Przepis na tarta brokułowa krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, forma do tarty 24 cm

Zimne masło posiekaj w kostkę.

Umieść w malakserze i dodaj do niego mąkę, 2 jajka, sól oraz śmietanę.

Rozdrobnij do powstania kruszonki.

Wysyp na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez godzinę.

Brokuł podziel na różyczki.

W garnku zagotuj wodę i umieść brokuł.

Gotuj przez 3-4 minuty.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.

4 jajka wbij do miski i dodaj do nich śmietanę oraz mascarpone.

Zmiksuj, dodaj sól, posiekany koper oraz pieprz.

Spód blaszki do tarty wyklej ciastem.

Nakłuj je widelcem.

Wyłóż na ciasto brokuły i cebulkę.

Wlej jajka ze śmietaną.

Na wierzch wyłóż pokruszony ser feta.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Tarte wystudź i podziel na porcje.

Podawaj na dużym talerzu.

Często zadawane pytania

Tarta brokułowa podana na drewnianej desce do krojenia.
Tarta brokułowa
Koszt przygotowania dania
39.31 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
569 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
67

Tarta brokułowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie brokułowej

Najlepsza tarta brokułowa to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na tarte z brokułami można wykorzystać na święta lub podczas spotkań ze znajomymi. Tarta pieczona w piekarniku może zostać wzbogacona także boczkiem lub piersią z kurczaka. Przepis na tarte brokułową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, śmietana kwaśna, brokuły, śmietana kremówka, mascarpone, ser feta, cebula, koper, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić tarte brokułową? Zimne masło posiekaj w kostkę. Umieść w malakserze i dodaj do niego mąkę, jajka, sól oraz śmietanę. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez godzinę. Brokuł podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę i umieść brokuł. Gotuj przez 3-4 minuty. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Jajka wbij do miski i dodaj do nich śmietanę oraz mascarpone. Zmiksuj, dodaj sól, posiekany koper oraz pieprz. Spód blaszki do tarty wyklej ciastem. Nakłuj je widelcem. Wyłóż na ciasto brokuły i cebulkę. Wlej jajka ze śmietaną. Na wierzch wyłóż pokruszony ser feta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Tarte wystudź i podziel na porcje. Podawaj na dużym talerzu.

Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Błonnik jest także, bardzo waży w procesie utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zapewnia nam także uczucie sytości na dłużej.

Podsumowując: szybka do zrobienia tarta będzie idealna na obiad dla całej rodziny. Tarta z brokułami to dobra propozycja także na zimno. Pyszna tarta jest łatwa do przygotowania i nie sprawi Ci wiele trudności. Tarta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Tarte można wzbogacić także dodatkiem suszonych pomidorów lub kukurydzy.

Wartości odżywcze tarty brokułowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
247.81 kcal
569.96 kcal
Białko
6.07 g
13.97 g

Węglowodany w tarcie brokułowej

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
14.19 g
32.64 g
Węglowodany przyswajalne
13.49 g
31.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.70 g
1.61 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
18.68 g
42.96 g
Tłuszcze nasycone
14.48 g
33.30 g
Tłuszcze nienasycone
4.20 g
9.66 g
Cholesterol
87.09 mg
200.31 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tarta brokułowa

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6
0.11 mg
0.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
19.87 mg
45.70 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.40 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.21 mg
0.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.18 mg
2.70 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
45.78 µg (mcg)
105.28 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta brokułowa

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
92.80 mg
213.44 mg
Potas
136.78 mg
314.58 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
71.17 mg
163.69 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
84.07 mg
193.37 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.56 mg
33.48 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.31 mg
3.01 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.61 mg
1.41 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty brokułowej 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie brokułowej

Lista alergenów dla tarty brokułowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Śmietana 12%
    • mascarpone
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty brokułowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Brokuły
500 g
1 średnia sztuka
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Śmietana 12%
120 g
2.20
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Mascarpone
250 g
1 małe opakowanie
6.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Ser Feta
120 g
12.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 120 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
58.20
Jak oceniasz przepis na tarta brokułowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób