Przepis na ciasto na pizzę z thermomixu krok po kroku
- Mąka krupczatka 150 g
- Mąka pszenna typ 500 150 g
- Oliwa z oliwek 20 ml
- Drożdże świeże 25 g
- Sól 5 g 1 łyżeczka
- Cukier 5 g 1 łyżeczka
Do naczynia Thermomixa wsyp mąki, dodaj oliwę, sól, cukier oraz pokruszone drożdże.
Wlej 160 ml letniej wody (około 35 stopni).
Wyrób ciasto przez 3 minuty / "kłos".
W tym czasie natłuść miskę np. oliwą z oliwek.
Wyrobione ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełóż na posypany mąką blat i rozwałkuj do kształtu blachy.
Blachę do pizzy natłuść i delikatnie przełóż na nią ciasto.
Tak przygotowane ciasto do pizzy wraz z wybranymi dodatkami (np. mozzarella, salami, sos pomidorowy) piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez około 10-13 minut, aż brzegi się zarumienią.
Często zadawane pytania
-
Ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizze bez drożdży
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Szybkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania
-
Cienkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z drożdżami
-
Ciasto drożdżowe na pizzę
-
Ciasto na pizzę włoską
-
Idealne ciasto na pizzę
-
Puszyste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę na zakwasie
-
Ciasto na pizzę z mlekiem
-
Proste ciasto na pizzę
-
Pizza z proszku do pieczenia
-
Ciasto na pizzę bezglutenowe
-
Ciasto na pizzę

(liczba kalorii)
Ciasto na pizzę Thermomix - cechy przepisu
Więcej o cieście na pizzę z Thermomixu
Dziś pokazujemy Wam jak zrobić ciasto na pizzę w Thermomixie. Jeśli marzy Ci się pyszna, łatwa w przygotowaniu pizza to jesteś w odpowiednim miejscu. Ta pizza Thermomix świetnie sprawdzi się na obiad dla całej rodziny.
Pizza jest daniem wywodzącym się z Włoch. Jest płaskim plackiem z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym i serem, najczęściej mozzarellą. Jako danie najbardziej popularne na całym świecie występuje z wieloma różnymi dodatkami. Do Polski przywędrowała już w XVI w., według legend wraz z królową Boną. Od tego momentu pizza stała się tak rozpoznawalna, że nie ma już chyba osoby, która nie wiedziałaby, czym jest to pyszne danie.
Ten przepis na ciasto na pizzę z Thermomixa powoduje, że jest to ciasto szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasto na pizzę wykorzystuje składniki takie jak mąka pszenna i mąka krupczatka, drożdże, oliwę, sól, cukier i ciepłą wodę. Dodatek mąki krupczatki powoduje, że ciasto jest bardziej chrupiące. Wystarczy, że te składniki wrzucicie do naczynia Thermomixa i wyrobicie ciasto przez 3 minuty. Następnie należy odczekać około 40 minut, aż ciasto pięknie wyrośnie w natłuszczonej misce.
Drożdże odgrywają w tej pizzy kluczową rolę. To dzięki dwutlenkowi węgla, który produkują po przetrawieniu cukru, ciasto staje się puszyste. Dlatego warto pilnować temperatury wody. Zbyt zimny płyn spowoduje, że fermentacja będzie przebiegała zbyt wolno. Natomiast gorąca woda sparzy drożdże, co doprowadzi do ich inaktywacji i ciasto nie wyrośnie.
Tak przygotowany spód do pizzy, będzie świetnie smakował z domowym sosem pomidorowym. Aby go wykonać należy cebulę i czosnek rozdrobnić w Thermomixie. Następnie poddusić na oliwie przez kilka minut w 120 stopniach. Kolejnym krokiem jest dodanie passaty pomidorowej, soli i przypraw. Najlepiej podgotować go jeszcze przez 15 minut, po czym zblendowany rozsmarować na przygotowanym cieście na pizzę.
Jeśli potrzebny Ci prosty przepis na dobre ciasto na pizzę to wierz mi, że prościej nie da się go przyrządzić. Ciasto na pizzę Thermomix to idealny i szybki pomysł na domowe danie.
Wartości odżywcze ciasta na pizzę z Thermomixu
Energia i białka
(170g)
Węglowodany w cieście na pizzę z thermomixu
(170g)
Tłuszcze
(170g)
Witaminy w przepisie na ciasto na pizzę z thermomixu
(170g)
Składniki mineralne w przepisie na ciasto na pizzę z thermomixu
(170g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w cieście na pizzę z Thermomixu
Lista alergenów dla ciasta na pizzę z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka krupczatka
- Mąka pszenna typ 500