Sałatka z krewetkami i awokado

Opublikowano: 29.03.2022 r., 19:21 | Autor: Kamila Lewandowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z awokado i krewetkami w misce
Sałatka z awokado i krewetkami
Sałatka z krewetkami i awokado to doskonały pomysł na posiłek w ciągu dnia. Jest pyszna w smaku oraz prosta w przygotowaniu. Spróbuj ja koniecznie!
Przygotowanie 20 min
Smażenie i Mieszanie i łączenie 15 min
251 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
33
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Krewetki (400 g)
  • Awokado 1 awokado (150 g)
  • Pomidor 1 pomidor (120 g)
  • Cebula czerwona 1/2 cebuli (50 g)
  • Mango (100 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
miska, patelnia

Przepis na sałatkę z krewetkami i awokado krok po kroku

Krewetki dokładnie oczyszczamy, myjemy oraz doprawiamy. Podsmażamy je na oliwie z oliwek (10 ml).

Awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Następnie wyjmujemy je ze skóry i kroimy w kostkę.

Pomidor i cebulę również tniemy w kostkę, a mango obieramy i również kroimy na małe kawałki.

Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą oliwę oraz przyprawy.

Całość dokładnie mieszamy.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z krewetkami i awokado
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z krewetkami i awokado

Pyszna sałatka z krewetkami i awokado to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, lunch lub kolację. Awokado, krewetki, pomidor, cebula i mango w połączeniu z oliwą z oliwek i przyprawami w formie sałatki jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna sałatka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.

Jak zrobić sałatkę z krewetkami i awokado? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku krewetki dokładnie oczyszczamy, myjemy oraz doprawiamy. Podsmażamy je na oliwie z oliwek (10 ml). Awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Następnie wyjmujemy je ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidor i cebulę również tniemy w kostkę, a mango obieramy i również kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą oliwę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.

Sprawdzony przepis na sałatkę z krewetkami i awokado nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.

Dietetyczna sałatka z awokado odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na fit danie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Alergeny w sałatce z krewetkami i awokado

Lista alergenów dla sałatki z krewetkami i awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Krewetki

Wartości odżywcze sałatki z krewetkami i awokado

na 100g gotowej potrawy

Sałatka ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do naszego menu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
119.79
251.56
Białko (g)
9.96
20.91

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
4.17
8.75
Węglowodany przyswajalne (g)
2.56
5.39
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.60
3.37

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
7.52
15.80
Tłuszcze nasycone (g)
1.46
3.07
Tłuszcze nienasycone (g)
6.06
12.73
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.17
10.85
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.89
1.88
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
74.88
157.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
57.48
120.70
Potas (mg)
260.03
546.07
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.40
74.33
Fosfor (mg)
113.58
238.52
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
24.03
50.47
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.42
0.88
Cynk (mg)
0.77
1.62
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.49
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z krewetkami i awokado 33
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z krewetkami i awokado

Koszt składników
102.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Krewetki
400 g
22.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 3
48.89
Za 400 g
Awokado
150 g
1 awokado
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Pomidor
120 g
1 pomidor
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Cebula czerwona
50 g
1/2 cebuli
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Mango
100 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
2.33
Za 100 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Koszt składników
102.00