Tort mango

Opublikowano: 02.10.2022 r., 17:36 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort mango podany na czerwonym talerzu. Obok talerza leży pokrojony owoc mango.
Tort mango
Tort mango to doskonała propozycja na urodzinowe ciasto dla dzieci i dorosłych. Tort ma delikatnie kwaśny smak i jest bardzo orzeźwiający. Koniecznie poznaj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 45 min
706 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (400 g)
  • Proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki (10 g)
  • Soda oczyszczona 1 płaska łyżeczka (5 g)
  • Cukier puder (320 g)
  • Mango pulpa (600 g)
  • Mleko 2% pół szklanki (125 ml)
  • Olej rzepakowy pół szklanki (125 ml)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Dżem porzeczkowy (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 22 cm

Przepis na tort mango krok po kroku

Do jednej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, sodę i składniki dokładnie wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj 250 g cukru pudru, 400 g pulpy z mango, mleko oraz olej.

Do składników suchych dodaj składniki mokre i miksuj przez chwilę, do całkowitego połączenia składników.

Trzy formy do pieczenia wysmaruj masłem i spód wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto przelej do trzech tortownic i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Ciepłe masło utrzyj z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę.

Następnie do masy dodaj pulpę mango i zmiksuj do połączenia składników.

Do masy dodawaj po łyżce mascarpone i mieszaj masę.

Dwa blaty posmaruj dżemem oraz przełóż kremem z mango.

Blaty ułóż jeden na drugim. Wierzch ciasta oraz boki również posmaruj kremem z mango.

Ciasto udekoruj wedle uznania i przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na tort mango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,1% osób

Więcej informacji na temat tortu mango

Tort mango to świetny pomysł na domowy tort z kremem, który świetnie sprawdzi się podany na urodziny dla dzieci i dorosłych. Tort doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Prosty przepis na tort mango nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tortu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier puder, pulpa z mango, mleko spożywcze, olej rzepakowy, masło, serek mascarpone, dżem porzeczkowy oraz odrobina soli.

Jak zrobić tort mango? Do jednej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, sodę i składniki dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj 250 g cukru pudru, 400 g pulpy z mango, mleko oraz olej. Do składników suchych dodaj składniki mokre i miksuj przez chwilę, do całkowitego połączenia składników. Trzy formy do pieczenia wysmaruj masłem i spód wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do trzech tortownic i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 45 minut (do suchego patyczka). Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ciepłe masło utrzyj z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie do masy dodaj pulpę mango i zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodawaj po łyżce mascarpone i mieszaj masę. Dwa blaty posmaruj dżemem oraz przełóż kremem z mango. Blaty ułóż jeden na drugim. Wierzch ciasta oraz boki również posmaruj kremem z mango. Ciasto udekoruj wedle uznania i przechowuj w lodówce.

Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C, A, E, niektórych witamin z grupy B, miedzi, żelaza, magnezu oraz potasu. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne.

Podsumowując pyszny tort z mango świetnie sprawdzi się jako ciasto urodzinowe dla dzieci i dorosłych. Najlepszy tort jest dobry do spożycia po kilku godzinach. Tort warto udekorować świeżymi owocami oraz świeczkami. Jako dodatek do tortu możesz podać kawę oraz herbatę.

Alergeny w torcie mango

Lista alergenów dla tortu mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • mascarpone

Wartości odżywcze tortu mango

na 100g gotowej potrawy

Tort mango to doskonała propozycja na pyszne i orzeźwiające ciasto urodzinowe. Tort jest dość słodki i zawiera sporo kalorii, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
307.02
706.15
Białko (g)
3.66
8.42

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
32.98
75.85
Węglowodany przyswajalne (g)
32.56
74.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.42
0.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
17.91
41.19
Tłuszcze nasycone (g)
11.69
26.89
Tłuszcze nienasycone (g)
6.21
14.29
Cholesterol (mg)
34.69
79.79
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
23.55
54.16
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas (mg)
117.99
271.39
Brak danych dla: mascarpone, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
61.02
140.35
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.04
2.38
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu mango 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu mango

Koszt składników
57.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 płaskie łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1 płaska łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Cukier puder
320 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 320 g
Mango
600 g
pulpa
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 600 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Dżem porzeczkowy
150 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
6.14
Za 150 g
Koszt składników
57.10