Tarta Thermomix

Opublikowano: 21.03.2022 r., 23:10 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta malinowa Thermomix na talerzu
Tarta Thermomix
Tarta Thermomix to szybkie i lekkie ciasto idealne na deser. Ta szybka i łatwa w przygotowaniu tarta świetnie sprawdzi się, gdy zechcesz zaskoczyć swoich gości.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Czas ubijania 20 min
242 kcal
Kcal w porcji
85 g
Wielkość porcji
85
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (130 g)
  • Masło (50 g)
  • Cukier puder (70 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Maliny (300 g)
  • Śmietanka kremowa 30% (200 g)
  • Mascarpone (250 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, folia spożywcza, forma do tarty 24 cm, thermomix, motylek (thermomix)

Przepis na tartę z thermomixa krok po kroku

W naczyniu Thermomixa umieść mąkę, masło pokrojone w kostkę, 50 g cukru i szczyptę soli. Ciasto wyrabiaj przez 2 minuty / Interwał.

Dodaj żółtka i wyrabiaj kolejne 2 minuty / Interwał.

Ciasto uformuj w kulę, owiń folią i schowaj w lodówce na ok. 1 godzinę.

Następnie ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę do tarty. Nakłuj widelcem.

Na wierzch tarty wyłóż papier do pieczenia i wysyp suchy groch, fasolę lub specjalne kulki ceramiczne by obciążyć ciasto.

Piecz przez 10 minut w 190 stopniach. Następnie zdejmij obciążenie i piecz jeszcze 10 minut.

Gdy ciasto się studzi, wlej do suchego, czystego naczynia Thermomixa śmietanę, mascarpone i dodaj cukier puder. Z użyciem motylka ubijaj krem przez 2 minuty / obroty 4.

Na wystudzone ciasto wyłóż krem. Wierzch udekoruj malinami. Podawaj od razu.

Jak oceniasz przepis na tartę z thermomixa
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat tarty z thermomixa

Tarta Thermomix to szybkie i lekkie ciasto idealne na deser. Ta szybka i łatwa w przygotowaniu tarta świetnie sprawdzi się, gdy zechcesz zaskoczyć swoich gości.

Ten prosty przepis na tartę z Thermomixa rozpoczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Ciasto kruche jest rodzajem słodkiego lub wytrawnego wypieku o kruchej strukturze. Wykonuje się je z mąki, tłuszczu i jaj. Najlepsza do jego wykonania jest mąka krupczatka. To powoduje, że ciasto jest najbardziej plastyczne. Ze względu na zawartość tłuszczu zyskuje ono swoją kruchą teksturę. W przypadku żółtek można spotkać przepisy z użyciem surowego lub ugotowanego. W naszym przepisie wykorzystujemy również cukier puder, co powoduje, że świetnie nadaje się do słodkich wypieków.

Potrzebne składniki to mąka pszenna, cukier puder, masło i żółtka jaj. Jeśli nie posiadasz cukru pudru, wystarczy, że zmielisz podobną jak w przepisie ilość cukru przez 30 sekund / obroty 10. Teraz dodaj do cukru mąkę, masło i szczyptę soli. Całość wyrabiaj. Następnie wlej żółtka i ponownie wyrabiaj. Ciasto owiń folią i włóż do lodówki na godzinę, by się schłodziło. Po tym czasie wyłóż nim formę do tarty i nakłuj widelcem. Na wierzchu ułóż papier do pieczenia. Ciasto należy czymś obciążyć, by nie wyrosło. Można w tym miejscu użyć ziaren grochu lub fasoli. W sklepach znaleźć można również specjalne ceramiczne kuleczki lub metalowe łańcuszki do takiego obciążenia. Piecz ciasto przez 10 minut, a następnie ściągnij obciążenie i piecz kolejne 10 minut. Tak przygotowany spód do tarty odstaw do ostygnięcia. W tym czasie wykonaj krem ze śmietany, mascarpone i cukru pudru. Wystarczy całość ubić z użyciem motylka i rozłożyć równomiernie na tarcie. Na wierzchu ułóż owoce np. świeże maliny.

Mam nadzieję, że wiecie już jak zrobić tartę w Thermomixie. Sami widzicie, że jest łatwa w przygotowaniu, a z tego przepisu powstaje naprawdę dobra tarta.

Spód do tarty wykonany w Thermomixie możecie użyć do wypieków na słodko lub w wypiekach na słono. W tej drugiej wersji zamiast podanej ilości cukru pudru dodajcie mąkę. A jako wierzch tarty możecie użyć np. warzyw, mięsa i masy serowo-jajecznej. W takim wydaniu tarta Thermomix będzie naprawdę pyszna np. na obiad.

Alergeny w tarcie z thermomixa

Lista alergenów dla tarty z Thermomixa przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty z thermomixa

na 100g gotowej potrawy

Ciasto kruche można przygotować również z mąki bezglutenowej, dzięki czemu będzie odpowiednie np. dla osób chorujących na celiakię.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(85g)
Energia (kcal)
285.60
242.76
Białko (g)
3.25
2.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(85g)
Węglowodany (g)
21.48
18.26
Węglowodany przyswajalne (g)
19.39
16.48
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.09
1.77

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(85g)
Tłuszcz (g)
20.60
17.51
Tłuszcze nasycone (g)
18.53
15.75
Tłuszcze nienasycone (g)
2.07
1.76
Cholesterol (mg)
80.19
68.16
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(85g)
Witamina C (mg)
7.56
6.42
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(85g)
Sód (mg)
10.99
9.34
Wapń (mg)
47.12
40.05
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.22
1.04
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z thermomixa 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z thermomixa

Koszt składników
48.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
130 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 130 g
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Cukier puder
70 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.35
Za 70 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Maliny
300 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 3
19.20
Za 300 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Koszt składników
48.80