Curry z kalafiorem

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Curry z kalafiorem podane z dodatkiem ryżu w brązowej miseczce.
Curry z kalafiorem
Curry z kalafiorem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Curry bez mięsa jest bardzo aromatyczne i sprawdzi się w diecie wegetariańskiej. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
432 kcal
Kcal w porcji
330 g
Wielkość porcji
26
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Kalafior (200 g)
  • Soczewica czerwona (200 g)
  • Mleczko kokosowe - 2 szklanki (500 ml)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Mango (200 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, curry, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na curry z kalafiorem krok po kroku

Kalafior podziel na mniejsze części.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Mango obierz ze skórki i odetnij miąższ od pestki.

Pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Wsyp soczewicę i wlej wodę, dopraw solą, pieprzem.

Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut.

Dodaj kalafior i mango, wlej mleko kokosowe.

Gotuj przez 10 minut.

Dopraw całość papryką słodką, ostrą, curry, startym imbirem i czosnkiem.

Podawaj w miseczce z dodatkiem świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na curry z kalafiorem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat curry z kalafiorem

Curry z kalafiorem to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie danie z dodatkiem soczewicy sprawdzi się idealnie podane na wiele różnych okazji. Curry z kalafiorem ma bardzo intensywny aromat i najlepiej podać je z dodatkiem ryżu. Przepis na curry z kalafiorem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: kalafior, soczewica, mleko kokosowe, cebula, mango, czosnek granulowany, curry, papryka słodka, imbir, papryka ostra, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić curry z kalafiorem? Kalafior podziel na mniejsze części. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Mango obierz ze skórki i odetnij miąższ od pestki. Pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Wsyp soczewicę i wlej wodę, dopraw solą, pieprzem. Gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Dodaj kalafior i mango, wlej mleko kokosowe. Gotuj przez 10 minut. Dopraw całość papryką słodką, ostrą, curry, startym imbirem i czosnkiem. Podawaj w miseczce z dodatkiem świeżego pieczywa.

Kalafior, który od lat jest ceniony za działanie przeciwnowotworowe, jest źródłem wapnia, potasu, magnezu oraz witaminy K. Magnez jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania naszych mięśni. Specyficzny zapach wydzielany podczas gotowania kalafior zawdzięcza związkowi zwanemu glukorafanina, jest ona silnym przeciwutleniaczem, to właśnie ona ma działanie antynowotworowe. Kalafior jest bardzo uniwersalnym warzywem. Można na jego bazie przygotować sosy i zupy.

Podsumowując warzywne curry sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Wegetariańskie danie bez mięsa sprawdzi się na obiad do pracy. Sprawdzony przepis gwarantuje przygotowanie smacznej potrawy. Danie jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni. Potrawę można przygotować także z dodatkiem ciecierzycy lub smażonym tofu. Ciekawym dodatkiem będzie także czerwona fasola lub fasola mung.

Alergeny w curry z kalafiorem

Lista alergenów dla curry z kalafiorem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na curry z kalafiorem

Wartości odżywcze curry z kalafiorem

na 100g gotowej potrawy

Curry z kalafiorem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Wegetariańskie danie nie zawiera cholesterolu i świetnie sprawdzi się dla osób z podwyższonym jego poziomem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(330g)
Energia (kcal)
131.14
432.75
Białko (g)
5.30
17.50
Fenyloalanina (mg)
0.25
0.83
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(330g)
Węglowodany (g)
21.24
70.08
Węglowodany przyswajalne (g)
18.76
61.91
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.48
8.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(330g)
Tłuszcz (g)
3.28
10.84
Tłuszcze nasycone (g)
1.13
3.72
Tłuszcze nienasycone (g)
2.16
7.12
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.47
4.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.69
2.28
Cholesterol (mg)
4.17
13.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(330g)
Witamina A (µg (mcg))
17.73
58.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.14
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.11
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
14.23
46.95
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
8.71
28.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.09
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.45
1.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
50.45
166.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
108.11
356.75
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(330g)
Sód (mg)
99.55
328.50
Potas (mg)
242.95
801.75
Wapń (mg)
53.64
177.00
Fosfor (mg)
133.48
440.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.55
64.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.30
4.28
Cynk (mg)
0.75
2.48
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.24
0.78
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny curry z kalafiorem 26
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania curry z kalafiorem

Koszt składników
36.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
200 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 200 g
Soczewica czerwona
200 g
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.75
Za 200 g
Mleczko kokosowe
500 ml
2 szklanki
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 ml
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mango
200 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
36.50