Sernik rosa Thermomix

Opublikowano: 20.12.2021 r., 22:11 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik rosa Thermomix podany na białym talerzu, który stoi na desce.
Sernik rosa Thermomix
Sernik rosa z Thermomixa to doskonała propozycja na smaczne ciasto domowej roboty. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i herbaty podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Czas ubijania 90 min
562 kcal
Kcal w porcji
230 g
Wielkość porcji
62
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (5 szt.)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Cukier 2 szklanki (400 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) (150 g)
  • Mleko 3,2% 2 szklanki (500 ml)
  • Olej rzepakowy (150 ml)
  • Twaróg sernikowy (750 g)
  • Budyń (proszek) waniliowy (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, blaszka do pieczenia, thermomix, motylek (thermomix)

Przepis na sernik rosę z thermomixu krok po kroku

Do urządzenia miksującego włóż ciepłe masło, 100 g cukru, jedno całe jajko, mąka oraz jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia.

Składniki na spód ciasta wyrób 1min/interwał.

Wyrobionym ciastem wyłóż dno blaszki do pieczenia.

Spód ciasta piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut.

Pozostałe jajka wybij do dwóch oddzielnych miseczek, rozdzielając białko od żółtka.

Do naczynia miksującego włóż twaróg, żółtka, 200 g cukru, budyń w proszku, mleko oraz olej.

Składniki w naczyniu miksującym miksuj 3 min/obroty 6.

Masą twarogową wylej na podpieczone ciasto i całość piecz przez 50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Naczynie miksujące umyj i osusz, aby nie było mokre. Krok ten jest niezbędny aby dobrze ubić białka.

Do Thermomix'a załóż motylek, następnie do naczynia miksującego wlej białka i dodaj szczyptę soli.

Białka ubijaj 1,5min/obroty 3. Podczas ubijania przez otwór w pokrywie stopniowo dodaj pozostały cukier.

Następnie upieczone ciasto szybko wyciągnij z piekarnika, wyłóż na nie pianę I całość piecz jeszcze 10 minut w temperaturze 180°C.

Gotowe ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na sernik rosę z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat sernika rosy z thermomixu

Sernik rosa Thermomix to doskonała propozycja na pyszny sernik domowej roboty. Do jego przygotowania możesz użyć ser z wiaderka, który doskonale sprawdzi się do przygotowania pysznego i prostego ciasta. Przepis na sernik rosa z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego aby przygotować ten pyszny wypiek. Do przygotowania sernika potrzebne ci będą następujące produkty spożywcze: jajka, masło, cukier, mąka pszenna, mleko spożywcze, olej rzepakowy, twaróg sernikowy z wiaderka oraz budyń w proszku. Składniki te są ogólnodostępne i przystępne cenowo. Sernik możesz przygotować również z brzoskwiniami - wystarczy, że pokrojone w kostkę brzoskwinie dodasz do masy twarogowej.

Jak zrobić sernik rosę z Thermomixa? Do urządzenia miksującego włóż ciepłe masło, 100 g cukru, jedno całe jajko, mąka oraz jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Składniki na spód ciasta wyrób 1min/interwał. Wyrobionym ciastem wyłóż dno blaszki do pieczenia. Spód ciasta piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Pozostałe jajka wybij do dwóch oddzielnych miseczek, rozdzielając białko od żółtka. Do naczynia miksującego włóż twaróg, żółtka, 200 g cukru, budyń w proszku, mleko oraz olej. Składniki w naczyniu miksującym miksuj 3 min/obroty 6. Masą twarogową wylej na podpieczone ciasto i całość piecz przez 50 min w piekarniku nagrzanym do 180°C. Naczynie miksujące umyj i osusz, aby nie było mokre. Do Thermomixa załóż motylek, następnie do naczynia miksującego wlej białka i dodaj szczyptę soli. Białka ubijaj 1,5min/obroty 3. Podczas ubijania przez otwór w pokrywie stopniowo dodaj pozostały cukier. Następnie upieczone ciasto szybko wyciągnij z piekarnika, wyłóż na nie pianę I całość piecz jeszcze 10 minut w temperaturze 180°C.

Podsumowując ten szybki przepis na sernik to dobry pomysł na smaczną przekąskę do kawy lub herbaty. Doskonale sprawdzi się podany podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Dodatkowo ciasto możesz przygotować na święta, ponieważ jest bardzo proste w wykonaniu i doskonale smakuje.

Alergeny w serniku rosie z thermomixu

Lista alergenów dla sernika rosy z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 3,2%
    • twaróg sernikowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze sernika rosy z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Sernik rosa z Thermomixa to doskonała alternatywa dla gotowych wypieków. Domowy sernik nie zawiera konserwantów. Jeśli chcesz aby sernik miał mniej kalorii to jego wykonania, możesz wykorzystać ksylitol lub erytrytol zamiast cukru.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kcal)
244.55
562.47
Białko (g)
6.14
14.13

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany (g)
26.65
61.30
Węglowodany przyswajalne (g)
26.53
61.01
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.13
0.29

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz (g)
12.82
29.49
Tłuszcze nasycone (g)
4.81
11.05
Tłuszcze nienasycone (g)
8.02
18.44
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.90
13.57
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.12
4.87
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
59.27
136.33

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A (µg (mcg))
64.93
149.33
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.49
1.12
Witamina E (mg)
0.25
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
63.87
146.89
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.08
0.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.38
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.49
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
20.84
47.94
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
11.77
27.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód (mg)
143.51
330.07
Potas (mg)
87.94
202.27
Wapń (mg)
60.06
138.14
Fosfor (mg)
99.59
229.05
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.44
17.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.69
1.59
Cynk (mg)
0.40
0.93
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.03
0.07
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika rosy z thermomixu 62
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika rosy z thermomixu

Koszt składników
41.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Cukier
400 g
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 400 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
150 g
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 150 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Olej rzepakowy
150 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 ml
Twaróg sernikowy
750 g
14.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 750 g
Budyń (proszek)
80 g
waniliowy
1.00
Za 40,0 g
Liczba opakowań 2
2.00
Za 80 g
Koszt składników
41.30