Przepis na tartę z thermomixa krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, folia spożywcza, forma do tarty 24 cm, thermomix, motylek (thermomix)

W naczyniu Thermomixa umieść mąkę, masło pokrojone w kostkę, 50 g cukru i szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj przez 2 minuty / Interwał.

Dodaj żółtka i wyrabiaj kolejne 2 minuty / Interwał.

Ciasto uformuj w kulę, owiń folią i schowaj w lodówce na ok. 1 godzinę.

Następnie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj widelcem.

Na wierzch tarty wyłóż papier do pieczenia i wysyp suchy groch, fasolę lub specjalne kulki ceramiczne by obciążyć ciasto.

Piecz przez 10 minut w 190 stopniach. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut.

Gdy ciasto się studzi, wlej do suchego, czystego naczynia Thermomixa śmietanę, mascarpone i dodaj cukier puder. Z użyciem motylka ubijaj krem przez 2 minuty / obroty 4.

Na wystudzone ciasto wyłóż krem. Wierzch udekoruj malinami. Podawaj od razu.

Tarta Thermomix z malinami na białym talerzu
Tarta Thermomix
Koszt przygotowania dania
32.60 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
242 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
85

Tarta Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z Thermomixa

Tarta Thermomix to szybkie i lekkie ciasto idealne na deser. Ta szybka i łatwa w przygotowaniu tarta świetnie sprawdzi się, gdy zechcesz zaskoczyć swoich gości.

Ten prosty przepis na tartę z Thermomixa rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Ciasto kruche jest rodzajem słodkiego lub wytrawnego wypieku o kruchej strukturze. Wykonuje się je z mąki, tłuszczu i jaj. Najlepsza do jego wykonania jest mąka krupczatka. To powoduje, że ciasto jest najbardziej plastyczne. Ze względu na zawartość tłuszczu zyskuje ono swoją kruchą teksturę. W przypadku żółtek można spotkać przepisy z użyciem surowego lub ugotowanego. W naszym przepisie wykorzystujemy również cukier puder, co powoduje, że świetnie nadaje się do słodkich wypieków.

Potrzebne składniki to mąka pszenna, cukier puder, masło i żółtka jaj. Jeśli nie posiadasz cukru pudru, wystarczy, że zmielisz podobną jak w przepisie ilość cukru przez 30 sekund / obroty 10. Teraz dodaj do cukru mąkę, masło i szczyptę soli. Całość wyrabiaj. Następnie wlej żółtka i ponownie wyrabiaj. Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na godzinę, by się schłodziło. Po tym czasie wyłóż nim formę do tarty i nakłuj widelcem. Na wierzchu ułóż papier do pieczenia. Ciasto należy czymś obciążyć, by nie wyrosło. Można w tym miejscu użyć ziaren grochu lub fasoli. W sklepach znaleźć można również specjalne ceramiczne kuleczki lub metalowe łańcuszki do takiego obciążenia. Piecz ciasto przez 10 minut, a następnie ściągnij obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Tak przygotowany spód do tarty odstaw do ostygnięcia. W tym czasie wykonaj krem ze śmietany, mascarpone i cukru pudru. Wystarczy całość ubić z użyciem motylka i rozłożyć równomiernie na tarcie. Na wierzchu ułóż owoce np. świeże maliny.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić tartę w Thermomixie. Sami widzicie, że jest łatwa w przygotowaniu, a z tego przepisu powstaje naprawdę dobra tarta.

Spód do tarty wykonany w Thermomixie możecie użyć do wypieków na słodko lub w wypiekach na słono. W tej drugiej wersji zamiast podanej ilości cukru pudru dodajcie mąkę. A jako wierzch tarty możecie użyć np. warzyw, mięsa i masy serowo-jajecznej. W takim wydaniu tarta Thermomix będzie naprawdę pyszna np. na obiad.

Wartości odżywcze tarty z Thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kalorie)
285.60 kcal
242.76 kcal
Białko
3.25 g
2.76 g

Węglowodany w tarcie z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany
21.48 g
18.26 g
Węglowodany przyswajalne
19.39 g
16.48 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.09 g
1.77 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz
20.60 g
17.51 g
Tłuszcze nasycone
18.53 g
15.75 g
Tłuszcze nienasycone
2.07 g
1.76 g
Cholesterol
80.19 mg
68.16 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartę z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina C
7.56 mg
6.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę z thermomixa

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód
10.99 mg
9.34 mg
Wapń
47.12 mg
40.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.22 mg
1.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z Thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z Thermomixa

Lista alergenów dla tarty z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania tarty z Thermomixa

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
130 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 130 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier puder
70 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Koszt składników
48.80
Jak oceniasz przepis na tartę z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób