Przepis na krem z kalafiora krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, blender

Kalafiora rozdziel na różyczki i włóż do garnka.

Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do kalafiora.

Dodaj oliwę i podgrzewaj kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, a następnie wlej mleko i gotuj na małym ogniu około 10 minut.

Dopraw, zdejmij z ognia i zblenduj na gładki krem.

Różyczki kalafiora w białej misce
Krem z kalafiora
Koszt przygotowania dania
32.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
158 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Krem z kalafiora - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o kremie z kalafiora

Zupa krem z kalafiora to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na przygotowanie tego warzywa. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 30 min, co więcej potrzebny do tego będzie wyłącznie jeden garnek i blender. Krem z kalafiora daje też duże pole do popisu i można go przygotować na wiele sposobów, przez co każdy znajdzie coś dla siebie. Kremowa zupa kalafiorowa świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i drugie śniadanie, a także jako posiłek zabrany ze sobą do pracy na wynos. Zadowoli również dzieci. Zupę można przygotować w wersji łagodnej, z delikatnymi przyprawami, jak również na ostro, z bardziej wyrazistymi, pikantnymi dodatkami. Zupę krem z kalafiora można z powodzeniem przygotować zarówno ze świeżego kalafiora, jak również z mrożonego. Druga opcja jest szczególnie korzystna w sezonie kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Krem z kalafiora jest zupą bardzo sycącą, rozgrzewającą i odżywczą. To szybka zupa na każdą okazję, a prosty przepis sprawia, że każdy bez problemu sobie z nią poradzi. Przepis na krem z kalafiora można dowolnie modyfikować w zależności od indywidualnych upodobań i preferencji kulinarnych, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zupa kalafiorowa pięknie wygląda podana z dużą ilością świeżych, zielonych liści kolendry, lub natki pietruszki. Możesz podawać ją także z ziołowymi grzankami z pieczywa razowego lub pestkami dyni, czy nasionami słonecznika. Jak zrobić zupę krem z kalafiora? Samo przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i proste - wszystkie warzywa wystarczy zagotować w bulionie z dodatkiem przypraw, a kiedy zmiękną zblendować je na gładki krem. To wszystko co musisz zrobić, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. Możesz dodać mleka lub śmietanki, a jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smakowe sprawdzi się mleczko kokosowe i/lub chilli. Do zupy krem z kalafiora można dodać także grzyby, na przykład kurki. Smak kalafiora idealnie komponuje się z białymi szparagami, które są kolejnym ciekawym dodatkiem do zupy. Koniecznie poznaj przepis na zupę krem z kalafiora.

Wartości odżywcze kremu z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
Białko
1.55 g
6.99 g

Węglowodany w kremie z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
4.79 g
21.57 g
Węglowodany przyswajalne
3.86 g
17.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.94 g
4.21 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
1.34 g
6.03 g
Tłuszcze nasycone
0.40 g
1.80 g
Tłuszcze nienasycone
0.94 g
4.23 g
Tłuszcze jednonasycone
0.81 g
3.65 g
Tłuszcze wielonasycone
0.13 g
0.58 g
Cholesterol
0.87 mg
3.91 mg

Witaminy w przepisie na krem z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
14.24 µg (mcg)
64.06 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.48 mg
Witamina B12
0.11 µg (mcg)
0.48 µg (mcg)
Witamina C
18.84 mg
84.79 mg
Witamina D
0.19 µg (mcg)
0.86 µg (mcg)
Witamina E
0.18 mg
0.82 mg
Retinol
10.07 µg (mcg)
45.31 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.20 mg
Ryboflawina
0.06 mg
0.25 mg
Niacyna
0.33 mg
1.49 mg
Foliany
22.10 µg (mcg)
99.45 µg (mcg)
Beta karoten
38.84 µg (mcg)
174.77 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na krem z kalafiora

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
120.65 mg
542.91 mg
Potas
179.99 mg
809.97 mg
Wapń
32.41 mg
145.83 mg
Fosfor
40.16 mg
180.70 mg
Magnez
9.98 mg
44.92 mg
Żelazo
0.25 mg
1.13 mg
Cynk
0.21 mg
0.95 mg
Miedź
0.03 mg
0.13 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z kalafiora 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie z kalafiora

Lista alergenów dla kremu z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania kremu z kalafiora

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
1000 g
1 sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 1000 g
Ziemniaki młode
250 g
3-4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Mleko 1,5%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Koszt składników
68.50
Jak oceniasz przepis na krem z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób