Tarta cytrynowa z mascarpone

Opublikowano: 02.05.2022 r., 10:54 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta cytrynowa z mascarpone podana na drewnianej desce.
Tarta cytrynowa z mascarpone
Tarta cytrynowa z mascarpone jest doskonałą opcją na wszystkie przyjęcia i imprezy. Jest smaczna, a przy okazji naprawdę piękna. Sprawdzi się idealnie latem.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie 60 min
464 kcal
Kcal w porcji
118 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Cukier puder (10 g)
  • Masło (150 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Cukier (100 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Skórka z cytryny (90 g)
  • Sok z cytryny (25 ml)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, duża miska, papier do pieczenia, forma do tarty 25 cm, obciążniki do pieczenia

Przepis na tartę cytrynową z mascarpone krok po kroku

Do miski przesiej mąkę, dodaj podzielone na mniejsze kawałki masło, proszek do pieczenia i cukier. Ciasto wyrób rękami i odstaw na 30 minut.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na spodzie ciasto.

Na ciasto wyłóż obciążniki i piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 25 minut.

Mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem, skórką z cytryny i sokiem z cytryny.

Krem wyłóż na podpieczone ciasto.

Jak oceniasz przepis na tartę cytrynową z mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,2% osób

Więcej informacji na temat tarty cytrynowej z mascarpone

Tarta cytrynowa z mascarpone jest doskonałą opcją na wszystkie przyjęcia i imprezy. Jest smaczna, a przy okazji naprawdę piękna. Sprawdzi się idealnie latem.

Przepis na tartę cytrynową z mascarpone to pyszna opcja na deser do kawy. Ma orzeźwiający smak kwaśnych cytryn i świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju wypiekami. Jej wykonanie nie jest skomplikowane, choć może na początku przysparzać pewnych trudności. Dobrze jest ją robić bardzo powoli i krok po kroku. Należy też uważać, by nie wlać zbyt ciepłego masła do środka, bo wtedy może powstać jajecznica. Ten cytrynowy sernik smakuje niesamowicie i jest świetną odskocznią od tradycyjnych waniliowych wypieków. Jego lekko kwaśny smak cudownie pasuje do słodkiego twarogu i kremowego serka mascarpone. Ciasto jest bardzo aksamitne, puszyste i przepyszne. Choć może się wydawać inaczej, to ciasto jest łatwe, nawet jeśli nie jest aż tak szybkie. To doskonały pomysł na lekki, letni placek, pełen smaku. Jest tak piękny, że wspaniale dekoruje stół, gdyż przykuwa wzrok. Ma białą warstwę, która jest bardzo piankowa, a przy tym niezwykle cytrynowa, to idealny wybór dla miłośników słodkości. Ten deser jest świetnym wyborem dla całej rodziny, gdyż jest smaczny i delikatny.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę cytrynową z mascarpone, by była dobra, a przy okazji ciekawa, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Robi się ją z serkiem mascarpone, który doskonale współgra z miękkim ciastem maślanym. Jej przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności. Przyda się za to dużo cierpliwości, gdyż przygotowanie tarty składa się z kilku różnych etapów. Pierwszym jest przygotowanie ciasta kruchego, które zawsze się udaje. Ciasto następie leżakuje w lodówce, podczas gdy reszta składników jest przygotowywana. Do ciasta można dodać dodatkowe żółtka, jednak nie jest to konieczne, w takiej formie, jak podana w przepisie jest ono naprawdę elastyczne i pyszne. Krem, który jest częścią ciasteczek, jest niezwykle smaczny. Robi się go na bazie serka i skórki cytrynowej, to doskonały sernik w nieco odmienionej formie. Ta nowoczesna opcja na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom słodkości.

Alergeny w tarcie cytrynowej z mascarpone

Lista alergenów dla tarty cytrynowej z mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone

Wartości odżywcze tarty cytrynowej z mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(118g)
Energia (kcal)
393.56
464.40
Białko (g)
5.28
6.23

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(118g)
Węglowodany (g)
30.76
36.30
Węglowodany przyswajalne (g)
29.94
35.33
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.82
0.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(118g)
Tłuszcz (g)
27.76
32.75
Tłuszcze nasycone (g)
24.39
28.78
Tłuszcze nienasycone (g)
3.37
3.98
Cholesterol (mg)
76.97
90.83
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(118g)
Witamina C (mg)
10.69
12.61
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(118g)
Sód (mg)
17.04
20.11
Wapń (mg)
89.44
105.54
Żelazo (mg)
1.51
1.78
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty cytrynowej z mascarpone 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty cytrynowej z mascarpone

Koszt składników
34.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Cukier puder
10 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 10 g
Masło
150 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Skórka z cytryny
90 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.40
Za 90 g
Sok z cytryny
25 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.25
Za 25 ml
Koszt składników
34.10