Ceviche z łososia

Opublikowano: 25.10.2023 r., 12:51 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ceviche z łososia
Ceviche z łososia
Zobacz, jak zrobić ceviche z łososia z mango oraz awokado – pyszną, domową przekąskę na zimno, która jest bardzo odżywcza i łatwa do przygotowania.
Przygotowanie 15 min
296 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
48
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Łosoś filet (200 g)
  • Awokado 0,5 sztuki (70 g)
  • Mango 2 łyżki (50 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Cebula dymka (10 g)
  • Sok pomarańczowy 100% 1 łyżka (125 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryczka chilli świeża, kolendra świeża
Sprzęt kuchenny
folia spożywcza, miseczka

Przepis na ceviche z łososia krok po kroku

Umytego i osuszonego łososia obierz ze skóry i usuń ości.

Pokrój łososia w kostkę około 1 cm x 1 cm.

Łososia wymieszaj z 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, odrobiną posiekanego chilli, 2 łyżki posiekanej kolendry, 2 łyżkami posiekanej cebuli dymki oraz sokiem z pomarańczy (ryba musi być przykryta w całości, więc jeśli trzeba, dodaj więcej soku).

Przykryj całość folią spożywczą i odstaw do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie odcedź rybę z nadmiaru soku.

Do ryby dodaj pokrojone w kostkę mango oraz awokado (podobna wielkość jak w przypadku ryby), a także wlej oliwę.

Wszystko wymieszaj i dopraw do smaku, jeśli trzeba.

Podawaj od razu.

Jak oceniasz przepis na ceviche z łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 81,8% osób

Więcej informacji na temat ceviche z łososia

Zobacz, jak zrobić ceviche z łososia z mango oraz awokado – pyszną, domową przekąskę na zimno, która jest bardzo odżywcza i łatwa do przygotowania. Ceviche z łososia jest daniem, które nadaje się świetnie jako przystawka na przyjęciu, ale także na zwykłą kolację. Ten sprawdzony przepis ma znakomity smak. Połączenie łososia z owocami i aromatycznymi przyprawami sprawi, że nie zapomnisz tego dania przez długi czas. Ta przekąska najlepsza jest w połączeniu z pieczywem. Przepis na ceviche z łososia to bardzo dobry pomysł na nudę w kuchni.

Ceviche z łososia to potrawa, która pochodzi z kuchni peruwiańskiej. Spokojnie nada się jako przystawka czy przekąska. Jest to sałatka z surową rybą, która jest zamarynowana w soku cytrusowym (najczęściej w soku z limonki lub cytryny, ale także równie pysznym pomysłem na marynatę jest sok z pomarańczy) oraz w przyprawach takich jak sól, pieprz, świeża kolendra, cebula dymka czy świeża papryczka chilli. Sprawdzony przepis na ceviche z łososia polega na marynowaniu ryby w takiej mieszance przez minimum 30 minut. Dzięki temu przeniknie ona smakiem marynaty. Do ryby dodaje się różne dodatki. Jak zrobisz ceviche z łososia, podawaj go od razu po przyrządzeniu (jest wtedy najlepsze).

W przepisie na ceviche z łososia najważniejszy jest wybór ryby. Najlepsze do tego sprawdzonego przepisu jest użycie łososia, który jest jak najświeższy. Jak zrobić ceviche z łososia? Obierz go ze skóry i usuń ości, a następnie pokrój rybę. Powinna być pokrojona w kostkę (nie za małą i nie za dużą). Rybę wymieszaj z przyprawami oraz zalej sokiem z cytryny. Odstaw do zamarynowania. Następnie odlej nadmiar soku, dodaj do ryby pokrojone awokado oraz mango i wymieszaj wszystko razem z oliwą. Domowe ceviche z łososia jest już gotowe. Tę przystawkę warto podawać z tostowanym pieczywem, które znakomicie podkreśli smak.

Taki pomysł na danie jest świetny w zdrowej diecie. Pyszne, domowe ceviche z łososia zawiera w sobie przede wszystkim zdrowe kwasy tłuszczowe, które świetnie działają na organizm. Łosoś oraz awokado są tymi produktami, których nie powinniśmy sobie odmawiać. Osoby, które muszą zrezygnować ze spożycia surowej ryby to kobiety w ciąży oraz dzieci poniżej 3. roku życia. Istnieje ryzyko zakażenia pasożytami, a te osoby są na nie szczególnie narażone. Przepis na ceviche z łososia zawiera mango, a ten owoc jest źródłem zeaksantyny i luteiny. Składniki te wpływają na prawidłowe funkcjonowanie oczu, zmniejszając ryzyko wystąpienia zaćmy i innych problemów dotyczących narządu wzroku.

Alergeny w ceviche z łososia

Lista alergenów dla ceviche z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś filet

Wartości odżywcze ceviche z łososia

na 100g gotowej potrawy

Potrawa ta jest bardzo zdrowa i bogata w wartości odżywcze. Jest dobra w diecie o niskiej zawartości węglowodanów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
155.79
296.00
Białko (g)
8.98
17.06

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
6.00
11.41
Węglowodany przyswajalne (g)
4.71
8.96
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
2.45

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
10.83
20.58
Tłuszcze nasycone (g)
2.53
4.82
Tłuszcze nienasycone (g)
8.30
15.76
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.39
12.14
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.91
3.62
Cholesterol (mg)
21.05
40.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
65.56
124.56
Witamina B6 (mg)
0.24
0.46
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
1.04
Witamina C (mg)
16.23
30.83
Witamina E (mg)
1.18
2.25
Retinol (µg (mcg))
57.26
108.80
Tiamina (mg)
0.05
0.09
Ryboflawina (mg)
0.08
0.16
Niacyna (mg)
3.96
7.52
Foliany (µg (mcg))
35.44
67.34
Beta karoten (µg (mcg))
91.20
173.28

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
21.87
41.56
Potas (mg)
307.75
584.72
Wapń (mg)
30.17
57.32
Fosfor (mg)
138.97
264.04
Magnez (mg)
48.64
92.42
Żelazo (mg)
0.29
0.55
Cynk (mg)
0.32
0.60
Miedź (mg)
0.07
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny ceviche z łososia 48
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ceviche z łososia

Koszt składników
61.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś filet
200 g
13.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
13.00
Za 200 g
Awokado
70 g
0,5 sztuki
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 70 g
Mango
50 g
2 łyżki
7.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.17
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Cebula dymka
10 g
3.50
Za 175,0 g
Liczba opakowań 1
0.20
Za 10 g
Sok pomarańczowy 100%
125 ml
1 łyżka
12.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.50
Za 125 ml
Koszt składników
61.50