Przepisy z curry

przepisy z curry

Curry jest miksem ostrych przypraw korzennych w żółtym lub czerwonym kolorze. Korzenie curry pochodzą z Azji Południowej, gdzie swego czasu przyprawy tej używano najczęściej. Dziś curry znaleźć można w większości europejskich kuchni. W Polsce popularną potrawą jest np. kurczak smażony w curry. Jeśli chodzi o szczegółowy skład przyprawy, zależy on od konkretnego państwa. Często jest tak, że składniki składające się na curry znacznie różnią się od siebie.

Przepisy z curry - polecane przepisy

Przepisy z curry - pozostałe przepisy

Przepisy z curry – propozycje dań na bazie i z dodatkiem curry

Curry jest aromatycznym miksem egzotycznych przypraw, które świetnie nadają się do doprawiania różnych potraw. Przyprawa nie tylko nadaje daniom pięknego aromatu i smaku, ale też wykazuje wiele cennych właściwości odżywczych dla naszych organizmów. Warto właśnie z tego względu systematycznie przygotowywać rozmaite dania orientalne z curry. Które potrawy z curry będą pożywne, szybkie i proste w przygotowaniu? Jak zrobić orientalny obiad z ryżem i curry? Oto ciekawe przepisy z curry, którymi z pewnością zaskoczysz całą rodzinę.

Przepisy z curry – pomysły na szybkie i proste potrawy orientalne

Właściwości przyprawy curry – czy wiesz o niej wszystko?

Wielu z nas często korzysta z przyprawy curry, która ma bardzo charakterystyczny smak i aromat. Większość nie zastanawia się jednak, co dokładnie znajduje się w curry – a jest tam prawdziwe bogactwo różnych przypraw, gdyż curry jest miksem wielu z nich. Mamy więc w curry na przykład kozieradkę, cynamon, goździki, kurkumę, imbir, gałkę muszkatołową, kmin rzymski czy kolendrę. Pojawia się też w przyprawie imbir oraz anyż, ale też czosnek i kardamon. Można powiedzieć zatem, że curry to prawdziwy „król przypraw”, zwłaszcza że w swoim składzie ma większość orientalnych aromatów.

Skoro znasz już zawartość curry, warto dowiedzieć się więcej również o właściwościach zdrowotnych przyprawy. Okazuje się bowiem, że curry ma ich całkiem sporo! Przede wszystkim przyprawa pomaga ograniczyć ryzyko pojawienia się nowotworów, a także minimalizuje możliwość wystąpienia raka prostaty. Regularne spożywanie potraw z curry (takich jak np. kurczak z curry) pozwoli również zapanować nad anemią – przyprawa jest bowiem świetnym źródłem cennego dla organizmu żelaza. Dzięki doprawianiu jedzenia curry można zapobiec też chorobom układu krążenia. Curry obniża stężenie cholesterolu we krwi, a także rozszerza naczynia krwionośne i tym samym ogranicza ryzyko udarów mózgu oraz zawałów serca. To naprawdę fantastyczna przyprawa, która w kuchni powinna być zdecydowanie bardziej doceniana i częściej używana.

Dlaczego warto jeść potrawy z curry na obiad?

Curry ma wiele cennych właściwości, o których często nawet nie mamy pojęcia. Liczne badania wykazały na przykład, że spożywanie posiłków z curry może bardzo obniżyć poziom glukozy, a także zapobiega jej gwałtownym skokom we krwi. Przyprawa idealnie sprawdza się też w przypadku osób chorych na Alzheimera. Systematyczne jedzenie dań z curry modeluje bowiem poziomy neuroprzekaźników, a także stymuluje poprawne działanie komórek nerwowych. Dzięki spożywaniu potraw z curry starsze osoby mogą więc wykazywać o wiele lepsze funkcje poznawcze – zmniejszą się bowiem ich silne dolegliwości związane z Alzheimerem.

Warto pamiętać również o tym, że curry wspomaga układ kostny, a także doskonale zwalcza bakterie. Dzięki spożywaniu potraw z curry można więc skutecznie zahamować wzrost bakterii. Poza tym przyprawa ma też działanie przeciwzapalne, dzięki czemu jest w stanie bardzo złagodzić ból stawów. Trzeba jednak pamiętać, że curry może wywoływać również różne skutki uboczne. Jeśli przyjmujesz na przykład leki rozrzedzające krew, lepiej wówczas nie spożywać tej przyprawy.

Najlepsze przepisy z curry – zobacz, jak zrobić potrawy z curry na obiad!

Które dania najlepiej smakują z curry?

Kurczak z curry to danie, które – jako jedyne z tą przyprawą – kojarzy większość z nas. Curry ma jednak o wiele szersze zastosowanie w kuchni. Oczywiście, przyprawa idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsem – baraniną wieprzowiną czy mięsem drobiowym. Warto podkreślić jednak, że curry równie wybornie smakuje z owocami morza oraz rybami. Idealnie sprawdza się też jako dodatek do typowo wegetariańskich dań. Możesz więc połączyć curry z produktami warzywnymi takimi, jak:

  • soczewica,
  • fasola,
  • ciecierzyca,
  • soja,
  • tofu
  • bataty.

Z curry wybornie smakują zwłaszcza dania z ryżem, który wymieszany z przyprawą nabiera niesamowitego aromatu i smaku. Nie ma też przeciwwskazań w przypadku łączenia curry z ziemniakami oraz kaszą. Idealnym dodatkiem do niemal każdego obiadu może być też sos curry, na który składać będą się pyszne warzywa – szpinak, brokuł, cukinia, bakłażan, kalafior lub pomidory.

Sprawdzone przepisy na curry – znasz je wszystkie?

  1. Curry z tofu – świetne danie bezmięsne, które spodoba się wegetarianom. Przepis na potrawę jest niezwykle prosty, więc nie trzeba być mistrzem gotowania, aby go przygotować. Potrawa najlepiej smakuje w połączeniu z mlekiem kokosowym i ryżem. Będzie to idealne danie zarówno na obiad, jak i pożywną kolację. Curry z tofu można zrobić na więcej niż jeden dzień. Spokojnie przeleży bowiem w lodówce nawet przez trzy doby.
  2. Kurczak curry z ananasem – to popularne danie kuchni indyjskiej. Orientalny posiłek przyrządzić można na obiad lub kolację. Połączenie kurczaka, curry, ananasa i mleczka kokosowego jest niebanalne i naprawdę pyszne.
  3. Zupa rybna z dorsza w stylu tajskim z curry – pikantne i tropikalne danie, które zaskoczy fanów zup. Możesz zrobić takie danie dla znajomych, których chcesz zaskoczyć nietypową kuchnią. W zupie znajdują się bowiem składniki, których na co dzień raczej nie używamy. Mamy więc m.in. rybny sos sojowy, pastę curry, trawę cytrynową i mleczko kokosowe.
  4. Curry z soczewicą – kolejne wegetariańskie danie na obiad lub kolację. Potrawa również ma swoje korzenie w Indiach, więc miłośnicy orientalnej kuchni będą nią mile zaskoczeni. Curry z soczewicą doskonale smakuje ze świeżym, chrupiącym chlebem.
  5. Curry z dyni – można przyrządzić je zarówno wersji mięsnej, jak i bez mięsa. Do przepisu użyć można też dowolnej dyni – zarówno Hokkaido, jak i piżmowej.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto