Kuchnia bałkańska
-
Patatnik
Patatnik to tradycyjny wyrób kuchni bałkańskiej, przygotowywany na bazie startych ziemniaków placek jest doskonałym pomysłem na szybki obiad dla całej …
20 + 20 min łatwy 5 729 kcal -
Pljeskavica
Pljeskavica to doskonała propozycja na smaczny dodatek mięsny do obiadu. Jest to tradycyjny kotlet z mięsa mielonego, przygotowywane na ruszcie. …
40 + 20 min łatwy 5 420 kcal -
Musaka
Musaka to grecka zapiekanka warzywno-mięsna z sosem beszamelowym. Wykonana jest z cukinią, bakłażanem, sosem pomidorowym z mięsem mielonym i sosem …
25 + 60 min łatwy 8 729 kcal
Pozostałe przepisy kuchni bałkańskiej
-
Cevapi
Cevapi to bałkańskie danie mięsne. Tradycyjne, domowe kiełbaski stanowią doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Cevapi możesz serwować z …
20 + 20 min łatwy 10 299 kcal -
Musaka z cukinią
Grecka musaka z cukinią i ziemniakami to świetny pomysł na obiad w kuchni wegetariańskiej. Największym problemem w przygotowaniu tego dania …
45 + 45 min średni 4 315 kcal
-
Bakłażan zapiekany
20 + 30 min łatwy 5 409 kcal
-
Moussaka
Moussaka to tradycyjne danie greckie. Jest to zapiekanka z mielonego mięsa i bakłażanów. Jej przygotowanie może nie jest szybkie, ale …
45 + 50 min średni 6 460 kcal -
Gjuwecz
Gjuwecz to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Gjuwecz to tradycyjne danie bułgarskie znane także na Bałkanach …
20 + 30 min łatwy 10 351 kcal -
Schab po bałkańsku
Schab po bałkańsku to doskonały pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Pieczony w sosie pomidorowym schab można przechowywać w …
15 + 40 min łatwy 10 325 kcal
-
Kacamak
Kacamak to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej. Przygotowywane w wielu bałkańskich krajach, w każdym na swój oryginalny sposób. Danie jest przyrządzane …
15 + 30 min łatwy 5 640 kcal
-
Burek
Burek to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej i tureckiej. Burek można przygotować z ciasta filo lub z ciasta francuskiego, choć jest …
15 + 30 min średni 10 521 kcal
-
Cevapcici
Pyszne, soczyste, aromatyczne i wyjątkowe, takie jest cevapcici według naszego przepisu. Łatwe i szybkie w przygotowaniu, sprawdzą się również jako …
720 + 30 min łatwy 10 243 kcal -
Burek ze szpinakiem
Burek ze szpinakiem to tradycyjne danie kuchni bałkańskiej i tureckiej. Burek to zapiekane ciasto filo z farszem. Farsze do burka …
10 + 40 min łatwy 5 880 kcal
-
Lutenica
Lutenica to tradycyjna pasta kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się ją na bazie pieczonej papryki i bakłażana. Pasta może być dodatkiem na …
15 + 30 min łatwy 10 119 kcal
-
Burek z serem
Burek z serem to doskonała propozycja na pyszne danie obiadowe z ciasta filo. Burek to bałkański przysmak podawany na słodko …
15 + 30 min łatwy 10 480 kcal -
Ajvar
Ajvar to tradycyjny sos pochodzący z kuchni bałkańskiej. Przygotowuje się go na bazie pieczonych papryk i bakłażanów. Może być dodatkiem …
10 + 40 min łatwy 20 44 kcal
-
Burek z mięsem
Burek z mięsem to doskonała propozycja na obiad. Danie wywodzi się z kuchni bałkańskiej. Burek przygotowuje się na bazie ciasta …
15 + 40 min łatwy 10 -
Tzatziki
Tzatziki to sos, który sprawdzi się w wielu sytuacjach. Można go podać jako dodatek do warzyw lub mięs. Idealnie będzie …
15 min łatwy 7 27 kcal
-
Sałatka szopska
Sałatka szopska to tradycyjna sałatka bułgarska, której nazwa pochodzi od szopów, czyli mieszkańców Sofii i okolic, lub regionu szopskiego, który …
10 min łatwy 2 120 kcal
-
Souvlaki
Souvlaki to greckie danie, które przygotowywane jest z kawałków, marynowanego mięsa, nabijanego na szpikulce i przygotowywanego na ruszcie. Najczęściej do …
40 + 15 min łatwy 4 248 kcal
-
Spanakopita
Ten grecki specjał to ciasto w formie wytrawnej. Spanakopita to smaczne ciasto filo nadziane farszem szpinakowym z serem typu feta. …
30 + 80 min łatwy 16 528 kcal
-
Pastitsio
Pastitsio to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Tradycyjna grecka zapiekanka z makaronem i sosem beszamelowym jest bardzo …
20 + 60 min łatwy 5 -
Bifteki
Bifteki to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Tradycyjne danie kuchni greckiej przygotować można z różnymi dodatkami. …
20 + 20 min łatwy 4 489 kcal -
Keftedes
Keftedes to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Prosty przepis na pyszne greckie pulpety idealnie sprawdzi się …
20 + 20 min łatwy 10 234 kcal -
Baklava
Baklava z ciasta filo to doskonała propozycja na smaczny deser, która jest rozpowszechniona w wielu regionach świata. Kuchnia turecka, grecka …
25 + 25 min łatwy 10 297 kcal
-
Byrek
Pragniecie poznać tajemnicę wyjątkowego dania, które zachwyca podniebienia na Bałkanach? Przedstawiam Wam tradycyjny byrek, czyli pyszny nadziewany placek, który podbije …
30 + 20 min łatwy 5
-
Surówka do łososia
Domowa, pyszna surówka do łososia to połączenie warzyw grillowanych ze świeżymi liśćmi. Taki dodatek to świetny pomysł na dodatek do …
40 + 20 min łatwy 6 84 kcal
-
Kyufte
Kyufte to tradycyjne danie kuchni bułgarskiej, jest ono bardzo popularne na całych Bałkanach. Grillowane kotlety z mięsa mielonego są bardzo …
15 + 20 min łatwy 6 369 kcal -
Gulasz rybny
Gulasz rybny z dorsza to doskonała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Gulasz rybny przygotowuje się podobnie do wersji …
20 + 40 min łatwy 8 303 kcal -
Pilaf
Pilaf to danie na bazie ryżu, które zaskakuje swoim prostym smakiem. Popularna jest zwłaszcza w kuchni wschodu. Można spotkać jej …
15 + 70 min łatwy 4 318 kcal -
Mamałyga
Mamałyga to rumuńskie danie tradycyjne przygotowywane z kaszy kukurydzianej gotowanej w mleku oraz wodzie z dodatkiem masła i sera bryndza. …
5 + 25 min łatwy 4 1306 kcal
Kuchnia bałkańska - co to jest?
Kuchnia bałkańska jest bardzo zróżnicowana, wieloskładnikowa i przepyszna. Zauważyć w niej można zarówno europejskie wpływy z zachodu i południa, jak i wpływy orientalnego wschodu. Przez kuchnię bałkańską przeplatają się jednak nie tylko narody, ale też religie i tradycje. Bałkany są regionem Europy, gdzie historia oraz kultura krajów są ze sobą mocno powiązane. Bałkańskie potrawy pochodzą głównie z Grecji, Czarnogóry, Bułgarii, Chorwacji, Macedonii, Albanii, Serbii i Słowenii. Właśnie dlatego kuchnia bałkańska jest tak różnorodna i ciekawa.
Kuchnia bałkańska – przepisy i charakterystyczne dania kuchni bałkańskiej
Kuchnia bałkańska jest jedną z ulubionych kuchni na świecie. Nic dziwnego, ponieważ potrawy bałkańskie są niesamowicie różnorodne, aromatyczne i smaczne. Tradycyjne potrawy bałkańskie wykształciły się na przestrzeni wieków, będąc zależne od wpływów religijnych i kulturowych poszczególnych państw graniczących ze sobą. Specjalności bałkańskie powstały przez wpływy zarówno zachodniej i południowej kuchni europejskiej, jak i orientalnego wschodu. Oto kuchnia bośniacka i przepisy na najlepsze dania, które warto znać!
Kuchnia bałkańska – co dobrego serwują restauracje bałkańskie?
Kuchnia bośniacka – czym wyróżniają się specjalności Półwyspu Bałkańskiego?
Bałkany to najsłynniejszy półwysep w Europie, który otoczony jest kilkoma morzami. Jedną z najbardziej wyróżniających Półwysep Bałkański rzeczy – poza kulturą i zapierającymi dech widokami – jest oczywiście niesamowita kuchnia. Czym się charakteryzuje? Otóż cudownymi potrawami, które aromatem przypraw i prostotą wykonania potrafią zachwycić niejednego, nawet najbardziej wybrednego smakosza kulinarnego. Dania bałkańskie są wyraziste i mocne w smaku – wszystko za sprawą ukrytej w potrawach papryki, cebuli czy świeżych pomidorów. Na Bałkanach najedzą się zwłaszcza mięsożercy – półwysep słynie bowiem z grillowanego, wędzonego i pieczonego mięsa wieprzowego, jagnięcego oraz wołowego.
Charakterystyczne dla kuchni bałkańskiej jest podawanie potraw w ściśle określonej temperaturze. Oznacza to, że np. restauracje bałkańskie serwują dania główne w temperaturze pokojowej. Właśnie dlatego mieszkańcy Półwyspu Bałkańskiego często uważają, że dania w innych krajach są zwyczajnie… zbyt gorące. Przyrządzanie bałkańskich pyszności również jest dość charakterystyczne. Żadne pomieszczenie w prawdziwym bałkańskim domu nie jest tak ważne, jak jadalnia! Może zabraknąć jednego pokoju, ale jadalnia to obowiązkowe pomieszczenie w mieszkaniu każdego tradycjonalisty, który pochodzi z półwyspu.
Tradycyjne potrawy bałkańskie – burek, czyli bałkański fast food
Burek jest jedną z najbardziej klasycznych potraw bałkańskich. Ten smaczny wypiek traktuje się zazwyczaj jako przekąskę między posiłkami. Danie to często jadane jest też jako główne, zwłaszcza że serwuje się je praktycznie na każdym rogu dużych bałkańskich miast – a już na pewno w każdej piekarni. Burek to nic innego, jak cienkie ciasto filo bądź yufka (zbliżone do francuskiego) nadziewane mięsem, serem, szpinakiem lub kapustą.
Co ciekawe, ciasto służące do zawijania burka używa się często do przyrządzania również wielu innych bałkańskich smakołyków (np. słynnej słodkiej baklawy). Burek jest tanią potrawą, którą bez problemu znaleźć można na całym Półwyspie Bałkańskim. Jedna duża porcja burka to średni koszt ok. 5 zł za duży wypiek z lokalnej piekarni.
Pljeskavica – kotleciki z pitą jako alternatywa do hamburgerów
Pljeskavica to jeden z najbardziej kultowych posiłków, które można zamówić podczas pobytu na Bałkanach. Pljeskavica jest serbskim daniem narodowym, jednak zajadać można się nim również w Chorwacji czy Bośni i Hercegowinie. Opisywana potrawa to aromatyczny kotlet z mielonej jagnięciny, wołowiny lub baraniny – często też przyrządza się go z mieszanki tych trzech mięs. Grillowanego kotleta podaje się najczęściej w pulchniutkiej picie lub bułce z dodatkiem warzyw oraz w towarzystwie sosów. Oczywiście to, jak podaje się pljeskavicę, zależy od sposobu gotowania w danym państwie.
Warto wiedzieć, że mięso na pljeskavicę zawsze powinno trochę poleżeć i dojrzeć, zanim przyrządzi się z niego smakowite kotlety. Do mięsa najczęściej dodaje się też cebulę w celu poprawienia doznań smakowych podczas spożywania kotlecików. Większość mieszkańców Półwyspu Bałkańskiego obstaje przy tym, że pljeskavica jest znakomitą alternatywą do hamburgerów z restauracji serwujących fast-foody.
Najlepsze potrawy bałkańskie – przepisy, które warto znać!
