Tarta brokułowa

Opublikowano: 07.12.2022 r., 14:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta brokułowa podana na drewnianej desce do krojenia.
Tarta brokułowa
Tarta brokułowa to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Tarta sprawdzi się podana na spotkanie ze znajomymi. Można do nie dodać pierś z kurczaka lub boczek. Koniecznie wypróbuj.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
569 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (350 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Śmietanka kremowa 30% (300 g)
  • Brokuły 1 średnia sztuka (500 g)
  • Śmietana 12% (120 g)
  • Mascarpone 1 małe opakowanie (250 g)
  • Ser Feta (120 g)
  • Cebula 1 duża sztuka (200 g)
  • Koperek ogrodowy świeży 1 pęczek (20 g)
  • Olej rzepakowy 2 łyżki stołowe (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, forma do tarty 24 cm

Przepis na tarta brokułowa krok po kroku

Zimne masło posiekaj w kostkę.

Umieść w malakserze i dodaj do niego mąkę, 2 jajka, sól oraz śmietanę.

Rozdrobnij do powstania kruszonki.

Wysyp na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez godzinę.

Brokuł podziel na różyczki.

W garnku zagotuj wodę i umieść brokuł.

Gotuj przez 3-4 minuty.

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę.

4 jajka wbij do miski i dodaj do nich śmietanę oraz mascarpone.

Zmiksuj, dodaj sól, posiekany koper oraz pieprz.

Spód blaszki do tarty wyklej ciastem.

Nakłuj je widelcem.

Wyłóż na ciasto brokuły i cebulkę.

Wlej jajka ze śmietaną.

Na wierzch wyłóż pokruszony ser feta.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Tarte wystudź i podziel na porcje.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na tarta brokułowa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,8% osób

Więcej informacji na temat tarty brokułowej

Najlepsza tarta brokułowa to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Sprawdzony przepis na tarte z brokułami można wykorzystać na święta lub podczas spotkań ze znajomymi. Tarta pieczona w piekarniku może zostać wzbogacona także boczkiem lub piersią z kurczaka. Przepis na tarte brokułową jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, jajka, śmietana kwaśna, brokuły, śmietana kremówka, mascarpone, ser feta, cebula, koper, sól, pieprz, olej rzepakowy.

Jak zrobić tarte brokułową? Zimne masło posiekaj w kostkę. Umieść w malakserze i dodaj do niego mąkę, jajka, sól oraz śmietanę. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń ciasto folią spożywczą i schłodź w lodówce przez godzinę. Brokuł podziel na różyczki. W garnku zagotuj wodę i umieść brokuł. Gotuj przez 3-4 minuty. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij cebulę. Jajka wbij do miski i dodaj do nich śmietanę oraz mascarpone. Zmiksuj, dodaj sól, posiekany koper oraz pieprz. Spód blaszki do tarty wyklej ciastem. Nakłuj je widelcem. Wyłóż na ciasto brokuły i cebulkę. Wlej jajka ze śmietaną. Na wierzch wyłóż pokruszony ser feta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Tarte wystudź i podziel na porcje. Podawaj na dużym talerzu.

Brokuł jest warzywem zawierającym dużo witaminy C będącej naturalnym przeciwutleniaczem. Witamina C chroni nas także przed przeziębieniem. Zawiera dużo błonnika pokarmowego regulującego pracę jelit oraz zapobiegającemu zaparciom. Błonnik jest także, bardzo waży w procesie utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Zapewnia nam także uczucie sytości na dłużej.

Podsumowując: szybka do zrobienia tarta będzie idealna na obiad dla całej rodziny. Tarta z brokułami to dobra propozycja także na zimno. Pyszna tarta jest łatwa do przygotowania i nie sprawi Ci wiele trudności. Tarta jest dobra do spożycia od razu po przygotowaniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Tarte można wzbogacić także dodatkiem suszonych pomidorów lub kukurydzy.

Alergeny w tarcie brokułowej

Lista alergenów dla tarty brokułowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Śmietana 12%
    • mascarpone
    • Ser Feta
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tarty brokułowej

na 100g gotowej potrawy

Tarta brokułowa to bardzo dobre źródło błonnika pokarmowego. Tarta jest dość kaloryczna, dlatego w dużych ilościach nie powinny jej spożywać osoby na diecie redukcyjnej. Tarta może zostać przygotowana także z mąki orkiszowej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
247.81
569.96
Białko (g)
6.07
13.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
14.19
32.64
Węglowodany przyswajalne (g)
13.49
31.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
1.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
18.68
42.96
Tłuszcze nasycone (g)
14.48
33.30
Tłuszcze nienasycone (g)
4.20
9.66
Cholesterol (mg)
87.09
200.31
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.24
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
19.87
45.70
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500, śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.40
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.21
0.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.18
2.70
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
45.78
105.28
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
92.80
213.44
Potas (mg)
136.78
314.58
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
71.17
163.69
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
84.07
193.37
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.56
33.48
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.31
3.01
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.61
1.41
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, mascarpone, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty brokułowej 67
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty brokułowej

Koszt składników
58.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Brokuły
500 g
1 średnia sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Śmietana 12%
120 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.32
Za 120 g
Mascarpone
250 g
1 małe opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Ser Feta
120 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
7.20
Za 120 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Olej rzepakowy
20 ml
2 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Koszt składników
58.20