Deser z chia

deser z chia

Nasiona chia są niewielkimi nasionkami pochodzącymi z odległej Gwatemali i Meksyku. Z wyglądu są płaskie, małe i owalne. Ich faktura jest gładka i błyszcząca. Nasiona chia mogą mieć kolor biały, brązowy lub czarny. Dawniej zajadali się nimi Majowie i starożytni Aztekowie. Zresztą wśród ostatniej społeczności słowo „chia” oznaczało siłę. Dziś nasiona chia wykorzystuje się głównie do przyrządzania rozmaitych potraw, m.in. do smacznych deserów.

Deser z chia – proste przepisy na zdrowe desery z nasionami chia

Nasiona chia to jedne z najpopularniejszych nasion na świecie. Mnóstwo osób wykorzystuje je do tego, aby przyrządzać desery z nasionami chia. Wszystko ze względu na ich właściwości zdrowotne – mają dużo m.in. kwasów tłuszczowych omega-3 i składników mineralnych. Który deser z chia jest pyszny, zdrowy i szybki do przygotowania? Czy istnieje jakiś łatwy, sprawdzony przepis na smaczny pudding z chia? Dowiedz się, jak zrobić najlepszy deser z tymi pożytecznymi dla zdrowia nasionami.

Przepisy na deser z chia – sprawdź smaczny i dietetyczny sposób na deser

Najważniejsze właściwości nasion chia

Zanim przejdziemy do konkretnych przepisów, wypada dowiedzieć się, jakie właściwości mają nasiona chia. Mnóstwo osób uważa, że przemycenie nasionek do potraw to dobry sposób na poprawienie swojego zdrowia. Nic w tym dziwnego. Chia zawierają bowiem naprawdę dużą ilość błonnika, wysokiej jakości białka, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz substancji mineralnych. To właśnie te pozorne nasionka mogą poprawiać stan naszego zdrowia, zwłaszcza pracę układu krążenia i trawienia. Regularnie spożywane mogą również znacznie poprawić stan skóry. Dzięki dużej ilości kwasów omega-3 wspomagają koncentrację, wzmacniają wzrok, obniżają poziom złego cholesterolu, a także zapobiegają m.in. nadciśnieniu i chorobom serca. Co ciekawe, nasiona chia mają znacznie więcej kwasów omega-3 niż jest w łososiu norweskim. Duża zawartość białka w chia sprawia, że nasiona są wręcz idealne dla osób niejedzących mięsa.

Jak już wiesz, w nasionach chia jest również spora ilość składników mineralnych. Wśród nich mamy np. miedź, fosfor, mangan, magnez, żelazo, selen i wapń. Warto zwrócić też uwagę na właściwości przeciwutleniające nasion – chronią zawarte w nich tłuszcze przed jełczeniem. Okazują się również korzystne dla ludzi. Zwalczają produkcję wolnych rodników, a więc tych, które przyczyniają się do starzenia organizmu i rozwoju niektórych nowotworów. Dodatkowo pozwalają obniżać poziom cukru we krwi, co ma niezwykle ważne znaczenie dla naszego zdrowia. Nasiona nie tylko poprawiają kontrolę poziomu cukru we krwi, ale też zmniejszają oporność na insulinę. Właśnie dlatego warto dodawać chia np. do własnoręcznie wypiekanego chleba.

Nasiona można jeść zmielone lub w całości. Można dodawać je do naleśników, zup, owsianki, płatków, jogurtów i domowych wypieków. Nie wolno jednak jeść ich zbyt wiele, ponieważ przedawkowanie chia grozi zaparciami lub biegunką. Tak samo nie powinno się ich dodawać do potraw w przypadku posiadania chorób przewodu pokarmowego. Warto dodać, że zawarty w nasionach chia błonnik ma tendencję do pęcznienia w żołądku, dając uczucie sytości. Reguluje również rytm wypróżnień i świetnie oczyszcza jelita.

Pyszny fit deser z chia – szybki pudding malinowy

Pudding z nasionami chia jest jednym z najsmaczniejszych i jednocześnie najzdrowszych deserów z tymi nasionkami. Jeśli szukasz sposobu na domowe słodkości, którymi skutecznie zastąpisz niezdrowe i wysokokaloryczne batony ze sklepu, to może być strzał w dziesiątkę. Pudding jest naprawdę smaczny i robi się go w dosłownie kilka minut. Poza tym ma niewiele kalorii i dostarcza do organizmu cenne składniki odżywcze. To idealna przekąska dla osób na diecie odchudzającej. Przygotowanie deseru nie zajmuje wiele czasu. Poza tym deser jest zdrowy i udaje się nawet amatorom gotowania. Wystarczy postępować zgodnie ze wskazówkami, aby zrobić pudding.

Do przyrządzenia deseru potrzebujesz 40 g nasion chia, 150 g mrożonych malin i napoju kokosowego – może to być słodzone mleko kokosowe w ilości 250 ml. Do udekorowania przygotuj świeżą miętę. Podgrzej mleko kokosowe w niewielkim rondelku. Dodaj nasiona chia i zagotuj. Odstaw na godzinę do lodówki. Podgrzewaj maliny w rondelku aż do rozpadnięcia się – powinny utworzyć jednolity mus. Przełóż owoce do wysokich, transparentnych naczyń i wyłóż na dnie. Z wierzchu przykryj je puddingiem chia i odstaw na 10 minut do lodówki. Udekoruj gotowy deser liśćmi mięty. Pudding najlepiej smakuje z mlekiem kokosowym. Możesz też jednak wybrać inny napój roślinny, np. migdałowy. Będzie dobrze komponował się z malinami i nasionami chia. Do przygotowania deseru możesz też użyć innych owoców jak ananas lub mango.

Jak zrobić deser z chia? Sprawdź najlepszy pomysł na domowe słodycze

Sprawdzony przepis na dietetyczny deser z chia i truskawkami

Deser z chia i truskawkami to doskonały pomysł na fit przekąskę dla dorosłych. To również dobry sposób na słodki podwieczorek dla dzieci – idealny zamiast sklepowych słodyczy. Truskawki zawsze warto kupić, kiedy w Polsce jest na nie sezon. Wówczas będziemy mieć pewność, że będą świetnie smakować i komponować się z pozostałymi składnikami. W przypadku tego deseru składników jest niewiele. Do przygotowania słodkości potrzebujesz: truskawek, cukru pudru, mleka 2%, nasion chia.

Najpierw wsyp nasiona chia do dwóch szklanek. Do połowy zalej każdą mlekiem. Dobrze wymieszaj zawartość. Wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Wyjmij szklanki, zamieszaj zawartość i odłóż do lodówki na 60 minut. Obierz z szypułek i obierz truskawki – włóż do blendera. Umieść mus truskawkowy na wierzchu stężałego puddingu z chia. Odłóż ponownie do lodówki, tym razem na 30 minut. Deser podawaj schłodzony. Jak widzisz, przepisy na deser z chia to nic trudnego. Są na tyle łatwe, że nawet amator gotowania powinien świetnie poradzić sobie z ich przygotowaniem.

Owsianka z nasionami chia – nie tylko na śniadanie

Owsianka z nasionami chia jest świetnym pomysłem zarówno na pożywne i syte śniadanie, jak i podwieczorek. Warto zastąpić słodycze choćby taką pyszną owsianką. Nie dość, że świetnie smakuje, to w dodatku jest o wiele zdrowsza niż sklepowe łakocie. Do przygotowania owsianki potrzebujesz następujących składników: nasiona chia, płatki owsiane, mleko 2%, jagody mrożone, skyr i banan. Najpierw wsyp płatki owsiane do rondelka. Następnie zalej mlekiem i delikatnie zagotuj. Dodaj nasiona chia i gotuj, aż płatki maksymalnie napęcznieją. Przełóż owsiankę do miski, dolej skyr i udekoruj owocami. Zamiast jagód możesz użyć dowolnych owoców jagodowych (np. borówek).

Owsiankę możesz przygotować na mleku, ale też na napoju roślinnym lub wodzie. Pamiętaj, że wybierając, mleko krowie owsianka będzie treściwsza i zapewni ci mnóstwo energii. Dostarczy też wartościowych składników odżywczych. Owsianka to dobry deser z chia oraz idealny zamiennik da sklepowych przekąsek. Możesz dodać do niej również miód, jednak musi być jak najwyższej jakości – przechowuj go w szklanym słoju. Dobry miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji – wówczas tworzą się na nim specyficzne grudki. Sztuczne miody zwykle są mocno lejące.

Ciasto z owocami, galaretką i nasionami chia – zaskocz swoich gości

Nie umiesz piec ciast, ale bardzo chcesz zaskoczyć gości? Przygotuj dla nich nietypowy deser na bazie nasion chia, owoców i galaretki. Do jego przygotowania nie potrzebujesz piekarnika – ciasto nie wymaga pieczenia. Deser jest niskokaloryczny, pyszny i słodki. Co ważne, z przepisem można nieco poeksperymentować (np. zamienić smak galaretki lub owoce na ulubione). Dół ciasta zaleca się zrobić z biszkopcikami, jednak w przypadku tego deseru genialnie sprawdzą się również ciasteczka owsiane. Aby przygotować ciasto, potrzebować będziesz kilkunastu składników: mleko migdałowe (lub krowie), nasiona chia, cukier puder (lub syrop z agawy), śmietana kremówka 30%, żelatyna, biszkopty, truskawki, galaretki truskawkowe, gorzka czekolada m.in. 70%.

Wymieszaj nasiona chia z mlekiem i wstaw na 1-2 godziny do lodówki. Postaraj się co kilkanaście minut je przemieszać. Ubij śmietanę na sztywną masę. Rozpuść żelatynę w gorącej wodzie. Wystudź. Rozpuść galaretkę w gorącej wodzie – wystudź i schowaj do lodówki. Poczekaj, aż stężeje. Połącz ubitą śmietanę z mlekiem z chia – miksuj na średnich obrotach. Dodaj do miski żelatynę i cukier puder. Wyłóż foremkę biszkoptami, przelej masę i włóż na pół godziny do lodówki. Na wierzchu ułóż pokrojone na pół truskawki. Wyłóż na nie tężejącą galaretkę i włóż do lodówki na 5-6 godzin. Podawaj gościom ze startą gorzką czekoladą.

Deser z chia - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto