- Mąka pszenna typ 500 400 g
- Proszek do pieczenia 10 g 2 płaskie łyżeczki
- Soda oczyszczona 5 g 1 płaska łyżeczka
- Cukier puder 320 g
- Mango 600 g pulpa
- Mleko 2% 125 ml pół szklanki
- Olej rzepakowy 125 ml pół szklanki
- Masło 100 g pół kostki
- Mascarpone 500 g
- Dżem porzeczkowy 150 g
Przepis na tort mango krok po kroku
Do jednej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, sodę i składniki dokładnie wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj 250 g cukru pudru, 400 g pulpy z mango, mleko oraz olej.
Do składników suchych dodaj składniki mokre i miksuj przez chwilę, do całkowitego połączenia składników.
Trzy formy do pieczenia wysmaruj masłem i spód wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto przelej do trzech tortownic i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 45 minut (do suchego patyczka).
Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
Ciepłe masło utrzyj z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę.
Następnie do masy dodaj pulpę mango i zmiksuj do połączenia składników.
Do masy dodawaj po łyżce mascarpone i mieszaj masę.
Dwa blaty posmaruj dżemem oraz przełóż kremem z mango.
Blaty ułóż jeden na drugim. Wierzch ciasta oraz boki również posmaruj kremem z mango.
Ciasto udekoruj wedle uznania i przechowuj w lodówce.

-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Tort bez pieczenia
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Informacje dietetyczne - tort mango
Wartości odżywcze tortu mango
Tort mango to doskonała propozycja na pyszne i orzeźwiające ciasto urodzinowe. Tort jest dość słodki i zawiera sporo kalorii, dlatego warto ograniczyć jego ilość w diecie.
Energia i białka
(230g)
Węglowodany
(230g)
Tłuszcze
(230g)
Składniki mineralne
(230g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w torcie mango
Lista alergenów dla tortu mango przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Masło
- mascarpone
Więcej informacji na temat tortu mango
Tort mango to świetny pomysł na domowy tort z kremem, który świetnie sprawdzi się podany na urodziny dla dzieci i dorosłych. Tort doskonale smakuje z dodatkiem kawy oraz herbaty. Prosty przepis na tort mango nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania tortu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, cukier puder, pulpa z mango, mleko spożywcze, olej rzepakowy, masło, serek mascarpone, dżem porzeczkowy oraz odrobina soli.
Jak zrobić tort mango? Do jednej miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, sodę i składniki dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj 250 g cukru pudru, 400 g pulpy z mango, mleko oraz olej. Do składników suchych dodaj składniki mokre i miksuj przez chwilę, do całkowitego połączenia składników. Trzy formy do pieczenia wysmaruj masłem i spód wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto przelej do trzech tortownic i piecz w piekarniku nagrzanym do 180° przez około 45 minut (do suchego patyczka). Następnie ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Ciepłe masło utrzyj z pozostałym cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie do masy dodaj pulpę mango i zmiksuj do połączenia składników. Do masy dodawaj po łyżce mascarpone i mieszaj masę. Dwa blaty posmaruj dżemem oraz przełóż kremem z mango. Blaty ułóż jeden na drugim. Wierzch ciasta oraz boki również posmaruj kremem z mango. Ciasto udekoruj wedle uznania i przechowuj w lodówce.
Mango zawiera sporą ilość węglowodanów, jest też dobrym źródłem witaminy C, A, E, niektórych witamin z grupy B, miedzi, żelaza, magnezu oraz potasu. Witamina C jest naturalnym przeciwutleniaczem, wspomaga odporność organizmu oraz wzmacnia naczynia krwionośne.
Podsumowując pyszny tort z mango świetnie sprawdzi się jako ciasto urodzinowe dla dzieci i dorosłych. Najlepszy tort jest dobry do spożycia po kilku godzinach. Tort warto udekorować świeżymi owocami oraz świeczkami. Jako dodatek do tortu możesz podać kawę oraz herbatę.
Szacunkowy koszt przygotowania tortu mango
Data aktualizacji przepisu: 31.08.2023