Sałatki z kalafiora

sałatki z kalafiora

Sałatki z kalafiora to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Kalafiora do przygotowania sałatek możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Stanowić on będzie doskonały dodatek do obiadu, jeśli ugotujemy go np. na parze. Tak przygotowany kalafior nie tracić swoich właściwości i istnieje małe prawdopodobieństwo rozgotowania go. To niskokaloryczne warzywo świetnie sprawdzi się w diecie wegańskiej, wegetariańskiej czy bezglutenowej.

Sałatki z kalafiora - polecane przepisy

Sałatki z kalafiora - pozostałe przepisy

Sałatki z kalafiora - zbiór przepisów na szybkie sałatki z dodatkiem kalafiora

Kalafior zaliczany jest do odmiany kapusty warzywnej. Posiada wiele składników mineralnych i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Z kalafiora możemy przygotować wiele sałatek, które zachwycą swoim smakiem. Sałatki z kalafiora będą stanowiły doskonały dodatek do dania obiadowego dla całej twojej rodziny. Możesz je również wykorzystać jako samodzielne danie podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Kalafior do przygotowania sałatki możesz ugotować w wodzie, na parze lub upiec w piekarniku. W artykule tym dowiesz się jakie przepisy na sałatki z kalafiora świetnie sprawdzą się na obiad i nie tylko.

Właściwości kalafiora w kuchni i dla zdrowia

Kalafior – krótki opis warzywa

Kalafior jest warzywem, które zaliczamy do odmian kapusty warzywnej. Znany był już w starożytnym Rzymie oraz Grecji (to właśnie stamtąd rozprzestrzenił się do innych krajów na całym świecie). Masa jednego kalafiora może wynosić od 250 dag do około 2 kg. Jego część jadalną stanowią skrócone mięsiste pędy. Aby kalafior mógł wzrosnąć potrzebuje ziemi, która utrzymuje wilgoć (system korzeniowy kalafiora jest bardzo płytki). Główki kalafiora należy trzymać z daleka od światła słonecznego, ponieważ zapobiega się w ten sposób przed rozwojem pigmentu chlorofilowego (kalafior dzięki temu zachowuje swoją miękkość, smak oraz zachowuje swój biały kolor).

Zastosowanie kalafiora w kuchni

Kalafior jest ceniony w wielu kuchniach całego świata. Znajdziemy go w daniach kuchni chińskiej, japońskiej, włoskiej, francuskiej czy indyjskiej. Jest to niskokaloryczne warzywo, które posiada wiele zastosowań. Kalafior w naszej kuchni możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Będzie stanowił doskonałą przekąskę spożywaną na surowo. Możemy również usmażyć go w panierce lub upiec w piekarniku. Kalafior również doskonale smakuje ugotowany na parze lub w wodzie. Możemy przygotować z niego wszelkiego rodzaju zupy, dodatki dodania drugiego oraz sałatki czy surówki. Kalafior świetnie sprawdzi się w diecie wegańskiej, wegetariańskiej oraz bezglutenowej. Możemy przygotować również puree, które będzie stanowiło doskonały zamienniki ziemniaków w tradycyjnej kuchni polskiej. W artykule tym skupimy się na sałatkach przygotowywanych na bazie kalafiora.

Kalafior - skład i właściwości prozdrowotne

Kalafior to warzywo niskokaloryczne. Jest również doskonałym źródłem wielu witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W kalafiorze znajdziemy wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Kalafior może być wykorzystywany w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej.

Dostarczenie witaminy C z kalafiora może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Witamina C zaliczana jest do przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć produkcję wolnych rodników. Witamina ta wpływa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia się skóry.

Bardzo ważną informacją dla rodziców rozszerzających dietę swoich dzieci jest fakt, że kalafiora możemy podać już w 6 miesiącu życia dziecka podczas rozszerzania diety. Warto wtedy ugotować go w wodzie lub na parze oraz zmiksować na gładki mus. Podczas rozszerzania diety kalafior będzie stanowił również doskonały  dodatek do innych warzyw, które możemy włączyć do diety dziecka.

Kalafior jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym. Indeks ten wynosi 15, dlatego warzywo to może być polecane osobom zmagającym się z insulinoopornością lub chorującym na cukrzycę. Dodatkowo niska kaloryczność kalafiora wypływa na jego szerokiej zastosowanie w diecie redukcyjnej, która wspomaga walkę z nadwagą oraz otyłością.

Sałatka – co to takiego?

Sałatka jest to potrawa, którą sporządza się z pokrojonych warzyw z dodatkiem innych produktów spożywczych. Sałatkę można przygotować z dodatkiem sosu na bazie majonezu, oliwy czy śmietany. Sałatkę od surówki odróżnia fakt, że do jej wykonania używamy niektórych produktów poddanych uprzednio obróbce termicznej.

W kuchniach świata znanych jest wiele rodzajów sałatek, które oparte są na różnych produktach spożywczych, głównie warzywach. Podstawę sałatki mogą stanowić również gotowane makarony, ryż oraz kasze, mięso, ryby, grzyby, sery i twarogi, orzechy. Większość sałatek, które przygotowujemy podawana jest na zimno.

Do doprawiania sałatek najlepiej używać świeżych lub suszonych ziół, do których możemy zaliczyć na przykład bazylię, koperek, pietruszkę, majeranek lub oregano. Użycie suszonych lub świeżych ziół pozwala na ograniczenie spożycia soli w diecie. Dodatek ziół sprawia, że sałatka ma charakterystyczny smak oraz zwiększa wartość odżywczą potrawy. Użycie natki pietruszki stanowi doskonałą porcję witaminy C, której podaż wspomaga działanie układu odpornościowego.

Sos sałatkowy

Sos jest gęstym płynem, który tworzony jest na bazie różnych produktów spożywczych. Smak sosu może być ostry, łagodny, kwaśny lub słodki – wszystko zależy od użytych składników. Pewnie zastanawiasz się z czym można przygotować sałatkę - jako sos możemy wykorzystać ketchup, majonez, musztardę, sos czosnkowy czy sos winegret. Do sałatek wykorzystujemy najczęściej sosy zimne.

Sos winegret

Jest to sos wywodzący się z kuchni francuskiej. Zaliczany jest do grupy zimnych sosów. Do jego przygotowania wykorzystuje się oliwę oraz ocet, natomiast doprawia się go pieprzem i solą. Po pewnych modyfikacjach ocet do przygotowania sosu możemy zastąpić sokiem z cytryny. Warto zwrócić uwagę na wysoką jakość produktów, z których zamierzamy przygotować nasz sos. Dodatkowo, aby bardziej urozmaicić sos winegret, możemy dodać do niego świeże zioła, czosnek lub musztardę.

Majonez

Dodatek majonezu do przygotowywania sałatek stanowi jeden z głównych produktów, które wiążą składniki sałatki. Majonez stanowi gęstą emulsje, którą wytwarza się z oleju, żółtek jaj oraz różnych dodatków smakowych. Jako składnik emulgujący wykorzystuje się ocet winny lub sok ze świeżej cytryny. Częsty dodatek do majonezu stanowi również musztarda, która spełnia rolę stabilizującą oraz smakową. Dodatek musztardy zaostrza smak majonezu. Na bazie majonezu możemy przygotować inne sosy do sałatek, np. sos czosnkowy. Aby przygotować delikatniejszą wersję sosu majonezowego do sałatek warto dodać do niego jogurt naturalny oraz ulubione zioła suszone lub świeże. Obecnie w sklepach dostępne są również wegańskie majonezy, które świetnie sprawdzą się do sałatek przygotowywanych w diecie wegańskiej.

Przykładowe przepisy na sałatki z kalafiora i ich krótki opis

Sałatka z kalafiora z jajkami i kukurydzą

Prosty przepis na sałatkę z kalafiorem i jajkami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Szybka w przygotowaniu sałatka będzie stanowiła doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych oraz witamin, których odpowiednia podaż pozytywnie wypływa na funkcjonowanie naszego organizmu. W sałatce tej znajdziemy spore ilości białka, którego odpowiednia podaż jest szczególnie ważna w diecie osób aktywnych fizycznie. Sos do sałatki może stanowić majonez wymieszany z jogurtem naturalnym w proporcji 1:1.

Kalafiorowa sałatka z curry

Jest to doskonała propozycja na bezmięsną sałatkę, którą możesz przygotować na wiele spotkań rodzinnych lub ze znajomymi (np. na grilla, urodziny czy święta). Kalafior stanowi główny produkt sałatki a jako dodatki znajdziemy w niej kukurydzę, jajka ugotowane na twardo, szczypior oraz prażone ziarna słonecznika lub dyni. Jako sos do sałatki możesz wykorzystać jogurt naturalny, majonez oraz oczywiście curry. Sałatkę najlepiej podać bezpośrednio po przygotowaniu. Jest to doskonała propozycja na wegetariańską sałatkę dla całej rodziny.

Sałatka z kalafiora i marchewki

Ta przepyszna i szybka w przygotowaniu sałatka kalafiorowa to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, których podaż na odpowiednim poziomie wspomaga prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Sałatka składa się tylko z dwóch produktów spożywczych i jest bardzo prosta w wykonaniu. Sałatka z gotowanego kalafiora świetnie sprawdzi się jako dodatek do głównego dania obiadowego. By urozmaicić jej smak możemy przygotować sos czosnkowy lub polać ją oliwą z dodatkiem ulubionych przypraw. Sałatka doskonale sprawdzi się w diecie wegańskiej oraz wegetariańskiej (wszystko zależy jednak od użytych dodatków). Sałatka do obiadu jest bardzo prosta, dlatego nie jest nam potrzebne duże doświadczenie kulinarne.

Sałatka z pieczonego kalafiora z dodatkiem ciecierzycy

Pieczony kalafior będzie stanowił doskonały główny składnik do sałatki. Dodatek ciecierzycy wzbogać ją w białko - dlatego sałatka ta będzie doskonałą propozycją na posiłek w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Do sałatki możemy również dodać sałatę, nasiona granatu oraz przygotować dressing na bazie oliwy, soku z cytryny oraz miodu. Przepis na sałatkę z pieczonego kalafiora jest stosunkowo prosty - dlatego nie jest nam potrzebne duże doświadczenie kulinarne.

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto