Przepis na koktajl mleczny krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
blender, szklanka, pojemnik blendera

Mango obierz i pokrój w kostkę.

Truskawki umyj i oczyść z szypułek.

Składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksuj.

Gotowy koktajl przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Koktajl mleczny podany w wysokich kieliszkach.
Koktajl mleczny
Koszt przygotowania dania
14.58 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
125 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
44

Koktajl mleczny - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o koktajlu mlecznym

Koktajl mleczny z owocami to pyszny, domowy shake o smaku mango i truskawek. Koktajl stanowi doskonały pomysł na śniadanie, które możesz przygotować bardzo szybko. Świetnie sprawdzi się również jako orzeźwiająca przekąska lub szybki posiłek zabierany do pracy. Przepis na koktajl mleczny jest bardzo proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mango, truskawki oraz mleko spożywcze. Produkty te są dostępne w większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić koktajl mleczny? Mango obierz i pokrój w kostkę. Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Składniki umieścić w pojemniku blendera i zmiksuj. Gotowy koktajl przelej do szklanek i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Mango to owoc, który stanowi doskonałe źródło składników mineralnych oraz witamin. Stanowi on źródło witaminy A, C, E, niektórych witaminy z grupy B, miedzi, żelaza, magnezu czy potasu. Spożywanie mango przyczynić się może do zmniejszenia ryzyka rozwoju choroby nowotworowej czy spowolnić procesy starzenia się skóry. Spowodowane jest to występowaniem w tym owocu silnych przeciwutleniaczy, które neutralizują proces powstawania wolnych rodników.

Truskawki użyte do przygotowania koktajlu również stanowią dobre źródło wielu cennych składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nich spore ilości witaminy C, która odpowiedzialna jest za wzmocnienie układu odpornościowego. Jej odpowiednia podaż przyczynia się do zmniejszenia ryzyka rozwoju wielu chorób. Truskawki stanowią również źródło magnezu, którego podaż odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Znajdziemy w nich także krzem, który wpływa na kondycję włosów, skóry oraz paznokci.

Podsumowując prosty przepis na bezalkoholowy koktajl owocowy to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Dobry koktajl najlepiej przygotować ze świeżych owoców, jednak możemy wykorzystać także mrożone. Łatwy koktajl możemy podać jako bezalkoholowy napój podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Stanowi on doskonałe źródło wielu witamin oraz składników mineralnych.

Wartości odżywcze koktajlu mlecznego

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
50.36 kcal
125.91 kcal
Białko
1.94 g
4.86 g

Węglowodany w koktajlu mlecznym

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
9.08 g
22.71 g
Węglowodany przyswajalne
8.14 g
20.34 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.95 g
2.36 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
1.06 g
2.64 g
Tłuszcze nasycone
0.73 g
1.84 g
Tłuszcze nienasycone
0.32 g
0.80 g
Tłuszcze jednonasycone
0.24 g
0.60 g
Tłuszcze wielonasycone
0.08 g
0.20 g
Cholesterol
3.64 mg
9.09 mg

Witaminy w przepisie na koktajl mleczny

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
57.55 µg (mcg)
143.86 µg (mcg)
Witamina B6
0.08 mg
0.20 mg
Witamina B12
0.25 µg (mcg)
0.62 µg (mcg)
Witamina C
24.02 mg
60.05 mg
Witamina D
0.50 µg (mcg)
1.25 µg (mcg)
Witamina E
0.01 mg
0.03 mg
Retinol
37.73 µg (mcg)
94.32 µg (mcg)
Tiamina
0.04 mg
0.10 mg
Ryboflawina
0.08 mg
0.20 mg
Niacyna
0.36 mg
0.91 mg
Foliany
20.91 µg (mcg)
52.27 µg (mcg)
Beta karoten
235.36 µg (mcg)
588.41 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na koktajl mleczny

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
18.27 mg
45.68 mg
Potas
161.18 mg
402.95 mg
Wapń
64.18 mg
160.45 mg
Fosfor
56.27 mg
140.68 mg
Magnez
11.45 mg
28.64 mg
Żelazo
0.13 mg
0.33 mg
Cynk
0.25 mg
0.63 mg
Miedź
0.05 mg
0.12 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny koktajlu mlecznego 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w koktajlu mlecznym

Lista alergenów dla koktajlu mlecznego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%

Cena przygotowania koktajlu mlecznego

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mango
400 g
1 średnia sztuka
7.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 2
9.33
Za 400 g
Mleko 2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Truskawki
200 g
10.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na koktajl mleczny
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób