Przepis na szarlotkę z thermomixu krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
To będzie niezbędne
blaszka do pieczenia, folia spożywcza, thermomix

Jabłka obierz i pozbaw je gniazd nasiennych.

Do naczynia miksującego odważ 300 gram mąki, 100 gram cukru, 200 gram masła oraz dodaj łyżeczkę cukru wanilinowego, jajka oraz szczyptę soli.

Składniki wymieszaj 40 s./obroty 5.

Ciasto kruche uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.

Po tym czasie formę do pieczenia wyłóż wcześniej przygotowanym ciastem i nakłuj je widelcem.

Następnie przygotuj jabłka do szarlotki.

Do naczynia miksującego włóż obrane jabłka, cukier wanilinowy oraz cynamon.

Składniki z jabłkami rozdrobnij 2 s./obroty 4.

Następnie jabłka podgrzewaj 10 minut/ 100°C/obroty 1.

Tak przygotowane jabłka wyłóż na spód ciasta.

Wszystkie pozostałe składniki włóż do naczynia miksującego i wymieszaj je 10 s./obroty 6.

Uzyskaną kruszonką posyp wierzch ciasta.

Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę.

Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Szarlotka Thermomix podana z dodatkiem herbaty.
Szarlotka Thermomix
Koszt przygotowania dania
13.25 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
441 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
63

Szarlotka Thermomix - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o szarlotce z Thermomixu

Szarlotka Thermomix to doskonały pomysł na pyszne ciasto, którą możesz podać z dodatkiem kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na szarlotkę z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Szarlotka z Thermomixa to ciasto szybkie do przygotowania. Do zrobienia ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier wanilinowy, masło, cukier, jajka, mąka pszenna, jabłka oraz cynamon. Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne większości sklepów spożywczych.

Jak zrobić szarlotkę w Thermomixie? Do naczynia miksującego odważ 300 gram mąki, 100 gram cukru, 200 gram masła oraz dodaj łyżeczkę cukru wanilinowego, jajka oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj 40 s./obroty 5. Ciasto kruche uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę do pieczenia wyłóż wcześniej przygotowanym ciastem i nakłuj je widelcem. Do naczynia miksującego włóż obrane jabłka, cukier wanilinowy oraz cynamon. Składniki z jabłkami rozdrobnij 2 s./obroty 4. Następnie jabłka podgrzewaj 10 minut/ 100°C/obroty 1. Tak przygotowane jabłka wyłóż na spód ciasta. Wszystkie pozostałe składniki włóż do naczynia miksującego i wymieszaj je 10 s./obroty 6. Uzyskaną kruszonką posyp wierzch ciasta. Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jabłka wykorzystane do przygotowania szarlotki są bogatym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich spore ilości błonnika, który korzystnie Wypływa na Pasaż jelit oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelita. Jabłka są również doskonałym źródłem witaminy C, która wpływa na poprawę odporności naszego organizmu.

Podsumowując prosty przepis na szarlotkę z Thermomixa to doskonały wybór na pyszne wypiek, który można przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Dobre i łatwe w przygotowaniu ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Szarlotka stanowi również doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, jednak jest bardzo słodkie, dlatego warto ograniczyć jego podaż w diecie.

Wartości odżywcze szarlotki z Thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
220.62 kcal
441.25 kcal
Białko
3.10 g
6.21 g
Fenyloalanina
0.01 mg
0.02 mg
Brak danych dla: jajko, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Węglowodany w szarlotce z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
28.94 g
57.88 g
Węglowodany przyswajalne
27.25 g
54.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.68 g
3.37 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.67 g
21.35 g
Tłuszcze nasycone
7.26 g
14.52 g
Tłuszcze nienasycone
3.41 g
6.83 g
Cholesterol
36.65 mg
73.29 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na szarlotkę z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
90.64 µg (mcg)
181.28 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.05 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E
0.43 mg
0.87 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol
87.19 µg (mcg)
174.37 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.18 mg
0.36 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.22 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.20 mg
2.40 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany
28.52 µg (mcg)
57.03 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten
34.87 µg (mcg)
69.75 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na szarlotkę z thermomixu

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
7.04 mg
14.08 mg
Potas
90.20 mg
180.40 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń
16.34 mg
32.67 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor
36.01 mg
72.03 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez
10.04 mg
20.07 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.13 mg
2.26 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk
0.26 mg
0.53 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny szarlotki z Thermomixu 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w szarlotce z Thermomixu

Lista alergenów dla szarlotki z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania szarlotki z Thermomixu

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier wanilinowy
10 g
2 płaskie łyżeczki
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Masło
250 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
6.25
Za 250 g
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna typ 500
350 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 350 g
Jabłko
1200 g
6 dużych sztuk
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 7
3.33
Za 1200 g
Cynamon
10 g
1 płaska łyżeczka
1.30
Za 15,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 10 g
Koszt składników
26.90
Jak oceniasz przepis na szarlotkę z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,0% osób