Tarta z białą czekoladą
- Masło (150 g)
- Cukier puder (10 g)
- Śmietana 12% (25 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (260 g)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (50 g)
- Czekolada biała (150 g)
- Jagody (300 g)
Przepis na tartę z białą czekoladą krok po kroku
Do miski dodaj pokrojone w kostkę masło, śmietanę, cukier puder, mąkę oraz jajko.
Wszystko zagnieć na jednolite ciasto.
Ciasto schowaj do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie nagrzej piekarnik na 180 st. C.
Wyłóż do formy ciasto i rozprowadź je równomiernie na dnie i po bokach.
Na dnie zrób nakłucia widelcem.
Piecz ciasto 20 minut. Ostudź.
Po ostudzeniu ciasta podgrzej śmietankę i czekoladę, by czekolada się rozpuściła, a składniki połączyły się. Ostudź całkowicie.
Zimną śmietankę z czekoladą zmiksuj z serkiem mascarpone i aromatem waniliowym na gęsty krem.
Na spód ciasta wyłóż krem.
Posyp jagodami.
Ciasto wstaw na całą noc do lodówki.
-
Tarta z mascarpone
-
Tartaletki z mascarpone i owocami
-
Tarta z mascarpone i owocami
-
Tarta z truskawkami i mascarpone
-
Tarta z malinami i mascarpone
-
Tarta malinowa
-
Tarta z brzoskwiniami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Tarta pistacjowa
-
Tarta z bananami
-
Tarta Thermomix
-
Tarta brokułowa
-
Tarta cytrynowa z mascarpone
-
Tarta czekoladowa z mascarpone
-
Tarta z gruszkami i mascarpone
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta z lemon curd i mascarpone
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta z mascarpone
Więcej informacji na temat tarty z białą czekoladą
Słodki, bardzo smaczny i prosty przepis na deser z mascarpone – tarta z białą czekoladą i jagodami. Idealna słodycz dla dzieci i dla starszych. Przepis na tartę z białą czekoladą i z mascarpone jest szybki, a smak deseru pyszny. Krem jest bardzo dobry – z mascarpone, białą czekoladą, śmietanką i nutą wanilii. Wykonanie tarty z białą czekoladą zajmie niewiele czasu, ale gotowy deser należy schłodzić przez kilka godzin co najmniej. Dla dziecka ten prosty przepis to dobra propozycja na wspólne przygotowanie ciasta. Zobacz, jak zrobić tartę z białą czekoladą.
Tarta z białą czekoladą to pyszna, słodka przekąska. Zrobiona jest z ciasta kruchego, które przykryte jest kremem z białej czekolady, mascarpone i śmietanki. Krem dodatkowo wzbogacony jest o aromat waniliowy, który świetnie komponuje się z całością. W dodatku jest bardzo prostym przepisem, który może zrobić każdy. Jak zrobisz tartę z białą czekoladą, możesz podać ją na deser dla dzieci. Doskonała na zwykły dzień i większe imprezy.
Smaczna tarta z białą czekoladą to dobra opcja na każdą okazję. Pyszna, prosta i ładnie się prezentuje. Jak zrobić tartę z białą czekoladą? Zacznij od przygotowania ciasta kruchego. Je należy schłodzić przed pieczeniem. W misce umieść wszystkie składniki ciasta kruchego: masło, cukier puder, mąkę, śmietanę oraz jajko. Na początku posiekaj składniki nożem, a następnie zagnieć rękami. Ciasto kruche nie lubi ciepła, więc postaraj się szybko to zrobić. Ciasto kruche powinno być gładkie. Wstaw ciasto do lodówki. Nagrzej piekarnik i wyłóż ciasto do formy. Powinno być na dnie i po bokach. Dno warto nakłuć widelcem. Spód ciasta trzeba podpiec i całkowicie ostudzić. Dopiero gdy ciasto jest już zimne, możesz zabrać się za zrobienie kremu. By masa do ciasta była dobra, do przepisu na tartę z białą czekoladą, mascarpone musi być schłodzone. Śmietankę trzeba podgrzać i rozpuścić z czekoladą. Nie wolno zagotować. Składniki mają się tylko połączyć. Wystudź całkowicie. Jak śmietanka i czekolada są ostudzone, przepis na tartę z białą czekoladą może być kontynuowany. Wystarczy tylko zmiksować na gładki i gęsty krem dobrze schłodzoną śmietankę i czekoladę z mascarpone i aromatem waniliowym. Gotowy krem wyłóż na spód ciasta, a następnie posyp wierzch jagodami. Tarta z białą czekoladą, przed podaniem musi być przechowywana w lodówce, najlepiej całą noc.
*Jeżeli nie masz świeżych jagód, warto użyć konfitury jagodowej. Wtedy wyłóż konfiturę na wierzch miejscami i wykałaczką zrób ładne wzorki. Z konfiturą tarta będzie równie smaczna, jak z owocami świeżymi.
Alergeny w tarcie z białą czekoladą
Lista alergenów dla tarty z białą czekoladą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Śmietana 12%
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
- Czekolada biała
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze tarty z białą czekoladą
Tarta z białą czekoladą jest wysokokaloryczna, bogata w tłuszcz nasycony i węglowodany. Jagody korzystnie wpływają na wzrok i mają wysoką zawartość antyoksydantów.
Energia i białka
(155g)
Węglowodany
(155g)
Tłuszcze
(155g)
Witaminy
(155g)
Składniki mineralne
(155g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.