Deser z chia i mleczkiem kokosowym

Opublikowano: 15.06.2023 r., 23:34 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z chia i mleczkiem kokosowym podany w szklance.
Deser z chia i mleczkiem kokosowym
Deser z chia i mleczkiem kokosowym to doskonała propozycja na pyszną przekąskę, którą podaje się na zimno. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis na dietetyczny deser.
Przygotowanie 40 min
207 kcal
Kcal w porcji
195 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 6 porcji
  • Mleczko kokosowe - 1 puszka (400 ml)
  • Mango - 2 średnie sztuki (700 g)
  • Nasiona chia - 6 płaskich łyżek stołowych (60 g)
  • Miód (30 g)
  • Liście mięty (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
blender, miska, pojemnik blendera, pucharki

Przepis na deser z chia i mleczkiem kokosowym krok po kroku

Do miski wlej mleczko kokosowe, dodaj nasiona chia oraz miód. Składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny.

Mango obierz i pokrój w kostkę.

3/4 mango umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na gładki mus.

Do pucharków rozlej mus mango, na wierzch przelej nasiona chia z mleczkiem kokosowym.

Wierzch deseru udekoruj pozostałymi kawałkami mango oraz listkami mięty.

Gotowy deser wstaw do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie deser podawaj na zimno.

Jak oceniasz przepis na deser z chia i mleczkiem kokosowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 77,1% osób

Więcej informacji na temat deseru z chia i mleczkiem kokosowym

Deser z chia i mleczkiem kokosowym to doskonały pomysł na dietetyczny deser na zimno. Fit deser z nasionkami chia warto podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Prosty przepis na deser z chia i mleczkiem kokosowym nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania deseru potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mleczko kokosowe, mango, nasiona chia, miód oraz liście mięty.

A jak zrobić deser z chia i mleczkiem kokosowym? Do miski wlej mleczko kokosowe, dodaj nasiona chia oraz miód. Składniki dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Mango obierz i pokrój w kostkę. 3/4 mango umieść w pojemniku blendera i zmiksuj na gładki mus. Do pucharków rozlej mus mango, na wierzch przelej nasiona chia z mleczkiem kokosowym. Wierzch deseru udekoruj pozostałymi kawałkami mango oraz listkami mięty. Gotowy deser wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie deser podawaj na zimno.

Mango jest owocem dość kalorycznym, jednak zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystanie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Wśród witamin obecnych w mango znajdziemy witaminę C, A, E, K oraz niektóre witaminy z grupy B. Do składników mineralnych natomiast możemy zaliczyć: miedź, potas, mangan, magnez, fosfor, wapń, selen oraz żelazo. Do korzystnych właściwości mango możemy zaliczyć działanie przeciwzapalne, zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych, wzmocnienie układu odpornościowego.

Mleko kokosowe stanowi dobre źródło wapnia, które wspomaga walkę z osteoporozą. Znajdziemy w nim również potas, fosfor, magnez, żelazo oraz witaminę C. Mleczko kokosowe jest produktem całkowicie wegańskim, może być spożywany przez osoby z nietolerancją mleka krowiego.

Podsumowując prosty w przygotowaniu deser z chia i mleczkiem kokosowym to doskonała propozycja na pyszną przekąskę, którą możesz podać na zimno. Deser świetnie sprawdzi się jako słodki poczęstunek podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Deser z chia na mleczku kokosowym jest dobry do spożycia dopiero po schłodzeniu. Produkty niezbędne do przygotowania deseru dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w deserze z chia i mleczkiem kokosowym

Lista alergenów dla deseru z chia i mleczkiem kokosowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na deser z chia i mleczkiem kokosowym

Wartości odżywcze deseru z chia i mleczkiem kokosowym

na 100g gotowej potrawy

Deser z chia i mleczkiem kokosowym to doskonała propozycja na pyszne danie na zimno. Mango wykorzystane do przygotowania deseru stanowi doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin, dlatego warto włączyć je do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(195g)
Energia (kcal)
106.48
207.64
Białko (g)
2.31
4.50
Fenyloalanina (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(195g)
Węglowodany (g)
19.41
37.84
Węglowodany przyswajalne (g)
16.65
32.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.76
5.38

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(195g)
Tłuszcz (g)
2.93
5.72
Tłuszcze nasycone (g)
1.10
2.15
Tłuszcze nienasycone (g)
1.83
3.56
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.52
1.01
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.31
2.55
Cholesterol (mg)
3.67
7.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(195g)
Witamina A (µg (mcg))
41.27
80.47
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.08
0.17
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.10
0.20
Witamina C (mg)
21.62
42.15
Retinol (µg (mcg))
7.67
14.95
Brak danych dla: nasiona chia.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.06
0.12
Ryboflawina (mg)
0.08
0.16
Niacyna (mg)
0.88
1.71
Foliany (µg (mcg))
29.87
58.24

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(195g)
Sód (mg)
83.74
163.30
Potas (mg)
167.39
326.41
Wapń (mg)
73.48
143.28
Fosfor (mg)
118.54
231.16
Magnez (mg)
27.97
54.53
Żelazo (mg)
0.58
1.14
Cynk (mg)
0.41
0.79
Miedź (mg)
0.12
0.24
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z chia i mleczkiem kokosowym 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z chia i mleczkiem kokosowym

Koszt składników
54.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mleczko kokosowe
400 ml
1 puszka
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 1
5.00
Za 400 ml
Mango
700 g
2 średnie sztuki
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 3
16.33
Za 700 g
Nasiona chia
60 g
6 płaskich łyżek stołowych
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 60 g
Miód
30 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Liście mięty
10 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Koszt składników
54.00