Deser z masłem orzechowym

Opublikowano: 21.08.2023 r., 23:49 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Słodka uczta z masłem orzechowym
Deser z masłem orzechowym
Nie ma nic lepszego niż masło orzechowe z dobrym składem w połączeniu z domowym deserem. Jak go przygotować? Koniecznie przekonaj się i poznaj mój przepis.
Przygotowanie 30 min
305 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Nasiona chia - 1/4 szklanki (60 g)
  • Mleko 2% - 1 szklanka (250 ml)
  • Masło orzechowe - 3 łyżki (30 g)
  • Miód - 1 łyżka (10 g)
  • Ekstrakt waniliowy - 1 łyżeczka (5 ml)
  • Maliny - 1/2 szklanki (125 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
słoik, lodówka

Przepis na deser z masłem orzechowym krok po kroku

W misce połącz nasiona chia, mleko, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i miód.

Pozostaw mieszankę na 10-15 minut, a następnie ponownie wymieszaj.

Przykryj miskę i umieść ją w lodówce na co najmniej 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc.

Przełóż pudding do pucharków lub słoiczków.

Jak oceniasz przepis na deser z masłem orzechowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 78,5% osób

Więcej informacji na temat deseru z masłem orzechowym

Deser z masłem orzechowym to pyszny i domowy deser wersji fit.

Masło orzechowe, o kremowej konsystencji i wyrazistym aromacie orzechów, jest głównym bohaterem tego przysmaku.

Oprócz swojego intensywnego smaku orzechów, z lekką nutą słodkości i wyrazistym aromatem. Jego konsystencja waha się od gładkiej do lekko ziarnistej, w zależności od rodzaju orzechów i stopnia mielenia.

To źródło zdrowych tłuszczów, białka, błonnika, witamin i minerałów. Zawiera jednonienasycone i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są korzystne dla zdrowia serca. Orzechy to także dobry źródło witamin E, B, magnezu, fosforu i innych składników odżywczych.

Może być ono wszechstronnym składnikiem kulinarnym. Może być dodawane do kanapek, placków, owsianki, jogurtu, sałatek i koktajli. Jest także często używane do przygotowywania zdrowych deserów jak ciasta, batoniki czy kremy.

Istnieje wiele rodzajów masła orzechowego, w tym z orzechów arachidowych, migdałów, orzechów nerkowca, orzechów laskowych i innych. Każdy rodzaj ma swoje unikalne właściwości smakowe i odżywcze.

Dzisiaj przedstawię ci mój przepis na deser z masłem orzechowym, który będzie dietetyczne, dlatego możesz spożywać go na diecie.

Do jego przygotowania będziesz potrzebować tylko takie składniki jak masło orzechowe, mleko, nasiona czy miód i opcjonalnie owoce. Najlepiej sprawdza się tutaj owoce jagodowe taki jak maliny, borówki lub truskawki.

Zatem, jak zrobić deser z masłem orzechowym?

W misce połącz nasiona chia, mleko, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy i miód. Pozostaw mieszankę na 10-15 minut, a następnie ponownie wymieszaj. Przykryj miskę i umieść ją w lodówce na co najmniej 2-3 godziny lub najlepiej na całą noc. Przełóż pudding do pucharków lub słoiczków.

Udekoruj pudding świeżymi owocami.

Przepis ten to idealny pomysł na domowy deser dla każdego domownika.

Alergeny w deserze z masłem orzechowym

Lista alergenów dla deseru z masłem orzechowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • masło orzechowe

Wartości odżywcze deseru z masłem orzechowym

na 100g gotowej potrawy

Do przygotowania deserów możesz użyć dowolnych owoców.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
152.76
305.52
Białko (g)
5.53
11.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
14.03
28.06
Węglowodany przyswajalne (g)
7.73
15.46
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
6.30
12.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
9.17
18.33
Tłuszcze nasycone (g)
3.20
6.41
Tłuszcze nienasycone (g)
5.96
11.92
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.10
4.20
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.86
7.72
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
4.17
8.33
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.57
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.14
14.28
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.65
1.29
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.25
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.23
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.15
4.30
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.05
36.10
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
49.47
98.94
Potas (mg)
209.34
418.69
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
154.20
308.40
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
189.97
379.94
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
64.46
128.92
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.26
2.52
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.07
2.14
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny deseru z masłem orzechowym 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania deseru z masłem orzechowym

Koszt składników
44.25
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Nasiona chia
60 g
1/4 szklanki
7.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 60 g
Mleko 2%
250 ml
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 ml
Masło orzechowe
30 g
3 łyżki
10.00
Za 210,0 g
Liczba opakowań 1
1.43
Za 30 g
Miód
10 g
1 łyżka
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1 łyżeczka
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Maliny
125 g
1/2 szklanki
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 125 g
Koszt składników
44.25