Poke bowl

Opublikowano: 02.07.2023 r., 14:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Poke bowl podane w czarnej miseczce.
Poke bowl
Poke bowl to pyszne danie wywodzące się z kuchni hawajskiej. Danie świetnie sprawdzi się jako przekąska lub obiad. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 15 min
908 kcal
Kcal w porcji
600 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Łosoś filet (250 g)
  • Oliwa z oliwek - 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Czosnek - 1 ząbek (5 g)
  • Syrop klonowy (20 g)
  • Olej sezamowy - 1 łyżka stołowa (10 ml)
  • Komosa ryżowa (Quinoa) (100 g)
  • Bulion warzywny - 1 szklanka (250 ml)
  • Awokado - 1 mała sztuka (140 g)
  • Ogórek - 1 średnia sztuka (100 g)
  • Mango - 1 mała sztuka (200 g)
  • Cebula czerwona - 1 mała sztuka (50 g)
  • Szczypiorek (20 g)
  • Sezam nasiona (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży, sok z limonki
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka, praska do czosnku, miseczka, głęboki talerz

Przepis na poke bowl krok po kroku

Filet z łososia pokrój w kostkę o boku długości około 1 cm.

W miseczce wymieszaj 1 łyżkę oliwy, 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę soku z cytryny, 1 łyżeczkę startego imbiru oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. W marynacie wymieszaj kostkę łososia.

Łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 7 minut.

W miseczce wymieszaj 1 łyżkę soku z limonki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę tartego imbiru, syrop klonowy oraz olej sezamowy.

Komosę wypłucz pod bieżącą wodą, zalej bulionem i zagotuj. Komosę gotuj pod przykryciem na małej mocy palnika przez około 15 minut. Po tym czasie odkryj garnek i pozostaw do odparowania.

Łososia przesuń na brzeg naczynia, dodaj do niego ugotowaną komosę i wymieszaj ją z sokiem po pieczeniu ryby.

Awokado, ogórka oraz mango obierz i pokrój w kostkę. Produktów nie mieszaj.

Cebulę czerwoną obierz i pokrój w piórka.

Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.

Na środek miseczek ułóż porcję komosy, dookoła niej ułóż pieczonego łososia, awokado, mango, ogórka, czerwoną cebulę.

Przed podaniem poke bowl posyp posiekanym szczypiorkiem, nasionami sezamu i polej sosem z syropem klonowym.

Jak oceniasz przepis na poke bowl
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat poke bowl

Poke bowl to popularne danie wywodzące się z kuchni hawajskiej. Smaczny i zdrowy poke bowl z pieczonym łososiem przygotowany w domu to doskonały pomysł na przystawkę lub danie obiadowe. Przepis na poke bowl jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania potrawy potrzebne będą następujące produkty spożywcze: łosoś, oliwa z oliwek, czosnek, syrop klonowy, olej sezamowy, komosa ryżowa, bulion warzywny, awokado, ogórek, mango, cebula czerwona, szczypior, sezam, sól, pieprz, sos sojowy, imbir świeży oraz sok z limonki.

A jak zrobić poke bowl? Filet z łososia pokrój w kostkę o boku długości około 1 cm. Łososia dopraw, ułóż w naczyniu żaroodpornym i piecz w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 7 minut. W miseczce wymieszaj 1 łyżkę soku z limonki, 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczkę tartego imbiru, syrop klonowy oraz olej sezamowy. Komosę wypłucz pod bieżącą wodą, zalej bulionem i przez około 15 minut. Łososia przesuń na brzeg naczynia, dodaj do niego ugotowaną komosę i wymieszaj ją z sokiem po pieczeniu ryby. Awokado, ogórka oraz mango obierz i pokrój w kostkę. Cebulę czerwoną obierz i pokrój w piórka. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj. Na środek miseczek ułóż porcję komosy, dookoła niej ułóż pieczonego łososia oraz pozostałe składniki. Przed podaniem poke bowl posyp szczypiorkiem, nasionami sezamu i polej sosem.

Łosoś zaliczany jest do tłustych ryb morskich i zawiera spore ilości witamin oraz składników mineralnych. Dodatkowo łosoś stanowi bogactwo wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. W łososiu znajdziemy również niektóre witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę E oraz witaminę D, potas, fosfor, selen, wapń, żelazo, magnez, cynk, fluor oraz jod.

Podsumowując wiesz już jak się robi domowy poke bowl z rybą. Poke bowl to doskonała propozycja na przekąskę lub smaczne danie obiadowe. Najlepsze danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Produkty niezbędne do przygotowania poke bowl dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w poke bowl

Lista alergenów dla poke bowl przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet
  • Nasiona sezamu i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Olej sezamowy
    • Sezam nasiona
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • sos sojowy

Wartości odżywcze poke bowl

na 100g gotowej potrawy

Poke bowl to doskonała propozycja na obiad lub kolację. Łosoś wykorzystany do przygotowania dania stanowi doskonałe źródło wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego warto włączyć go do jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(600g)
Energia (kcal)
151.37
908.24
Białko (g)
6.17
37.05

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(600g)
Węglowodany (g)
11.29
67.76
Węglowodany przyswajalne (g)
9.32
55.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.97
11.82

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(600g)
Tłuszcz (g)
9.45
56.67
Tłuszcze nasycone (g)
2.03
12.16
Tłuszcze nienasycone (g)
7.42
44.52
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.28
31.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.14
12.85
Cholesterol (mg)
10.37
62.24

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(600g)
Witamina A (µg (mcg))
44.60
267.59
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
1.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
1.62
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.61
57.67
Brak danych dla: komosa ryżowa (quinoa).
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: łosoś filet, cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.95
5.69
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
28.22
169.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.46
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.63
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.31
13.85
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
41.99
251.93
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
185.19
1111.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(600g)
Sód (mg)
73.29
439.74
Potas (mg)
246.73
1480.41
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
35.23
211.39
Fosfor (mg)
120.93
725.60
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
49.35
296.09
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.85
5.12
Cynk (mg)
0.63
3.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
1.05
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny poke bowl 49
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania poke bowl

Koszt składników
136.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
250 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
16.25
Za 250 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Syrop klonowy
20 g
23.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.84
Za 20 g
Olej sezamowy
10 ml
1 łyżka stołowa
15.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 ml
Komosa ryżowa (Quinoa)
100 g
10.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Bulion warzywny
250 ml
1 szklanka
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 1
5.36
Za 250 ml
Awokado
140 g
1 mała sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Ogórek
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Mango
200 g
1 mała sztuka
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
4.67
Za 200 g
Cebula czerwona
50 g
1 mała sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Sezam nasiona
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Koszt składników
136.00