Aioli

Opublikowano: 24.11.2021 r., 8:52 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Aioli podane jest w ozdobnym słoiczku. Obok leżą główki czosnku, pęczki natki pietruszki oraz kawałki cytryny.
Aioli
Aioli to doskonały sos pochodzący z kuchni francuskiej. Świetnie komponuje się dodany do wielu dań, podkreśla ich smak i powoduje, że są jeszcze smaczniejsze.
Przygotowanie 10 min
256 kcal
Kcal w porcji
35 g
Wielkość porcji
31
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Oliwa z oliwek (300 ml)
  • Żółtko jajka (3 szt.)
  • Natka pietruszki pół pęczka (10 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, czosnek
Sprzęt kuchenny
duża miska, rózga

Przepis na aioli krok po kroku

Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do niego sok wyciśnięty z połowy cytryny.

Wbij żółtka i rozbij rózgą składniki.

Powoli wlewaj olej partiami cały czas ubijając, dopraw solą i pieprzem.

Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na aioli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,8% osób

Więcej informacji na temat aioli

Aioli to doskonała propozycja na pyszny sos podobny do majonezu. Dodatek do wielu potraw pochodzący z Francji jest tam tradycyjnie podawany do frytek, kurczaka, gotowanych warzyw oraz innych rodzajów posiłków. Przepis na sos jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go zrobić. Do przygotowania sosu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: oliwa z oliwek, czosnek, żółtka jaj, sól, pieprz, natka pietruszki opcjonalnie, sok z cytryny lub ocet jabłkowy.

Jak zrobić aioli? Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do niego sok wyciśnięty z połowy cytryny. Sos ubija się rózgą w misce. Najlepiej sprawdzi się szklana miska i metalowa rózga. Czosnek umieść w misce, wbij dwa żółtka i rozbij rózgą. Po woli wlewaj olej partiami cały czas ubijając, dopraw solą i pieprzem. Sos ma być gęsty i kremowy. Na koniec możesz dodać do sosu posiekaną natkę pietruszki, która pozwoli pozbyć się przykrego zapachu czosnku. Sos możesz przygotować także w mniej tradycyjny sposób, lecz dużo szybszy, czyli za pomocą blendera. Do wysokiego wąskiego naczynia włóż wszystkie składniki sosu i zblenduj, aż powstanie gęsty kremowy sos. Możesz go przechowywać w lodówce ponad tydzień.

Oliwa z oliwek to powstający poprzez tłoczenie oliwek olej roślinny. Oliwa może mieć różny kolor i smak. Oliwa zawiera kwas oleinowy, który jest tłuszczem nienasyconym. Tłuszcze nienasycone są bardzo zdrowe dla naszego organizmu, pomagają zapobiegać chorobom układu krążenia. Mają także niebagatelny wpływ na obniżanie cholesterolu frakcji LDL znanego jako zły cholesterol, który w nadmiarze powoduje miażdżycę. Oliwa z oliwek jest także doskonałym naturalnym źródłem przeciwutleniaczy, jednym z nich jest właśnie witamina E, zwana witaminą młodości. Oliwa z oliwek ma także silne właściwości łagodzące stany zapalne. Oliwa z oliwek ma także szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, świetnie natłuszcza, dlatego stosuje się ją jako dodatek do kremów i masek do włosów.

Podsumowując sos aioli to bardzo podobny do naszego tradycyjnego majonezu sos z dodatkiem czosnku. Jest bardziej wyrazisty w smaku i można go podawać jako dodatek do wielu potraw mięsnych i warzywnych. Dzięki możliwości przechowywania w lodówce możesz przygotować większą porcję sosu.

Alergeny w aioli

Lista alergenów dla aioli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze aioli

na 100g gotowej potrawy

Aioli to bardzo zdrowy sos na bazie oliwy z oliwek. Jest jednak bardzo kaloryczny więc powinniśmy szczególnie zwracać uwagę na spożywaną ilość. Może bardzo podnieść kaloryczność posiłku, który bez jego dodatku jest nisko kaloryczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(35g)
Energia (kcal)
731.59
256.06
Białko (g)
2.53
0.89

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(35g)
Węglowodany (g)
1.07
0.37
Węglowodany przyswajalne (g)
0.97
0.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.10
0.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(35g)
Tłuszcz (g)
81.04
28.36
Tłuszcze nasycone (g)
14.34
5.02
Tłuszcze nienasycone (g)
66.70
23.34
Tłuszcze jednonasycone (g)
57.97
20.29
Tłuszcze wielonasycone (g)
8.73
3.05
Cholesterol (mg)
166.92
58.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(35g)
Witamina A (µg (mcg))
69.41
24.29
Witamina B6 (mg)
0.06
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.30
0.10
Witamina C (mg)
5.39
1.89
Witamina D (µg (mcg))
0.83
0.29
Witamina E (mg)
11.47
4.02
Retinol (µg (mcg))
57.08
19.98
Tiamina (mg)
0.03
0.01
Ryboflawina (mg)
0.09
0.03
Niacyna (mg)
0.04
0.01
Foliany (µg (mcg))
27.38
9.58
Beta karoten (µg (mcg))
143.08
50.08

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(35g)
Sód (mg)
10.41
3.64
Potas (mg)
37.03
12.96
Wapń (mg)
24.46
8.56
Fosfor (mg)
61.90
21.66
Magnez (mg)
2.36
0.83
Żelazo (mg)
1.01
0.35
Cynk (mg)
0.38
0.13
Miedź (mg)
0.02
0.01
Mangan (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: żółtko jajka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny aioli 31
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania aioli

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
300 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 ml
Żółtko jajka
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Natka pietruszki
10 g
pół pęczka
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.67
Za 10 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Koszt składników
29.00