Przepis na pizzę z kalafiora krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, blender

Kalafior podziel na różyczki, przełóż do dużego garnka i zalej wodą.

Dodaj szczyptę soli i gotuj do miękkości.

Kalafior odcedź i ostudź.

Następnie zblenduj na gładką masę.

Do kalafiora dodaj jajko, sól i starty parmezan.

Całość dokładnie wymieszaj i wyrób.

Blachę piekarnika pokryj papierem do pieczenia i wyłóż na niej ciasto.

Całość ugnieć rękami, by tworzyło dość cienki okrąg.

Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut, do zarumienienia.

Pizza z kalafiora podana na drewnianej desce.
pizza z kalafiora
Koszt przygotowania dania
17.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
148 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
56

Pizza z kalafiora - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o pizzy z kalafiora

Pizza z kalafiora to naprawdę pyszna opcja na obiad, która nie tylko dobrze smakuje, ale jest też bardzo zdrowa. Nie ma nic wspólnego z ciężkostrawną klasyczną wersją. Ta opcja jest lekka, pełna błonnika, a przy okazji ma znacznie mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny. W dodatku, co najlepsze, można ją przygotować w kilka chwil w swojej własnej kuchni i podać z ulubionymi dodatkami.

Przepis na pizzę z kalafiora jest niezwykle prosty. W tej wersji nie trzeba wcześniej przygotować zaczynu, ani czekać aż ciasto wyrośnie. W dodatku całość pozwala na włączenie do menu większej ilości warzyw, gdyż jest podstawa robiona jest na bazie kalafiora. Ta pizza to wspaniały pomysł na przemycenie trochę więcej zdrowych produktów do diety np. dzieci. Kalafior to warzywo mało doceniane, choć jest skarbnicą wielu cennych składników prozdrowotnych. Zawiera sulforafan, który jest jednym z najsilniej działających antyoksydantów. Ten związek chroni przed nowotworami. Dodatkowo wpływa on pozytywnie na układ krwionośny, a także na nerki. Kalafior jest również źródłem wielu przeciwzapalnych substancji, które wspierają układ immunologiczny w prawidłowym działaniu. Zawiera też witaminy z grupy B, które wspierają działanie układu nerwowego. Kalafior dostarcza również błonnika, który wspiera działanie układu pokarmowego, zwłaszcza jelita grubego i zamieszkujących je mikroorganizmów. To naprawdę fantastyczna baza dla ulubionego dania. Sprawdzi się świetna dla osób na diecie bezglutenowej, gdyż to ciasto z kalafiora jest wolne od tego białka.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić pizzę z kalafiora, która będzie nie tylko smaczna, ale co ważniejsze naprawdę zdrowa, to opcja na pewno przypadnie ci do gustu. Całość robi się w kilka minut, więc poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. Z tego przepisu powstaje fit spód do pizzy z kalafiora, który można połączyć z dowolnymi dodatkami, by stworzyć pyszny posiłek. To dobry, ale również prosty przepis, z którego powstaje smaczna i łatwa, przez co najlepsza fit pizza na świecie.

Wartości odżywcze pizzy z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(163g)
Energia (kalorie)
Białko
7.99 g
13.02 g

Węglowodany w pizzy z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(163g)
Węglowodany
4.35 g
7.08 g
Węglowodany przyswajalne
2.82 g
4.60 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.53 g
2.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(163g)
Tłuszcz
4.83 g
7.87 g
Tłuszcze nasycone
3.08 g
5.01 g
Tłuszcze nienasycone
1.75 g
2.86 g
Tłuszcze jednonasycone
1.48 g
2.41 g
Tłuszcze wielonasycone
0.27 g
0.45 g
Cholesterol
41.62 mg
67.84 mg

Witaminy w przepisie na pizzę z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(163g)
Witamina A
45.04 µg (mcg)
73.41 µg (mcg)
Witamina B6
0.17 mg
0.27 mg
Witamina B12
0.26 µg (mcg)
0.42 µg (mcg)
Witamina C
36.79 mg
59.97 mg
Witamina D
0.24 µg (mcg)
0.40 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.30 mg
Retinol
44.12 µg (mcg)
71.92 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.22 mg
Niacyna
0.44 mg
0.71 mg
Foliany
48.53 µg (mcg)
79.10 µg (mcg)
Beta karoten
10.08 µg (mcg)
16.42 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na pizzę z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(163g)
Sód
214.98 mg
350.41 mg
Potas
253.88 mg
413.82 mg
Wapń
201.65 mg
328.69 mg
Fosfor
156.17 mg
254.55 mg
Magnez
19.18 mg
31.26 mg
Żelazo
0.59 mg
0.97 mg
Cynk
0.73 mg
1.20 mg
Miedź
0.04 mg
0.07 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z kalafiora 56
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w pizzy z kalafiora

Lista alergenów dla pizzy z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania pizzy z kalafiora

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
500 g
pół szt
6.00
Za 800.0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 500 g
Ser parmezan
100 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Koszt składników
25.00
Jak oceniasz przepis na pizzę z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96.4% osób