Przepis na sos pomidorowy do gołąbków krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, oregano, cukier
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miseczka

Do garnka wlej 2 szklanki wywaru, który powstał w czasie gotowania gołąbków.

Dodaj przecier i koncentrat pomidorowy, a potem wszystko dobrze wymieszaj.

Następnie dodaj szczyptę mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżkę oregano.

Sos gotuj na małym ogniu ok. 5-7 min. Przez cały ten czas mieszaj sos.

W miseczce wymieszaj śmietanę i mąkę. Następnie dodaj kilka łyżek gorącego sosu, aby zahartować śmietanę z mąką.

Gdy powstanie gładka masa, wlej ją do gotującego się sosu (cały czas mieszając).

Sos gotuj jeszcze przez 1 min, po czym zdejmij z ognia.

Sos pomidorowy do gołąbków z ugotowanymi gołąbkami i ziemniakami znajduje się na ceramicznym talerzu.
Sos pomidorowy do gołąbków
Koszt przygotowania dania
3.77 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
47 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
63

Sos pomidorowy do gołąbków - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie pomidorowym do gołąbków

Sos pomidorowy do gołąbków jest wręcz obowiązkowym dodatkiem do tej potrawy. Ten domowy sos jest bardzo dobry i smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Wykonuje się go bardzo szybko, a gdy przestygnie, można przechowywać go w lodówce.

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? Tak naprawdę jest to szybki i prosty przepis. Najlepiej przygotować go na wywarze, który powstał w czasie gotowania gołąbków. Jeżeli gołąbki gotujesz w bulionie z dodatkiem koncentratu pomidorowego, to później możesz dodać go mniej lub zamienić koncentrat na inny pomidorowy produkt.

Możesz dowolnie modyfikować ilość tych składników. Wszystko zależy od tego, jak bardzo pomidorowy i kwaśny ma być sos. Możesz też zdecydować się na wykorzystanie innych składników. Zamiast koncentratu i przecieru pomidorowego możesz przygotować ten sos przy użyciu passaty pomidorowej. Odpowiednie będą również pomidory z puszki, ale je należy zblendować.

Sos pomidorowy do gołąbków wyjdzie dobry również bez mąki pszennej, więc możesz z niej śmiało zrezygnować. Kwaśna śmietana powinna odpowiednio zagęścić sos. Przed jej dodaniem możesz nieco zredukować sos, gotując go na małym ogniu z uchyloną pokrywką. Możesz też zdecydować się na dodanie mniejszej ilość wywaru. Pamiętaj, aby do sosu dodawać wyłącznie zahartowaną śmietanę.

Ten domowy sos możesz też ostatecznie zrobić z bulionu zamiast wywaru z gołąbków. Do bulionu wystarczy dodać koncentrat (np. mały słoiczek) i wybrane przyprawy. Zawsze warto dodać sól, cukier i pieprze. Reszta jest już kwestią bardziej indywidualną. Możesz zdecydować się na majeranek, ale możesz też wybrać bazylię. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby połączyć ze sobą różne zioła (np. oregano i bazylię).

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków jest prosty i pyszny. Same gołąbki wykonuje się nieco trudniej. Trzeba dobrze obgotować kapustę i w razie potrzeby wydłużyć czas gotowania. Ryż powinien być jedynie ugotowany al dente, bo w przeciwnym wypadku mocno się rozgotuje. Najlepiej wybrać taki ryż, który jest krótki i lepiący.

Wartości odżywcze sosu pomidorowego do gołąbków

na 100g gotowej potrawy

Węglowodany w sosie pomidorowym do gołąbków

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany przyswajalne
4.93 g
4.93 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcze nasycone
1.79 g
1.79 g
Tłuszcze nienasycone
0.70 g
0.70 g
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pomidorowego do gołąbków 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie pomidorowym do gołąbków

Lista alergenów dla sosu pomidorowego do gołąbków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

W przepisie na sos pomidorowy do gołąbków nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • wywar (z gołąbków)
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania sosu pomidorowego do gołąbków

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Przecier pomidorowy bez soli
120 g
1/2 szklanki
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 120 g
Śmietana 18%
100 g
4 łyżki
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
22 g
1 i 1/2 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 22 g
Wywar (z gołąbków)
500 g
2 szklanki
Jak oceniasz przepis na sos pomidorowy do gołąbków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób