Przepis na krem z kalafiora krok po kroku

Składniki
  • Kalafior 1000 g 1 sztuka
  • Ziemniaki młode 250 g 3-4 sztuki
  • Oliwa z oliwek 30 ml 3 łyżki
  • bulion warzywny 1000 ml
  • Mleko 1,5% 500 ml 2 szklanki
  • Cebula 100 g 1 sztuka
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek, blender

Kalafiora rozdziel na różyczki i włóż do garnka.

Cebulę drobno posiekaj, ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do kalafiora.

Dodaj oliwę i podgrzewaj kilka minut, co jakiś czas mieszając.

Wlej bulion, doprowadź do wrzenia, a następnie wlej mleko i gotuj na małym ogniu około 10 minut.

Dopraw, zdejmij z ognia i zblenduj na gładki krem.

Różyczki kalafiora w białej misce
Krem z kalafiora
Koszt przygotowania dania
32.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
158 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
15

Krem z kalafiora - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o kremie z kalafiora

Zupa krem z kalafiora to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na przygotowanie tego warzywa. Jej przygotowanie zajmie maksymalnie 30 min, co więcej potrzebny do tego będzie wyłącznie jeden garnek i blender. Krem z kalafiora daje też duże pole do popisu i można go przygotować na wiele sposobów, przez co każdy znajdzie coś dla siebie. Kremowa zupa kalafiorowa świetnie sprawdzi się zarówno na obiad, kolację, jak i drugie śniadanie, a także jako posiłek zabrany ze sobą do pracy na wynos. Zadowoli również dzieci. Zupę można przygotować w wersji łagodnej, z delikatnymi przyprawami, jak również na ostro, z bardziej wyrazistymi, pikantnymi dodatkami. Zupę krem z kalafiora można z powodzeniem przygotować zarówno ze świeżego kalafiora, jak również z mrożonego. Druga opcja jest szczególnie korzystna w sezonie kiedy dostępność świeżych warzyw jest ograniczona. Krem z kalafiora jest zupą bardzo sycącą, rozgrzewającą i odżywczą. To szybka zupa na każdą okazję, a prosty przepis sprawia, że każdy bez problemu sobie z nią poradzi. Przepis na krem z kalafiora można dowolnie modyfikować w zależności od indywidualnych upodobań i preferencji kulinarnych, dlatego z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Zupa kalafiorowa pięknie wygląda podana z dużą ilością świeżych, zielonych liści kolendry, lub natki pietruszki. Możesz podawać ją także z ziołowymi grzankami z pieczywa razowego lub pestkami dyni, czy nasionami słonecznika. Jak zrobić zupę krem z kalafiora? Samo przygotowanie zupy jest bardzo szybkie i proste - wszystkie warzywa wystarczy zagotować w bulionie z dodatkiem przypraw, a kiedy zmiękną zblendować je na gładki krem. To wszystko co musisz zrobić, aby cieszyć się tym wyjątkowym smakiem. Możesz dodać mleka lub śmietanki, a jeśli lubisz nieoczywiste połączenia smakowe sprawdzi się mleczko kokosowe i/lub chilli. Do zupy krem z kalafiora można dodać także grzyby, na przykład kurki. Smak kalafiora idealnie komponuje się z białymi szparagami, które są kolejnym ciekawym dodatkiem do zupy. Koniecznie poznaj przepis na zupę krem z kalafiora.

Wartości odżywcze kremu z kalafiora

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (450g)
Energia (kalorie)
35.16 kcal
158.23 kcal
Białko
1.55 g
6.99 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w kremie z kalafiora

Na 100g
Na porcję (450g)
Węglowodany
4.79 g
21.57 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
3.86 g
17.36 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (450g)
Tłuszcz
1.34 g
6.03 g
Tłuszcze nasycone
0.40 g
1.80 g
Tłuszcze nienasycone
0.94 g
4.23 g
Tłuszcze jednonasycone
0.81 g
3.65 g
Brak danych dla: ziemniaki młode.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na krem z kalafiora

Na 100g
Na porcję (450g)
Witamina B6
0.11 mg
0.48 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.20 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.06 mg
0.25 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.33 mg
1.49 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na krem z kalafiora

Na 100g
Na porcję (450g)
Sód
120.65 mg
542.91 mg
Potas
179.99 mg
809.97 mg
Wapń
32.41 mg
145.83 mg
Fosfor
40.16 mg
180.70 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
9.98 mg
44.92 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
0.25 mg
1.13 mg
Brak danych dla: mleko 1,5%.
czytaj dalej
Cynk
0.21 mg
0.95 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny kremu z kalafiora 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w kremie z kalafiora

Lista alergenów dla kremu z kalafiora przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 1,5%

Cena przygotowania kremu z kalafiora

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kalafior
1000 g
1 sztuka
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 1000 g
Ziemniaki młode
250 g
3-4 sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
bulion warzywny
1000 ml
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 2
21.43
Za 1000 ml
Mleko 1,5%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Liczba porcji:
Razem
68.50
Łączny koszt
32.68
Jak oceniasz przepis na krem z kalafiora
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób