Przepis na sałatkę z krewetkami i awokado krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
miska, patelnia

Krewetki dokładnie oczyszczamy, myjemy oraz doprawiamy. Podsmażamy je na oliwie z oliwek (10 ml).

Awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Następnie wyjmujemy je ze skóry i kroimy w kostkę.

Pomidor i cebulę również tniemy w kostkę, a mango obieramy i również kroimy na małe kawałki.

Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą oliwę oraz przyprawy.

Całość dokładnie mieszamy.

Sałatka z awokado i krewetkami w misce
Sałatka z awokado i krewetkami
Koszt przygotowania dania
59.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
251 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
33

Sałatka z krewetkami i awokado - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z krewetkami i awokado

Pyszna sałatka z krewetkami i awokado to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, lunch lub kolację. Awokado, krewetki, pomidor, cebula i mango w połączeniu z oliwą z oliwek i przyprawami w formie sałatki jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna sałatka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sałatkę z krewetkami i awokado? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku krewetki dokładnie oczyszczamy, myjemy oraz doprawiamy. Podsmażamy je na oliwie z oliwek (10 ml). Awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Następnie wyjmujemy je ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidor i cebulę również tniemy w kostkę, a mango obieramy i również kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą oliwę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Sprawdzony przepis na sałatkę z krewetkami i awokado nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Dietetyczna sałatka z awokado odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na fit danie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze sałatki z krewetkami i awokado

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
119.79 kcal
251.56 kcal
Białko
9.96 g
20.91 g

Węglowodany w sałatce z krewetkami i awokado

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
4.17 g
8.75 g
Węglowodany przyswajalne
2.56 g
5.39 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.60 g
3.37 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
7.52 g
15.80 g
Tłuszcze nasycone
1.46 g
3.07 g
Tłuszcze nienasycone
6.06 g
12.73 g
Tłuszcze jednonasycone
5.17 g
10.85 g
Tłuszcze wielonasycone
0.89 g
1.88 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
74.88 mg
157.26 mg

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z krewetkami i awokado

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
57.48 mg
120.70 mg
Potas
260.03 mg
546.07 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
35.40 mg
74.33 mg
Fosfor
113.58 mg
238.52 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
24.03 mg
50.47 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.42 mg
0.88 mg
Cynk
0.77 mg
1.62 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.24 mg
0.49 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z krewetkami i awokado 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z krewetkami i awokado

Lista alergenów dla sałatki z krewetkami i awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki

Cena przygotowania sałatki z krewetkami i awokado

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
400 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
48.89
Za 400 g
Awokado
150 g
1 awokado
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Pomidor
120 g
1 pomidor
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 cebuli
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mango
100 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 100 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
102.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z krewetkami i awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób