Przepis na curry z batatem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, imbir świeży, curry, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Batata obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj.

W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj batata i podsmaż przez chwilę.

Wlej 250 ml wody i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut.

Wlej mleko kokosowe, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 5 minut.

Mango obierz i pokrój w kostkę.

Do garnka dodaj mango i ciecierzycę.

Gotuj przez 5 minut.

Dopraw całość papryką słodką, ostrą, curry oraz startym imbirem.

Curry podawaj z dodatkiem gotowanego ryżu lub świeżego pieczywa.

Curry z batatem podane w miseczkach z dodatkiem ryżu.
Curry z batatem
Koszt przygotowania dania
18.26 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
345 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
48

Curry z batatem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o curry z batatem

Curry z batatem to bardzo dobry pomysł na obiad dla całej rodziny. Wegańskie danie z mleczkiem kokosowym będzie idealne podczas spotkania ze znajomymi. Dodatkiem do curry może być tofu lub soczewica. Przepis na curry z batatem jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby go przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: bataty, ciecierzyca, cebula, czosnek, mango, mleko kokosowe, imbir, papryka słodka, papryka ostra, sól, pieprz, curry, olej rzepakowy.

Jak zrobić curry z batatem? Batata obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj. W garnku rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj batata i podsmaż przez chwilę. Wlej wodę i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Wlej mleko kokosowe, dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 5 minut. Mango obierz i pokrój w kostkę. Do garnka dodaj mango i ciecierzycę. Gotuj przez 5 minut. Dopraw całość papryką słodką, ostrą, curry oraz startym imbirem. Curry podawaj z dodatkiem gotowanego ryżu lub świeżego pieczywa.

Pochodzące z Ameryki warzywo zwane inaczej słodkim ziemniakiem. Bataty zawierają podobnie jak ziemniaki dużo błonnika pokarmowego, odpowiadającego za prawidłową pracę naszych jelit oraz zapobiegającego zaparciom. Błonnik pomaga także usuwać nadmiar cholesterolu z naszej krwi. Bataty są bardzo dobrym źródłem witaminy A. Witamina A natomiast znajduje zastosowanie w leczeniu zmian trądzikowych, wpływa korzystnie na narząd wzroku oraz ma silne działanie zapobiegające powstawaniu nowotworów. Witamina A jest także naturalną substancją chroniącą nas przed promieniowaniem ultrafioletowym. Słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny, dlatego mogą je w swojej diecie uwzględniać osoby chorujące na cukrzycę.

Podsumowując warzywne danie bez mięsa będzie idealne na obiad dla całej rodziny. Warzywne curry jest bardzo aromatyczne i można je podać osobom na diecie wegetariańskiej. Danie z ciecierzycą będzie świetne na syty obiad do pracy. Potrawa jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Wartości odżywcze curry z batatem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kalorie)
107.96 kcal
345.48 kcal
Białko
3.13 g
10.00 g
Fenyloalanina
0.16 mg
0.50 mg
Brak danych dla: cebula.
czytaj dalej

Węglowodany w curry z batatem

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany
17.74 g
56.76 g
Węglowodany przyswajalne
16.15 g
51.69 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.59 g
5.07 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz
3.08 g
9.87 g
Tłuszcze nasycone
1.16 g
3.71 g
Tłuszcze nienasycone
1.92 g
6.16 g
Tłuszcze jednonasycone
1.25 g
4.00 g
Tłuszcze wielonasycone
0.67 g
2.15 g
Cholesterol
3.40 mg
10.86 mg

Witaminy w przepisie na curry z batatem

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A
160.06 µg (mcg)
512.20 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.33 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.09 µg (mcg)
0.30 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
7.83 mg
25.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
7.10 µg (mcg)
22.72 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.12 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.21 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.26 mg
0.82 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.85 µg (mcg)
69.93 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
1836.11 µg (mcg)
5875.56 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na curry z batatem

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód
185.99 mg
595.16 mg
Potas
152.28 mg
487.31 mg
Wapń
51.17 mg
163.75 mg
Fosfor
93.95 mg
300.64 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
16.54 mg
52.94 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.49 mg
1.57 mg
Cynk
0.19 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.11 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny curry z batatem 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w curry z batatem

Lista alergenów dla curry z batatem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na curry z batatem

Cena przygotowania curry z batatem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Bataty
300 g
3.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
3.60
Za 300 g
Ciecierzyca konserwowa
400 g
6.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 400 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Mango
200 g
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Mleczko kokosowe
500 ml
5.00
Za 400,0 ml
Liczba opakowań 2
6.25
Za 500 ml
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
39.00
Jak oceniasz przepis na curry z batatem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób