Zobacz pytania podobne do co zrobić z kalafiora?
-
Jak ugotować kalafior?
-
Ile gotować kalafior?
-
Jak gotować kalafior, żeby nie śmierdział?
-
Jak mrozić kalafior?
-
Jak ugotować kalafior z bułką tartą?
To może wydać Ci się interesujące
-
Sałatki z kalafiora
-
Stek z kalafiora
-
Dania z kalafiora
-
Kalafior - wartości odżywcze
-
Zupa kalafiorowa
-
Kotlety z kalafiora
-
Pieczony kalafior
-
Krem z kalafiora
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Pizza z kalafiora
-
Kalafior z piekarnika
-
Puree z kalafiora
-
Kalafior zapiekany
-
Kalafior w panierce
-
Placki z kalafiora
-
Placuszki z kalafiora
-
Zapiekanka z kalafiora
-
Zapiekanka z kalafiorem
-
Kalafior z bułką tartą
-
Kiszony kalafior
-
Ryż z kalafiora
-
Kalafior w cieście
-
Curry z kalafiora
-
Zupa kalafiorowa z makaronem
-
Kotlet kalafiorowy
-
Zupa krem kalafiorowa
-
Kalafior na parze
-
Zupa kalafiorowa Thermomix
-
Nuggetsy z kalafiora
-
Kalafior smażony
-
Mielone kalafiorowe
-
Zapiekanka kalafiorowa
-
Schabowy z kalafiora
-
Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Co zrobić z kalafiora? Co jeszcze warto wiedzieć?
Kalafior jest ceniony w wielu kuchniach całego świata. Znajdziemy go w daniach kuchni chińskiej, japońskiej, włoskiej, francuskiej czy indyjskiej. Jest to niskokaloryczne warzywo, które posiada wiele zastosowań. Dalszej części dowiesz się jakie potrawy z kalafiora można wykonać. Na naszej stronie dowiesz się również jak zrobić wiele pysznych dań z wykorzystaniem tego smacznego warzywa. Przepis na pieczonego lub gotowanego kalafiora jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego.
A więc co zrobić z kalafiora? Z kalafiora można przyrządzić smaczne i szybkie dania na obiad. Kalafior w kuchni możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Będzie stanowił doskonałą przekąskę spożywaną na surowo. Możesz również usmażyć go w panierce lub upiec w piekarniku. Kalafior również doskonale smakuje ugotowany na parze lub w wodzie. Możesz przygotować z niego wszelkiego rodzaju zupy, dodatki dodania drugiego oraz sałatki czy surówki. Z warzywa przygotujesz również puree, które będzie stanowiło doskonały zamienniki ziemniaków w tradycyjnej kuchni polskiej.
Kalafior to warzywo niskokaloryczne. Stanowi doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W kalafiorze znajdziemy następujące składniki: wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Witamina C zaliczana jest do przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć produkcję wolnych rodników. Witamina ta wpływa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia się skóry. Dodatkowo odpowiednie spożycie witaminy C wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Kalafiora możemy podać już w 6 miesiącu życia dziecka podczas rozszerzania diety. Warto wtedy ugotować go w wodzie lub na parze oraz zmiksować na gładki mus. Kalafior jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym, który wynosi 15. Dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu warzywo to może być polecane osobom zmagającym się z insulinoopornością lub chorującym na cukrzycę. Kalafior świetnie sprawdzi się w diecie wegańskiej, wegetariańskiej, redukcyjnej oraz bezglutenowej.
Podsumowując: wiesz już jakie potrawy możesz przygotować z kalafiora. Najlepsze warzywo warto włączyć do swojej diety, ponieważ posiada wiele składników mineralnych oraz witamin, które spożywane w odpowiednich ilościach korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Kalafior posiada szerokie zastosowanie w kuchni, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie. Dobre warzywo gotowane w wodzie lub na parze świetnie sprawdzi się jako pyszny dodatek do dania głównego. Kasiora przed przygotowaniem należy oczyścić z liści oraz podzielić na różyczki (kalafiora możesz również przygotować w całości, jednak czas potrzebny do prawidłowej obróbki termicznej wydłuży się). Kalafior jest produktem niskokalorycznym, dlatego świetnie sprawdzi się w diecie redukcyjnej – ma ona na celu zmniejszenie masy ciała (np. w przypadku nadwagi lub otyłości).