Przepis na sos słodko kwaśny krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, imbir mielony
To będzie niezbędne
kuchenka, duży garnek

Marchew i cebulę obierz i pokrój - marchew w słupki, a cebulę w kostkę. Paprykę pokrój w dużą kostkę.

Na dnie dużego garnka rozpuść cukier z sokiem cytrynowym. Gdy będzie już roztopiony dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojoną cebulę.

Do zawartości patelni dorzuć drobno posiekany czosnek i imbir w proszku. Wszystko razem wymieszaj.

Następnie dorzuć do pozostałych składników paprykę i marchew. Podsmaż przez 10 minut.

Ananasa pokrój w dość dużą kostkę i wrzuć na patelnię razem z pędami bambusa. Całość zalej połową szklanki wody i duś przez 7 minut.

Na koniec dodaj do sosu ocet, skrobię ziemniaczaną i kiełki fasoli mung. Duś przez kolejne pięć minut. Przypraw solą, pieprzem i papryczką chili.

Sos słodko kwaśny podany w eleganckiej miseczce.
sos słodko kwaśny
Koszt przygotowania dania
15.52 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
122 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
42

Sos słodko kwaśny - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie słodko kwaśnym

Sos słodko kwaśny stanowi idealny dodatek do dań głównych. Smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnej kuchni. Wszystko za sprawą pysznego imbiru, ostrego czosnku i octu. Tak skomponowany sos idealnie pasuje do mięsa, a także ryżu czy chińskiego makaronu.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos słodko kwaśny, który będzie miał idealną konsystencję, a przy tym naprawdę wspaniały smak, to ten przepis na pewno będzie świetną inspiracją. Jest błyskawiczny, a jego aromat sprawia, że nie da się przejść obok niego obojętnie.

Ten przepis na sos słodko kwaśny jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużej wprawy, dlatego świetnie poradzą z nim sobie nawet osoby początkujące, które zaczynają dopiero swoją przygodę w kuchni. Sos można przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Ta receptura pokaże ci jak przygotować niesamowity dodatek do obiadu w ekspresowym tempie.

Ten domowy sos świetnie pasuje do kurczaka, a także do ryżu. Razem tworzą przepyszne połączenie, które nie tylko pięknie wygląda, ale również świetnie smakuje i syci na długo. Choć sos ma dodatek octu, to wciąż pozostaje bardzo lekki i warzywny. Świetnie smakuje również z dodatkiem tofu, tworząc idealny w pełni wegański posiłek.

Ten sos można również wykorzystać również jako dip słodko kwaśny do jedzenia na zimno. W taki sposób smakuje równie pysznie i wzbogaca inne produkty w orientalny smak.

Ten sos jest bez mięsa, dlatego jest idealny dla osób na diecie roślinnej. Jednak można do niego dodać kurczaka, indyka, a nawet mięso wieprzowe, by za każdym razem stworzyć nowe, pyszne połączenie, które naprawdę się nie nudzi.

Ten sos nadaje się również do słoików. Można go przechowywać na później i podgrzewać. To świetny pomysł dla osób zabieganych, które nie mają czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Jest również świetnym patentem na zimę, kiedy brakuje świeżych warzyw i ciężko jest przygotować to pyszne i aromatyczne danie.

Ten prosty przepis pozwoli ci przenieść do własnej kuchni odrobinę orientu i aromatycznej chińskiej kuchni. Jest naprawdę pyszny i potrafi odmienić nawet najbardziej nudne danie.

Wartości odżywcze sosu słodko kwaśnego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(274g)
Energia (kalorie)
Białko
1.10 g
3.00 g

Węglowodany w sosie słodko kwaśnym

Na 100g
Na porcję
(274g)
Węglowodany
10.83 g
29.67 g
Węglowodany przyswajalne
9.22 g
25.26 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.61 g
4.41 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(274g)
Tłuszcz
0.19 g
0.51 g
Tłuszcze nasycone
0.10 g
0.26 g
Tłuszcze nienasycone
0.07 g
0.20 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
0.01 g
0.03 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.06 g
0.18 g
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ananas.
czytaj dalej
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sos słodko kwaśny

Na 100g
Na porcję
(274g)
Witamina A
93.45 µg (mcg)
256.04 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.43 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
56.46 mg
154.70 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina E
0.54 mg
1.47 mg
Brak danych dla: papryka żółta.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.17 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.15 mg
Niacyna
0.69 mg
1.89 mg
Foliany
24.02 µg (mcg)
65.83 µg (mcg)
Beta karoten
945.74 µg (mcg)
2591.32 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sos słodko kwaśny

Na 100g
Na porcję
(274g)
Sód
9.95 mg
27.26 mg
Potas
207.62 mg
568.88 mg
Wapń
16.54 mg
45.31 mg
Fosfor
26.01 mg
71.26 mg
Magnez
10.46 mg
28.66 mg
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo
0.47 mg
1.28 mg
Cynk
0.25 mg
0.70 mg
Miedź
0.09 mg
0.26 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu słodko kwaśnego 42
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie słodko kwaśnym

Lista alergenów dla sosu słodko kwaśnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny

Cena przygotowania sosu słodko kwaśnego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Marchewka
90 g
2 szt
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 90 g
Pędy bambusa
75 g
5 łyżek
15.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 75 g
Fasola mung kiełki
60 g
4 łyżki
3.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 60 g
Ananas
320 g
4 plastry
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 320 g
Papryka czerwona
230 g
1 szt
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.14
Za 230 g
Papryka żółta
110 g
0,5 szt
1.50
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 110 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Ocet winny
45 ml
3 łyżki
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
1.08
Za 45 ml
Cukier trzcinowy
30 g
3 łyżki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 30 g
Pieczarki
15 g
1 łyżka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 15 g
Przecier pomidorowy bez soli
75 g
5 łyżek
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 75 g
Sok z cytryny
30 ml
2 łyżki
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
65.50
Jak oceniasz przepis na sos słodko kwaśny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób