Tarta z białą czekoladą

Opublikowano: 15.03.2022 r., 10:15 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser z białą czekoladą
Tarta z białą czekoladą
Słodki, bardzo smaczny i prosty przepis na deser z mascarpone – tarta z białą czekoladą i jagodami. Idealna słodycz dla dzieci i dla starszych.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 20 min
532 kcal
Kcal w porcji
155 g
Wielkość porcji
69
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 8 porcji
  • Masło (150 g)
  • Cukier puder (10 g)
  • Śmietana 12% (25 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna typ 500 (260 g)
  • Mascarpone (250 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (50 g)
  • Czekolada biała (150 g)
  • Jagody (300 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
aromat waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, forma do tarty 20 cm

Przepis na tartę z białą czekoladą krok po kroku

Do miski dodaj pokrojone w kostkę masło, śmietanę, cukier puder, mąkę oraz jajko.

Wszystko zagnieć na jednolite ciasto.

Ciasto schowaj do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie nagrzej piekarnik na 180 st. C.

Wyłóż do formy ciasto i rozprowadź je równomiernie na dnie i po bokach.

Na dnie zrób nakłucia widelcem.

Piecz ciasto 20 minut. Ostudź.

Po ostudzeniu ciasta podgrzej śmietankę i czekoladę, by czekolada się rozpuściła, a składniki połączyły się. Ostudź całkowicie.

Zimną śmietankę z czekoladą zmiksuj z serkiem mascarpone i aromatem waniliowym na gęsty krem.

Na spód ciasta wyłóż krem.

Posyp jagodami.

Ciasto wstaw na całą noc do lodówki.

Jak oceniasz przepis na tartę z białą czekoladą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat tarty z białą czekoladą

Słodki, bardzo smaczny i prosty przepis na deser z mascarpone – tarta z białą czekoladą i jagodami. Idealna słodycz dla dzieci i dla starszych. Przepis na tartę z białą czekoladą i z mascarpone jest szybki, a smak deseru pyszny. Krem jest bardzo dobry – z mascarpone, białą czekoladą, śmietanką i nutą wanilii. Wykonanie tarty z białą czekoladą zajmie niewiele czasu, ale gotowy deser należy schłodzić przez kilka godzin co najmniej. Dla dziecka ten prosty przepis to dobra propozycja na wspólne przygotowanie ciasta. Zobacz, jak zrobić tartę z białą czekoladą.

Tarta z białą czekoladą to pyszna, słodka przekąska. Zrobiona jest z ciasta kruchego, które przykryte jest kremem z białej czekolady, mascarpone i śmietanki. Krem dodatkowo wzbogacony jest o aromat waniliowy, który świetnie komponuje się z całością. W dodatku jest bardzo prostym przepisem, który może zrobić każdy. Jak zrobisz tartę z białą czekoladą, możesz podać ją na deser dla dzieci. Doskonała na zwykły dzień i większe imprezy.

Smaczna tarta z białą czekoladą to dobra opcja na każdą okazję. Pyszna, prosta i ładnie się prezentuje. Jak zrobić tartę z białą czekoladą? Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Je należy schłodzić przed pieczeniem. W misce umieść wszystkie składniki ciasta kruchego: masło, cukier puder, mąkę, śmietanę oraz jajko. Na początku posiekaj składniki nożem, a następnie zagnieć rękami. Ciasto kruche nie lubi ciepła, więc postaraj się szybko to zrobić. Ciasto kruche powinno być gładkie. Wstaw ciasto do lodówki. Nagrzej piekarnik i wyłóż ciasto do formy. Powinno być na dnie i po bokach. Dno warto nakłuć widelcem. Spód ciasta trzeba podpiec i całkowicie ostudzić. Dopiero gdy ciasto jest już zimne, możesz zabrać się za zrobienie kremu. By masa do ciasta była dobra, do przepisu na tartę z białą czekoladą, mascarpone musi być schłodzone. Śmietankę trzeba podgrzać i rozpuścić z czekoladą. Nie wolno zagotować. Składniki mają się tylko połączyć. Wystudź całkowicie. Jak śmietanka i czekolada są ostudzone, przepis na tartę z białą czekoladą może być kontynuowany. Wystarczy tylko zmiksować na gładki i gęsty krem dobrze schłodzoną śmietankę i czekoladę z mascarpone i aromatem waniliowym. Gotowy krem wyłóż na spód ciasta, a następnie posyp wierzch jagodami. Tarta z białą czekoladą, przed podaniem musi być przechowywana w lodówce, najlepiej całą noc.

*Jeżeli nie masz świeżych jagód, warto użyć konfitury jagodowej. Wtedy wyłóż konfiturę na wierzch miejscami i wykałaczką zrób ładne wzorki. Z konfiturą tarta będzie równie smaczna, jak z owocami świeżymi.

Alergeny w tarcie z białą czekoladą

Lista alergenów dla tarty z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 12%
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Czekolada biała
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze tarty z białą czekoladą

na 100g gotowej potrawy

Tarta z białą czekoladą jest wysokokaloryczna, bogata w tłuszcz nasycony i węglowodany. Jagody korzystnie wpływają na wzrok i mają wysoką zawartość antyoksydantów.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kcal)
343.71
532.75
Białko (g)
5.34
8.27

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany (g)
27.50
42.63
Węglowodany przyswajalne (g)
26.90
41.70
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
0.93
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz (g)
23.84
36.95
Tłuszcze nasycone (g)
19.09
29.59
Tłuszcze nienasycone (g)
4.75
7.36
Cholesterol (mg)
68.79
106.62
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.35
3.65
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.22
0.34
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.25
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.56
2.43
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
35.09
54.39
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód (mg)
27.51
42.64
Potas (mg)
92.42
143.26
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń (mg)
64.04
99.27
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
62.80
97.35
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.50
17.82
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.33
2.06
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.43
0.66
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.10
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z białą czekoladą 69
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z białą czekoladą

Koszt składników
55.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Cukier puder
10 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Śmietana 12%
25 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.28
Za 25 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
260 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.78
Za 260 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Czekolada biała
150 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.00
Za 150 g
Jagody
300 g
20.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 300 g
Koszt składników
55.70