Tarta malinowa
- Mąka pszenna typ 500 (300 g)
- Cukier (100 g)
- Masło (150 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Mascarpone (500 g)
- Cukier puder (50 g)
- Maliny (350 g)
Przepis na tartę malinową krok po kroku
Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.
Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.
Na ciasto wyłóż obciążniki i podpiecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.
Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Krem wyłóż na podpieczony spód ciasta.
Maliny opłucz i ułóż na cieście.
Więcej informacji na temat tarty malinowej
Tarta malinowa to świetna opcja na naprawdę proste owocowe ciasto, które świetnie sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Jest smaczne i niezwykle słodkie. W dodatku jego przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Jego podstawą jest wspaniałe, naprawdę maślane kruche ciasto i kwaśne maliny.
Przepis na tartę malinową będzie idealnym wyborem dla wszystkich, którzy kochają naprawdę łatwe i szybkie przepisy. Wykonanie tego ciasta zajmuje tylko kilka chwil, a jest ono naprawdę wyjątkowe. Jego podstawą jest pyszny kruchy spód, który robi się z łatwością w kilka chwil. Jednak należy pamiętać, że kruche ciasto potrzebuje odpowiedniego schłodzenia, by smakować dużo lepiej i mieć większą elastyczność. Dlatego dobrze jest przygotować je nieco wcześniej, by mogło spędzić co najmniej 30 minut w lodówce. To ciasto robi się tylko z kilku prostych składników, które bez problemu można znaleźć w każdym sklepie, ale również domowej spiżarni. Dzięki temu jest naprawdę tanie. To ciasto charakteryzuje się bardzo krótką obróbką termiczną, co jest niezwykle dużym plusem. Będzie wiec naprawdę dobrym wyborem nawet w awaryjnych sytuacjach. Ciasto na kruchym spodzie pięknie się prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę malinową, która będzie prosta i smaczna, to ten przepis sprawdzi się naprawdę świetnie. Do przygotowania wystarczy kilka chwil i najprostsze produkty. Idealną porą na jego stworzenie jest lato, gdyż to właśnie wtedy panuje sezon na maliny i są one najsłodsze i najbardziej soczyste. Dzięki nim wypiek staje się jeszcze lepszy. W tym cieście nie sprawdzą się maliny mrożone, gdyż owoców nie poddaje się obróbce termicznej. Maliny to naprawdę smaczne, ale również bardzo zdrowe owoce, dlatego warto po nie sięgać na co dzień. Ta tarta umożliwia to w bardzo łatwy sposób. Dzięki temu, że są one nieco kwaskowe, wspaniale przełamują bardzo słodki krem. Świeże maliny są też wspaniałą ozdobą, która dodaje uroku tej tarcie. To pyszna opcja dla miłośników wypieków owocowych, zwłaszcza tych z malinami. To dobra opcja na deser również dla początkujących kucharzy, gdyż jest bardzo łatwa i szybka. Sprawdzi się idealnie, gdy pojawi się ochota na wypiek na słodko.
Alergeny w tarcie malinowej
Lista alergenów dla tarty malinowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
Wartości odżywcze tarty malinowej
Ten deser, jak inne ciasta, nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru prostego.
Energia i białka
(145g)
Węglowodany
(145g)
Tłuszcze
(145g)
Witaminy
(145g)
Składniki mineralne
(145g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.