Ciasto na pierogi Thermomix

Opublikowano: 20.12.2021 r., 22:10 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasto na pierogi Thermomix podane na blacie. Z części ciasta ulepione są pierogi.
Ciasto na pierogi Thermomix
Ciasto na pierogi z Thermomixa to doskonała propozycja na uniwersalne ciasto pierogowe, które jest bardzo szybkie w przygotowaniu. Wykorzystaj swój ulubiony farsz i przygotuj pyszne pierogi.
Przygotowanie 5 min
53 kcal
Kcal w porcji
15 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
miska, ściereczka, thermomix

Przepis na ciasto na pierogi z thermomixu krok po kroku

Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki i dodaj 100 ml ciepłej wody.

Składniki na ciasto wyrabiaj 2min./interwał.

Po tym czasie ciasto przełóż do miski, przykryj je ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut.

Po tym czasie z ciasta możesz przygotować ulubione pierogi.

Jak oceniasz przepis na ciasto na pierogi z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,8% osób

Więcej informacji na temat ciasta na pierogi z thermomixu

Ciasto na pierogi Thermomix to sprawdzony przepis na pyszne i uniwersalne ciasto do faszerowania pierogów. Przepis na ciasto na pierogi z Thermomixa jest bardzo prosty, jednak wszystkie składniki muszą być w dobrze dobranych proporcjach, aby ciasto było elastyczne. Prosty przepis wykonasz bez posiadania dużych umiejętności kulinarnych, dodatkowo Thermomix znacznie ułatwi pracę. Do wykonania ciasta potrzebne będą tobie następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, jajko, oliwa z oliwek oraz sól. Produkty te są przystępne cenowo raz dostępna w większości sklepów Spożywczych. Oliwę z oliwek możesz zastąpić olejem rzepakowym.

A więc jak zrobić ciasto na pierogi w Thermomixie? Do naczynia miksującego włóż wszystkie składniki i dodaj 100 ml ciepłej wody. Składniki na ciasto wyrabiaj 2min./interwał. Po tym czasie ciasto przełóż do miski, przykryj je ściereczką kuchenną i pozostaw na około 30 minut. Po tym czasie z ciasta możesz przygotować ulubione pierogi. Ciasto na pierogi możesz faszerować różnymi farszami - pyszne pierogi będą doskonale smakować zarówno na słodko, jak i na słono.

Ciasto na pierogi wykonane z mąki pszennej zawiera gluten. Gluten jest to Białko, które występuje w zbożach takich jak pszenica, orkisz, żyto czy jęczmień. Jedną z właściwości glutenu jest tworzenie przestrzennych struktury w połączeniu z wodą, dlatego właśnie ciasto wyrabia się z dodatkiem wody, aby dokładnie połączyć składniki i nadać ciastu elastyczną konsystencję. Im mąka zawiera więcej glutenu, tym konsystencja ciasta jest bardziej elastyczna.

Podsumowując szybkie w przygotowaniu i dobre ciasto na pierogi z Thermomixa ma bardzo uniwersalne zastosowanie. Możesz je faszerować przy pomocy owoców, wtedy uzyskasz pierogi na słodko – doskonale smakują one z dodatkiem sosu przygotowanego na bazie jogurtu naturalnego. Pierogi możesz faszerować również farszem słonym przygotowanym z mięsa, kaszy lub warzyw. Do przygotowania farszu możesz również użyć kombinacji większej ilości produktów spożywczych - możesz przygotować np. pierogi z farszem ze szpinaku i sera fety. Te smaczne pierogi będą doskonale smakować dodatkiem okrasy.

Alergeny w cieście na pierogi z thermomixu

Lista alergenów dla ciasta na pierogi z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze ciasta na pierogi z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Ciasto na pierogi to ciasto pszenne, które zawiera mąkę z pełnego przemiału. Mąka ta pozbawiona jest dużych ilości błonnika oraz witamin i składników mineralnych. Do ciasta na pierogi świetnie sprawdza się mąka orkiszowa razowa.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(15g)
Energia (kcal)
357.83
53.67
Białko (g)
13.13
1.97

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(15g)
Węglowodany (g)
56.12
8.42
Węglowodany przyswajalne (g)
56.12
8.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(15g)
Tłuszcz (g)
9.03
1.35
Tłuszcze nasycone (g)
2.95
0.44
Tłuszcze nienasycone (g)
6.08
0.91

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(15g)
Witamina B6 (mg)
0.09
0.01
Tiamina (mg)
0.74
0.11
Ryboflawina (mg)
0.42
0.06
Niacyna (mg)
5.06
0.76
Foliany (µg (mcg))
119.49
17.92

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(15g)
Sód (mg)
26.46
3.97
Potas (mg)
121.11
18.17
Wapń (mg)
24.15
3.62
Fosfor (mg)
128.89
19.33
Magnez (mg)
29.65
4.45
Żelazo (mg)
4.60
0.69
Cynk (mg)
1.03
0.16
Miedź (mg)
0.16
0.02
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta na pierogi z thermomixu 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasta na pierogi z thermomixu

Koszt składników
29.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
29.00