Kotlety mielone po bałkańsku, czyli cevapcici
Kolejnym kultowym daniem bałkańskim są cevapcici, czyli grillowane (rzadziej smażone) kotleciki z siekanego bądź mielonego mięsa różnego rodzaju. W Albanii danie to znane jest pod nazwą qofte, a w Chorwacji oraz Bośni i Hercegowinie mówi się na nie cevapi. Panierka cevapcici najczęściej składa się z niewielkiej ilości mąki lub bułki tartej, przypraw, ziół, cebuli oraz czosnku. Mięso na cevapcici formuje się w ruloniki, a następnie przyrządza na grillu lub na patelni.
Kotleciki zazwyczaj podawane są na Bałkanach z chlebem drożdżowym, ciabattą, tzatzikami, ajvarem, warzywami (obowiązkowo surowa cebula), frytkami bądź pieczonymi ziemniakami – wszystko zależy od kraju, w jakim się zamówi danie. Potrawa najbardziej charakterystyczna jest dla kuchni serbskiej, chorwackiej, bułgarskiej oraz albańskiej. Cevapcici sprzedawane są zarówno jako fast food na rogach ulic miast, jak i serwowane w dobrych lokalnych restauracjach.
Ajvar – pikantna pasta bałkańska
Ajvar jest najbardziej znanym dodatkiem na Bałkanach. To ostra pasta warzywna, którą przygotowuje się z mielonych bakłażanów, papryki, pomidorów i czosnku wraz z octem oraz przyprawami. Sporo bałkańskich potraw podawanych jest właśnie z ajvarem. Pastę często kupić można w polskich sklepach. Warto szukać jednak takiej, która importowana jest z Półwyspu Bałkańskiego.
Do czego można używać pasty ajvar? Najlepiej smakuje z mięsem, ale może też stać się bazą do innych sosów. Ajvar będzie doskonały również na kanapki. Warto dodać, że w wielu bałkańskich krajach ajvar jest obowiązkowym dodatkiem do głównych dań – zupełnie tak jak w Grecji obowiązkowe są tzatziki!
Kuchnia bałkańska – tego naprawdę trzeba spróbować!
Oprócz wyżej wymienionych potraw i dodatków do dań, które są obowiązkowymi must eat na Bałkanach, warto spróbować jeszcze kilku innych specjałów:
- Sery bałkańskie – sery są jednym z
najważniejszych przysmaków na Bałkanach, oczywiście poza mięsem. Na Bałkanach
popularne są słone białe sery (jak słynna feta grecka), ale też twarde sery z
mleka owczego (np. paski sir z chorwackiej wyspy Pag).
-
Sałatka szopska – jedna z
najbardziej popularnych sałatek do głównych dań, jaką można zjeść na Bałkanach.
Najbardziej charakterystyczna jest ona dla Bułgarii, jednak sałatkę szopską
jada się też w Czarnogórze, Serbii czy Macedonii. Sałatka składa się z
pomidorów, ogórków, papryki, cebuli, a także startego białego sera.
-
Musaka – charakterystyczne danie greckie,
które jada się dziś nie tylko z mięsem, ale i samymi warzywami. To danie
zapiekane w piecu lub piekarniku, w którym oprócz mięsa mielonego (z reguły wieprzowe
lub wołowe) znajdują się też bakłażany i pomidory. Na wierzchu musaki zawsze
jest sos beszamelowy i ser żółty.
- Owoce morza – na Półwyspie Bałkańskim zjeść można najlepsze owoce morza. Słynie z nich zwłaszcza Chorwacja, ale też Czarnogóra czy Grecja. Najsłynniejsze na Bałkanach są mule, kalmary, krewetki, ośmiornica, homary i ryby. Najczęściej podaje się je smażone lub grillowane, choć owoce morza wybornie smakują również z makaronem lub ryżem.
Warto wiedzieć!
Kuchnia bałkańska to bardzo specyficzne połączenia smaków. Aby potrawy nabrały cudownego aromatu, mieszkańcy Półwyspu Bałkańskiego używają wyrazistych przypraw – pasty paprykowej z bakłażanem (ajvar), czosnku, pieprzu i suszonej papryki (najczęściej ostrej). Dzięki temu dania mają pikantny i bardzo charakterystyczny smak. Bałkany słyną również z usprawniającej trawienie czubricy (charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej) i poprawiającego trawienie ziela dżodżen (mięta kędzierzawa). Do wielu potraw dodawany jest również rozmaryn, który pobudza pamięć i doskonale oddziałuje na układ nerwowy.