Dania z kalafiora

dania z kalafiora

Dania z kalafiora to doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Kalafiora możemy wykorzystać na wiele różnych sposobów. Stanowić on będzie doskonały dodatek do obiadu, jeśli ugotujemy go np. na parze. Dodatkowo kalafior możemy przygotować w formie ryżu, który będzie idealnym rozwiązaniem w diecie bezglutenowej. Z kalafiora możemy zrobić również wegańskie lub wegetariańskie kotleciki. Mnogość zastosowań sprawia, że kalafior będzie doskonałą bazą pod wiele ciekawych potraw.

Dania z kalafiora - polecane przepisy

Dania z kalafiora - pozostałe przepisy

Dania z kalafiora – zbiór szybkich przepisów na wyśmienite dania na bazie kalafiora

Kalafior zaliczany jest do odmiany kapusty warzywnej. Posiada wiele składników mineralnych i witamin, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Z kalafiora możemy przygotować wiele dań obiadowych, które zachwycą swoim smakiem. Dania z kalafiora to doskonała propozycja jeśli nie wiesz co przygotować dla rodziny. Kalafior możesz ugotować w wodzie lub upiec w piekarniku. Przygotujesz z niego smaczną zupę czy sałatkę do obiadu. W artykule tym dowiesz się jakie przepisy na potrawy z kalafiora świetnie sprawdzą się na obiad i nie tylko.

Właściwości kalafiora w kuchni i dla zdrowia

Kalafior – krótki opis warzywa

Kalafior zaliczany jest do odmian kapusty warzywnej. Warzywo to znane było już w starożytnym Rzymie oraz Grecji – to właśnie stamtąd rozprzestrzenił się do innych krajów. Część jadalna warzywa stanowi skrócone mięsiste pędy, których masa wynosi od 250 dag do około 2 kg. Kalafior do wzrostu wymaga ziemi, która dobrze utrzymuje wilgoć, ponieważ system korzeniowy kalafiora jest bardzo płytki. Główki kalafiora należy trzymać z daleka od światła słonecznego, ponieważ zapobiega się w ten sposób przed rozwojem pigmentu chlorofilowego (kalafior dzięki temu zachowuje swoją miękkość oraz smak).

Kalafior - podział

Kalafior występuje w ponad 100 odmianach na całym świecie, jednak możemy wyróżnić jego cztery główne grupy. Podział kalafiora jest następujący:

  • kalafior biały, na którego opisie skupimy się w dalszej części artykułu.
  • kalafior zielony, który w Polsce znany jest pod nazwą brokuła. Występuje w postaci zwykłej oraz kolczastej (inaczej zwanej Romanesco),
  • kalafior fioletowy, który swój kolor zawdzięcza antocyjanom – czyli grupie przeciwutleniaczy,
  • kalafior pomarańczowy, który swój kolor zawdzięcza dużej ilości witaminy A.

Zastosowanie kalafiora w kuchni

Kalafior jest ceniony w wielu kuchniach całego świata. Występuje zarówno w kuchni chińskiej, japońskiej, włoskiej, francuskiej czy indyjskiej.Kalafior jest doskonałym warzywem, które jest niskokaloryczne. W kuchni możemy zastosować go na wiele różnych sposobów. Można podać go jako surową przekąskę, usmażyć w panierce, upiec w piekarniku, ugotować na parze albo w wodzie a także dusić w sosie. Kalafior jest doskonałym produktem, z którego możemy przygotować różnego rodzaju zupy (zarówno wegańskie, wegetariańskie jak i na bazie wywaru mięsnego), dodatek do dania drugiego (np. wegetariańskie kotlety z kalafiora), kalafior możemy dodać również do sałatek oraz surówek. Możemy przygotować również puree, które będzie stanowiło doskonały zamienniki ziemniaków w tradycyjnej, polskiej kuchni. Potrawy z kalafiora możemy przygotować w wersji wegańskiej, wegetariańskiej lub mięsnej.

Kalafior - skład i właściwości prozdrowotne

Kalafior jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera również spore ilości witamin oraz składników mineralnych, które spożywane w odpowiedniej ilości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. W kalafiorze znajdziemy wapń, magnez, fosfor, potas, żelazo, witaminę C, witaminę K oraz niektóre witaminy z grupy B. Kalafior może być wykorzystywany w wielu rodzajach diet np. diecie wegańskiej, wegetariańskiej, bezglutenowej czy redukcyjnej.

Bardzo ważną informacją dla rodziców rozszerzających dietę swoich dzieci jest fakt, że kalafiora możemy podać już w 6 miesiącu życia dziecka podczas rozszerzania diety. Warto wtedy ugotować go w wodzie lub na parze oraz zmiksować na gładki mus. Podczas rozszerzania diety kalafior będzie stanowił również doskonały  dodatek do innych warzyw, które możemy włączyć do diety dziecka.

Dostarczenie witaminy C z kalafiora może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli przeważnie w okresie jesienno-zimowym. Witamina C zaliczana jest do przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć produkcję wolnych rodników. Witamina ta wpływa pozytywnie na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalnia procesy starzenia się skóry.

Kalafior jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym. Indeks ten wynosi 15, dlatego warzywo to może być polecane osobom cierpiącym na insulinaoporność lub chorującym na cukrzycę. Dodatkowo niska kaloryczność kalafiora wypływa na jego szerokiej zastosowanie w diecie redukcyjnej, która wspomaga walkę z nadwagą oraz otyłością.

Przykładowe przepisy na dania z kalafiora i ich krótki opis

Ryż z kalafiora

Wykorzystanie kalafiora do przygotowania warzywnego ryżu jest doskonałą propozycją dla osób na diecie bezglutenowej, ponieważ warzywo to nie zawiera glutenu. Ryż ten można włączyć również do diety redukcyjnej, ponieważ ta sama gramatura ryżu z kalafiora ma dużo niższą kaloryczność niż gotowanego ryżu tradycyjnego. Ryż warzywny będzie stanowił pyszny dodatek do różnych sosów. Możemy włączyć go do diety wegańskiej oraz wegetariańskiej.

Placki z kalafiora

Placki z kalafiora to doskonała alternatywa dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Można przygotować je w formie smażonej na patelni lub pieczonej w piekarniku. Te proste do przygotowania placki z kalafiora doskonale smakują z dodatkiem różnych sosów, np. z domowym sosem czosnkowym. To doskonały pomysł na pyszny zamiennik kotleta w diecie wegańskiej lub wegetariańskiej (w zależności od użytych produktów).

Puree z kalafiora

Stanowi doskonały dodatek do dań obiadowych. Świetnie sprawdzi się jako zamiennik ziemniaków w diecie niskowęglowodanowej. Dodatkowo puree z kalafiora możemy podać na diecie wegańskiej czy wegetariańskiej. Do przygotowanego puree możemy dodać masło oraz posiekany koperek lub natkę pietruszki – te dodatki doskonale wzbogacą smak dania.

Zupa kalafiorowa

Zupę z dodatkiem kalafiora możemy przygotować na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Przygotowując ją na tym pierwszym wywarze zupę możemy zaserwować w diecie wegetariańskiej. Zupa kalafiorowa to bombą witaminową, którą możemy spożywać przez praktycznie cały rok, ponieważ do jej wykonania możemy użyć kalafiora mrożonego.

Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa to doskonały pomysł na pierwsze danie obiadowe. Do jej wykonanie możemy użyć różnego rodzaju warzyw. Jak wiele innych zup możemy przygotować ją na wywarze jarzynowym lub mięsnym. Stanowi ona doskonałe źródło wielu cennych składników mineralnych oraz witamin, ponieważ zawiera sporo warzyw. Do przygotowania pysznej zupy jarzynowej możemy użyć brokuła, kalafiora, ziemniaków, marchewki, pietruszki, seler oraz fasolki szparagowej. W celu wzbogacenia zupy w białko możemy dodać do niej śmietanę – warto pamiętać, aby wcześniej zahartować ją.

Kalafior z bułką tartą i masłem

Kto nie zna tego pysznego dania? Jest to idealne połączenie gotowanego kalafiora z dodatkiem przesmażonej na maśle bułki tartej. Jest to doskonały dodatek do drugiego dania obiadowego. Kalafior z bułką tartą będzie stanowił również doskonały pomysł na samodzielne danie. Danie to jest bardzo proste do wykonania i świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto