Przepis na sos pieczarkowy krok po kroku

Składniki
  • Pieczarki marynowane 400 g 20 szt
  • Cebula 100 g 1 szt
  • Jogurt grecki 0% tłuszczu 100 ml pół opakowania
  • Oliwa z oliwek 30 ml 2 łyżki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekaną w kostkę cebulę.

Gdy będzie rumiana dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż przez 6 minut.

Do pieczarek wlej jogurt, przypraw solą, pieprzem i posiekaną natką pietruszki. Zagotuj.

Sos pieczarkowy podany w małym rondelku.
sos pieczarkowy
Koszt przygotowania dania
6.72 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
110 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
21

Sos pieczarkowy - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sosie pieczarkowym

Sos pieczarkowy to świetny pomysł na aromatyczny dodatek do dań głównych. Jest niezwykle łatwy, a robi się go bardzo szybko. Ma niezwykle kremową konsystencję. Przez to, że pieczarki nie są krojone drobno ma bardzo mocny smak. Na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom grzybów. Ten sos odmieni nawet najnudniejsze danie.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sos pieczarkowy, który będzie bardzo aromatyczny i kremowy, a przy tym niezwykle prosty, to ten przepis będzie dla ciebie idealną inspiracją. Sos, który powstaje z tej receptury jest po prostu najlepszy. Bardzo aromatyczny, gęsty i pełen pysznych pieczarek. A całość jest tak łatwa, że z wykonaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Ten sos zawsze się udaje, dlatego będzie idealny dla osób, które chcą spróbować go po raz pierwszy.

Sos z pieczarek idealnie podkreśla smak mięs czy ryby. Świetnie pasuje też do wszelkiego rodzaju klusek. Dlatego to wspaniały dodatek do drugich dań, który nadaje całości zupełnie nowego, lepszego smaku. Pieczarki, choć bardzo łagodne, w dobrym towarzystwie są bardzo pyszne. Jogurt naturalny i natka pietruszki są idealnym tłem dla grzybów.

Sos grzybowy z pieczarek posmakuje nawet najmłodszym, gdyż ma bardzo delikatny smak. Jest również łatwostrawny więc jak najbardziej może stanowić dodatek w diecie dzieci i osób odżywiających się lekkostrawnie.

Jeśli szukasz inspiracji na to jak zrobić sos pieczarkowy, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu ze względu na dużą łatwość wykonania i wspaniały smak. Sos wychodzi bardzo kremowy i delikatny, dlatego stanowi tak uniwersalny dodatek do innych potraw. Ten sos jest tak dobry, że przypadnie do gustu nawet największemu krytykowi kulinarnemu.

Z tego przepisu dowiesz się również jak przygotować pieczarki do sosu, by były odpowiednio chrupiące i jędrne. W tym sosie grzyby są w dużych kawałkach i to stanowi jego największy atut. To przepis dla tych, którzy chcą się dowiedzieć jak ugotować sos pieczarkowy pełen smaku i wspaniałego aromatu, a przy tym naprawdę łatwy i szybki.

Wartości odżywcze sosu pieczarkowego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (155g)
Energia (kalorie)
70.98 kcal
110.03 kcal
Białko
3.65 g
5.66 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie pieczarkowym

Na 100g
Na porcję (155g)
Węglowodany
4.10 g
6.35 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.16 g
4.90 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.94 g
1.45 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (155g)
Tłuszcz
5.03 g
7.80 g
Tłuszcze nasycone
0.94 g
1.46 g
Tłuszcze nienasycone
4.09 g
6.34 g
Tłuszcze wielonasycone
0.60 g
0.94 g
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na sos pieczarkowy

Na 100g
Na porcję (155g)
Witamina E
0.70 mg
1.08 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos pieczarkowy

Na 100g
Na porcję (155g)
Sód
9.78 mg
15.16 mg
Potas
225.13 mg
348.95 mg
Brak danych dla: jogurt grecki 0% tłuszczu.
czytaj dalej
Wapń
22.73 mg
35.24 mg
Żelazo
0.38 mg
0.59 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu pieczarkowego 21
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie pieczarkowym

Lista alergenów dla sosu pieczarkowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, natka pietruszki świeża.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt grecki 0% tłuszczu

Cena przygotowania sosu pieczarkowego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pieczarki marynowane
400 g
20 szt
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
100 g
1 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Jogurt grecki 0% tłuszczu
100 ml
pół opakowania
2.20
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
1.22
Za 100 ml
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Liczba porcji:
Razem
30.20
Łączny koszt
6.72
Jak oceniasz przepis na sos pieczarkowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób