Sałatka z krewetkami i awokado
- Krewetki (400 g)
- Awokado - 1 awokado (150 g)
- Pomidor - 1 pomidor (120 g)
- Cebula czerwona - 1/2 cebuli (50 g)
- Mango (100 g)
- Oliwa z oliwek - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na sałatkę z krewetkami i awokado krok po kroku
Krewetki dokładnie oczyszczamy, myjemy oraz doprawiamy. Podsmażamy je na oliwie z oliwek (10 ml).
Awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Następnie wyjmujemy je ze skóry i kroimy w kostkę.
Pomidor i cebulę również tniemy w kostkę, a mango obieramy i również kroimy na małe kawałki.
Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą oliwę oraz przyprawy.
Całość dokładnie mieszamy.
-
Sałatka z awokado i jajka
-
Sałatka z awokado i fetą
-
Sałatki z awokado i jajkiem
-
Sałatka z awokado i pomidorów
-
Ceviche z łososia
-
Sałatka z komosą ryżową
-
Sałatka z krewetek i awokado
-
Sałatka z łososia i awokado
-
Sałatka z mango i awokado
-
Sałatka z awokado i tuńczykiem
-
Sałatka z awokado i mozzarellą
-
Lekkostrawna sałatka z awokado
-
Sałatka z awokado na śniadanie
-
Sałatka z awokado pomidorem i ogórkiem
-
Sałatka z awokado i granatem
-
Keto sałatka jarzynowa
-
Sałatka z awokado i kurczakiem
-
Sałatka sushi
-
Sałatki z awokado
Więcej informacji na temat sałatki z krewetkami i awokado
Pyszna sałatka z krewetkami i awokado to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na śniadanie, II śniadanie, lunch lub kolację. Awokado, krewetki, pomidor, cebula i mango w połączeniu z oliwą z oliwek i przyprawami w formie sałatki jest bardzo dobre, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczna sałatka zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić sałatkę z krewetkami i awokado? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku krewetki dokładnie oczyszczamy, myjemy oraz doprawiamy. Podsmażamy je na oliwie z oliwek (10 ml). Awokado kroimy na pół i usuwamy z niego pestkę. Następnie wyjmujemy je ze skóry i kroimy w kostkę. Pomidor i cebulę również tniemy w kostkę, a mango obieramy i również kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Dodajemy pozostałą oliwę oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy.
Sprawdzony przepis na sałatkę z krewetkami i awokado nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się ona między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Cebula w medycynie jest znana od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli zalecany był w chorobach reumatycznych, a sok z cebuli na przeziębienie. Natomiast jeśli męczył nas katar i choroby układu oddechowego zalecało się wąchanie surowej cebuli. Warzywo jest również skarbnicą witaminy C. Kiedyś była używana jako lek na szkorbut, czyli ostry niedobór witaminy C. Ponadto cebula bogata jest w fosfor, magnez, siarkę i cynk, które wpływają na poprawę pracy układu odpornościowego. Jej właściwości minimalizują także wystąpienie raka jamy ustnej, gardła lub jajnika.
Dietetyczna sałatka z awokado odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na fit danie na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w sałatce z krewetkami i awokado
Lista alergenów dla sałatki z krewetkami i awokado przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Skorupiaki i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Krewetki
Wartości odżywcze sałatki z krewetkami i awokado
Sałatka ma niski IG, dzięki czemu na stałe możemy wprowadzić ją do naszego menu.
Energia i białka
(210g)
Węglowodany
(210g)
Tłuszcze
(210g)
Składniki mineralne
(210g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.