śmietana i różne polewy. Belgijskie gofry są grube i chrupiące, gdyż robi się je z ciasta drożdżowego. Niemal każde miasto w Belgii ma swoje regionalne gofry, jednak najsłynniejsze są gofry brukselskie i gofry z Liege.

Gofry brukselskie są idealnie prostokątne i pieczone bez cukru. Jada się je na gorąco. Tradycyjnie polewane były stopionym masłem, zaś obecnie oferowane są z bitą śmietaną, owocami lub polewą czekoladową oraz posypane cukrem pudrem. Szczególnym przysmakiem są gofry z Liege, które chrupią w zębach podczas jedzenia. Chrupiącą fakturę zawdzięczają dodatkowi cukru perłowego wyrabianego z miejscowych buraków cukrowych. Podczas pieczenia cukier częściowo się rozpuszcza, nadając gofrom karmelowy smak. Gofry z Liege mają zaokrąglone brzegi i podaje się je na ciepło lub na zimno, z bitą śmietaną i owocami.

Belgia słynie ze słodkości. Lecz belgijskie desery to nie tylko czekolada i gofry. Piecze się także różne rodzaje ciast i ciasteczek. Jako przekąskę jada się speculaas, czyli korzenne ciasteczka wypiekane w drewnianych formach. Ciastkiem, charakterystycznym dla kuchni belgijskiej, jest tartine russe, które przypomina nieco chleb. Ciasto zrobione z masła, cukru i mąki piecze się w postaci cienkich płatów. Jada się je podobnie jak kanapkę, wkładając między dwa kawałki ciasta gęsty krem maślany. Bardzo podobny charakter ma ciastko miserable, w którym dwie warstwy makaronikowego ciasta migdałowego przełożone są delikatnym kremem maślanym.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto