Przepis na tort mango krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 22 cm

Do jednej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, sodę i składniki dokładnie wymieszaj.

W drugiej misce wymieszaj 250 g cukru pudru, 400 g pulpy z mango, mleko oraz olej.

Do składników suchych dodaj składniki mokre i miksuj przez chwilę, do całkowitego połączenia składników.

Trzy formy do pieczenia wysmaruj masłem i spód wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto przelej do trzech tortownic i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).

Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

Ciepłe masło utrzyj z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę.

Następnie do masy dodaj pulpę mango i zmiksuj do połączenia składników.

Do masy dodawaj po łyżce mascarpone i mieszaj masę.

Dwa blaty posmaruj dżemem oraz przełóż kremem z mango.

Blaty ułóż jeden na drugim. Wierzch ciasta oraz boki również posmaruj kremem z mango.

Ciasto udekoruj wedle uznania i przechowuj w lodówce.

Tort mango podany na czerwonym talerzu. Obok talerza leży pokrojony owoc mango.
Tort mango
Koszt przygotowania dania
39.89 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
706 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Tort mango - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o torcie mango

Tort mango to świetny pomysł na domowy tort z kremem, który świetnie sprawdzi się podany na urodziny dla dzieci i dorosłych. Tort doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Prosty przepis na tort mango nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tortu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier puder, pulpa z mango, mleko spożywcze, olej rzepakowy, masło, serek mascarpone, dżem porzeczkowy oraz odrobina soli.

Jak zrobić tort mango? Do jednej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, sodę i składniki dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj 250 g cukru pudru, 400 g pulpy z mango, mleko oraz olej. Do składników suchych dodaj składniki mokre i miksuj przez chwilę, do całkowitego połączenia składników. Trzy formy do pieczenia wysmaruj masłem i spód wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do trzech tortownic i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 45 minut (do suchego patyczka). Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ciepłe masło utrzyj z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie do masy dodaj pulpę mango i zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodawaj po łyżce mascarpone i mieszaj masę. Dwa blaty posmaruj dżemem oraz przełóż kremem z mango. Blaty ułóż jeden na drugim. Wierzch ciasta oraz boki również posmaruj kremem z mango. Ciasto udekoruj wedle uznania i przechowuj w lodówce.

Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C, A, E, niektórych witamin z grupy B, miedzi, żelaza, magnezu oraz potasu. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne.

Podsumowując pyszny tort z mango świetnie sprawdzi się jako ciasto urodzinowe dla dzieci i dorosłych. Najlepszy tort jest dobry do spożycia po kilku godzinach. Tort warto udekorować świeżymi owocami oraz świeczkami. Jako dodatek do tortu możesz podać kawę oraz herbatę.

Wartości odżywcze tortu mango

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
307.02 kcal
706.15 kcal
Białko
3.66 g
8.42 g

Węglowodany w torcie mango

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
32.98 g
75.85 g
Węglowodany przyswajalne
32.56 g
74.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.42 g
0.97 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
17.91 g
41.19 g
Tłuszcze nasycone
11.69 g
26.89 g
Tłuszcze nienasycone
6.21 g
14.29 g
Cholesterol
34.69 mg
79.79 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tort mango

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
23.55 mg
54.16 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Potas
117.99 mg
271.39 mg
Brak danych dla: mascarpone, dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Wapń
61.02 mg
140.35 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.04 mg
2.38 mg
Brak danych dla: dżem porzeczkowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu mango 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w torcie mango

Lista alergenów dla tortu mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Masło
    • mascarpone

Cena przygotowania tortu mango

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
400 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Proszek do pieczenia
10 g
2 płaskie łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Soda oczyszczona
5 g
1 płaska łyżeczka
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Cukier puder
320 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 320 g
Mango
600 g
pulpa
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 2
14.00
Za 600 g
Mleko 2%
125 ml
pół szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 ml
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Dżem porzeczkowy
150 g
9.00
Za 220,0 g
Liczba opakowań 1
6.14
Za 150 g
Koszt składników
57.10
Jak oceniasz przepis na tort mango
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób