Przepis na sos grzybowy krok po kroku

Składniki
  • Świeże leśne grzyby 500 g
  • Śmietanka kremowa 30% 150 g 3/4 opakowania
  • Masło 20 g 1 łyżka
  • Cebula 100 g 1 szt
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

W garnku rozgrzej oliwę i dodaj drobno posiekaną cebulę. Podsmaż ją tak, by się zarumieniła.

Grzyby umyj i pokrój w dość duże kawałki. Dodaj je do cebuli i podsmaż przez 5-6 minut.

Do grzybów wlej śmietankę, dodaj sól i pieprz, a także drobno posiekaną pietruszkę.

Całość duś na małym ogniu przez 10 minut.

Sos grzybowy podany na patelni z grzybami i liśćmi w tle.
sos grzybowy
Koszt przygotowania dania
28.05 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
121 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
17

Sos grzybowy - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie grzybowym

Sos grzybowy to idealny dodatek do dań głównych, który sprawia, że całość zyskuje wspaniałego i niepowtarzalnego smaku. To bardzo łatwy i naprawdę pyszny sposób na danie, które przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom tradycyjnej kuchni polskiej. Ten sos można przygotować w kilka chwil, a idealnie nadaje się do mięs, kasz czy placków. Wspaniale wygląda i pięknie pachnie, będzie idealnym sposobem na poprawienie smaku każdej domowej potrawy.

Przepis na sos grzybowy jest niezwykle łatwy i można go przygotować w bardzo szybki sposób. Poradzą z nim sobie nawet osoby początkujące, ze względu na jego nieskomplikowane wykonanie. Ten sos zawsze się udaje i każdemu daniu dodaje naprawdę pysznego smaku. Ten sos podgrzybkowy to doskonały sposób na wyśmienity obiad, który posmakuje wszystkim domownikom, szczególnie tym, którzy uwielbiają dania z grzybami. Ten sos jest tak pyszny, że znika w bardzo szybkim tempie, dlatego warto od razu przygotować większą porcję.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić dobry sos grzybowy, który idealnie będzie się komponował z głównym daniem, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Z tej receptury powstaje przepyszny sos, który pozwala na delektowanie się w swoim domu potrawami jak z najlepszej restauracji. To wszystko zasługa świeżych grzybów, które zostały pokrojone na duże kawałki, by były jeszcze bardziej aromatyczne. Dzięki temu sos smakuje po prostu obłędnie.

To najlepszy domowy sos grzybowy. Wykonany na bazie świeżych grzybów, pozwala na cieszenie się ich wspaniałym smakiem. Grzyby świetnie łączą się z gotowanym mięsem czy kaszami. Nadają potrawom charakterystycznego ciężkiego, słonego smaku, który podkręca każde danie i czyni je dużo lepszym.

Jeśli zastanawiasz się jak ugotować przepyszny sos grzybowy, w sposób naprawdę prosty i bardzo szybki, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Wychodzi z niego sos doskonały, łączący pyszne grzyby ze śmietaną i świeżymi ziołami. Takie połączenie sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ten prosty przepis wzbogaci każde danie o nowe doznania smakowe, co docenią wszyscy miłośnicy grzybów. Ten domowy sos ze świeżych grzybów skradnie serca wszystkich domowników.

Wartości odżywcze sosu grzybowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (128g)
Energia (kalorie)
94.99 kcal
121.58 kcal
Białko
2.60 g
3.33 g

Węglowodany w sosie grzybowym

Na 100g
Na porcję (128g)
Węglowodany
3.97 g
5.09 g
Węglowodany przyswajalne
3.10 g
3.97 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (128g)
Tłuszcz
8.18 g
10.48 g
Tłuszcze nasycone
7.39 g
9.46 g
Tłuszcze nienasycone
0.79 g
1.02 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.18 g
0.24 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos grzybowy

Na 100g
Na porcję (128g)
Witamina E
0.07 mg
0.09 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.08 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.34 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna
2.36 mg
3.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany
13.58 µg (mcg)
17.39 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos grzybowy

Na 100g
Na porcję (128g)
Sód
4.06 mg
5.19 mg
Potas
226.08 mg
289.38 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
5.56 mg
7.11 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
60.23 mg
77.10 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez
7.19 mg
9.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.35 mg
0.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.36 mg
0.46 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.21 mg
0.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu grzybowego 17
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie grzybowym

Lista alergenów dla sosu grzybowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki świeża.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Masło

Cena przygotowania sosu grzybowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Świeże leśne grzyby
500 g
25.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
25.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 30%
150 g
3/4 opakowania
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 150 g
Masło
20 g
1 łyżka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
36.00
Łączny koszt
28.05
Jak oceniasz przepis na sos grzybowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób