Curry z batatem

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:56 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bataty curry i ryż
Curry z batatem
Curry z batatem to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Bezmięsne curry będzie doskonałym pomysłem dla wegetarian. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na smaczne danie.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie i Smażenie 30 min
345 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 5 porcji
  • Bataty (300 g)
  • Ciecierzyca konserwowa (400 g)
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Mango (200 g)
  • Mleczko kokosowe (500 ml)
  • Olej rzepakowy - 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, curry, papryka ostra, czosnek granulowany
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na curry z batatem krok po kroku

Batata obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj batata i podsmaż przez chwilę.

Wlej 250 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Wlej mleko kokosowe, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 5 minut.

Mango obierz i pokrój w kostkę.

Do garnka dodaj mango i ciecierzycę.

Gotuj przez 5 minut.

Dopraw całość papryką słodką, ostrą, curry oraz startym imbirem.

Curry podawaj z dodatkiem gotowanego ryżu lub świeżego pieczywa.

Jak oceniasz przepis na curry z batatem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,1% osób

Więcej informacji na temat curry z batatem

Curry z batatem to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Wegańskie danie z mleczkiem kokosowym będzie idealne podczas spotkania ze znajomymi. Dodatkiem do curry może być tofu lub soczewica. Przepis na curry z batatem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bataty, ciecierzyca, cebula, czosnek, mango, mleko kokosowe, imbir, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, curry, olej rzepakowy.

Jak zrobić curry z batatem? Batata obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj batata i podsmaż przez chwilę. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlej mleko kokosowe, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 5 minut. Mango obierz i pokrój w kostkę. Do garnka dodaj mango i ciecierzycę. Gotuj przez 5 minut. Dopraw całość papryką słodką, ostrą, curry oraz startym imbirem. Curry podawaj z dodatkiem gotowanego ryżu lub świeżego pieczywa.

Pochodzące z Ameryki warzywo zwane inaczej słodkim ziemniakiem. Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A. Witamina A natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je w swojej diecie uwzględniać osoby chorujące na cukrzycę.

Podsumowując warzywne danie bez mięsa będzie idealne na obiad dla całej rodziny. Warzywne curry jest bardzo aromatyczne i można je podać osobom na diecie wegetariańskiej. Danie z ciecierzycą będzie świetne na syty obiad do pracy. Potrawa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Alergeny w curry z batatem

Lista alergenów dla curry z batatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na curry z batatem

Wartości odżywcze curry z batatem

na 100g gotowej potrawy

Curry z batatem to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego, który ma bardzo korzystny wpływ na pracę naszych jelit. Curry jest daniem średnio kalorycznym i sprawdzi się na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
107.96
345.48
Białko (g)
3.13
10.00
Fenyloalanina (mg)
0.16
0.50
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
17.74
56.76
Węglowodany przyswajalne (g)
16.15
51.69
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
5.07

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
3.08
9.87
Tłuszcze nasycone (g)
1.16
3.71
Tłuszcze nienasycone (g)
1.92
6.16
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.25
4.00
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.67
2.15
Cholesterol (mg)
3.40
10.86

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
160.06
512.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.10
0.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.30
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.83
25.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.10
22.72
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.26
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
21.85
69.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1836.11
5875.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
185.99
595.16
Potas (mg)
152.28
487.31
Wapń (mg)
51.17
163.75
Fosfor (mg)
93.95
300.64
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
16.54
52.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.49
1.57
Cynk (mg)
0.19
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.11
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny curry z batatem 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania curry z batatem

Koszt składników
39.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
300 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 300 g
Ciecierzyca konserwowa
400 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mango
200 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Mleczko kokosowe
500 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
39.00