Przepis na sos słodko kwaśny krok po kroku
- Marchewka 90 g 2 szt
- Pędy bambusa 75 g 5 łyżek
- Fasola mung kiełki 60 g 4 łyżki
- Ananas 320 g 4 plastry
- Papryka czerwona 230 g 1 szt
- Papryka żółta 110 g 0,5 szt
- Cebula 150 g 1,5 szt
- Ocet winny 45 ml 3 łyżki
- Cukier trzcinowy 30 g 3 łyżki
- Pieczarki 15 g 1 łyżka
- Przecier pomidorowy bez soli 75 g 5 łyżek
- Sok z cytryny 30 ml 2 łyżki
- Czosnek 5 g 1 ząbek
Marchew i cebulę obierz i pokrój - marchew w słupki, a cebulę w kostkę. Paprykę pokrój w dużą kostkę.
Na dnie dużego garnka rozpuść cukier z sokiem cytrynowym. Gdy będzie już roztopiony dodaj przecier pomidorowy i dobrze wymieszaj. Wrzuć pokrojoną cebulę.
Do zawartości patelni dorzuć drobno posiekany czosnek i imbir w proszku. Wszystko razem wymieszaj.
Następnie dorzuć do pozostałych składników paprykę i marchew. Podsmaż przez 10 minut.
Ananasa pokrój w dość dużą kostkę i wrzuć na patelnię razem z pędami bambusa. Całość zalej połową szklanki wody i duś przez 7 minut.
Na koniec dodaj do sosu ocet, skrobię ziemniaczaną i kiełki fasoli mung. Duś przez kolejne pięć minut. Przypraw solą, pieprzem i papryczką chili.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Sos słodko kwaśny - cechy przepisu
Więcej o sosie słodko kwaśnym
Sos słodko kwaśny stanowi idealny dodatek do dań głównych. Smakuje wybornie i na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom orientalnej kuchni. Wszystko za sprawą pysznego imbiru, ostrego czosnku i octu. Tak skomponowany sos idealnie pasuje do mięsa, a także ryżu czy chińskiego makaronu.
Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos słodko kwaśny, który będzie miał idealną konsystencję, a przy tym naprawdę wspaniały smak, to ten przepis na pewno będzie świetną inspiracją. Jest błyskawiczny, a jego aromat sprawia, że nie da się przejść obok niego obojętnie.
Ten przepis na sos słodko kwaśny jest bardzo prosty i nie wymaga zbyt dużej wprawy, dlatego świetnie poradzą z nim sobie nawet osoby początkujące, które zaczynają dopiero swoją przygodę w kuchni. Sos można przygotować w kilkanaście minut i cieszyć się jego wyjątkowym smakiem. Ta receptura pokaże ci jak przygotować niesamowity dodatek do obiadu w ekspresowym tempie.
Ten domowy sos świetnie pasuje do kurczaka, a także do ryżu. Razem tworzą przepyszne połączenie, które nie tylko pięknie wygląda, ale również świetnie smakuje i syci na długo. Choć sos ma dodatek octu, to wciąż pozostaje bardzo lekki i warzywny. Świetnie smakuje również z dodatkiem tofu, tworząc idealny w pełni wegański posiłek.
Ten sos można również wykorzystać również jako dip słodko kwaśny do jedzenia na zimno. W taki sposób smakuje równie pysznie i wzbogaca inne produkty w orientalny smak.
Ten sos jest bez mięsa, dlatego jest idealny dla osób na diecie roślinnej. Jednak można do niego dodać kurczaka, indyka, a nawet mięso wieprzowe, by za każdym razem stworzyć nowe, pyszne połączenie, które naprawdę się nie nudzi.
Ten sos nadaje się również do słoików. Można go przechowywać na później i podgrzewać. To świetny pomysł dla osób zabieganych, które nie mają czasu na długie przesiadywanie w kuchni. Jest również świetnym patentem na zimę, kiedy brakuje świeżych warzyw i ciężko jest przygotować to pyszne i aromatyczne danie.
Ten prosty przepis pozwoli ci przenieść do własnej kuchni odrobinę orientu i aromatycznej chińskiej kuchni. Jest naprawdę pyszny i potrafi odmienić nawet najbardziej nudne danie.
Wartości odżywcze sosu słodko kwaśnego
Energia i białka
Węglowodany w sosie słodko kwaśnym
(274g)
Tłuszcze
(274g)
Witaminy w przepisie na sos słodko kwaśny
(274g)
Składniki mineralne w przepisie na sos słodko kwaśny
(274g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sosie słodko kwaśnym
Lista alergenów dla sosu słodko kwaśnego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny