Szarlotka Thermomix
- Cukier wanilinowy 2 płaskie łyżeczki (10 g)
- Masło (250 g)
- Cukier (150 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (350 g)
- Jabłko 6 dużych sztuk (1200 g)
- Cynamon 1 płaska łyżeczka (10 g)
- Jajko (2 szt.)
Przepis na szarlotkę z thermomixu krok po kroku
Jabłka obierz i pozbaw je gniazd nasiennych.
Do naczynia miksującego odważ 300 gram mąki, 100 gram cukru, 200 gram masła oraz dodaj łyżeczkę cukru wanilinowego, jajka oraz szczyptę soli.
Składniki wymieszaj 40 s./obroty 5.
Ciasto kruche uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie formę do pieczenia wyłóż wcześniej przygotowanym ciastem i nakłuj je widelcem.
Następnie przygotuj jabłka do szarlotki.
Do naczynia miksującego włóż obrane jabłka, cukier wanilinowy oraz cynamon.
Składniki z jabłkami rozdrobnij 2 s./obroty 4.
Następnie jabłka podgrzewaj 10 minut/ 100°C/obroty 1.
Tak przygotowane jabłka wyłóż na spód ciasta.
Wszystkie pozostałe składniki włóż do naczynia miksującego i wymieszaj je 10 s./obroty 6.
Uzyskaną kruszonką posyp wierzch ciasta.
Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę.
Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
-
Szarlotka
-
Szarlotka z kruszonką
-
Szarlotka sypana
-
Szarlotka krucha
-
Szarlotka z bezą
-
Szarlotka z budyniem
-
Szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka królewska
-
Szybka szarlotka
-
Szarlotka na dużą blachę
-
Szarlotka z pianką
-
Szarlotka z jabłkami
-
Fit szarlotka
-
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście
-
Szarlotka z jabłkiem
-
Szarlotka bezglutenowa
-
Szarlotka z papierówek
-
Ciasto na szarlotkę
-
Szarlotka
Więcej informacji na temat szarlotki z thermomixu
Szarlotka Thermomix to doskonały pomysł na pyszne ciasto, którą możesz podać z dodatkiem kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych, lub ze znajomymi. Przepis na szarlotkę z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Szarlotka z Thermomixa to ciasto szybkie do przygotowania. Do zrobienia ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier wanilinowy, masło, cukier, jajka, mąka pszenna, jabłka oraz cynamon. Produkty te są przystępne cenowo oraz dostępne większości sklepów spożywczych.
Jak zrobić szarlotkę w Thermomixie? Do naczynia miksującego odważ 300 gram mąki, 100 gram cukru, 200 gram masła oraz dodaj łyżeczkę cukru wanilinowego, jajka oraz szczyptę soli. Składniki wymieszaj 40 s./obroty 5. Ciasto kruche uformuj w kulkę, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie formę do pieczenia wyłóż wcześniej przygotowanym ciastem i nakłuj je widelcem. Do naczynia miksującego włóż obrane jabłka, cukier wanilinowy oraz cynamon. Składniki z jabłkami rozdrobnij 2 s./obroty 4. Następnie jabłka podgrzewaj 10 minut/ 100°C/obroty 1. Tak przygotowane jabłka wyłóż na spód ciasta. Wszystkie pozostałe składniki włóż do naczynia miksującego i wymieszaj je 10 s./obroty 6. Uzyskaną kruszonką posyp wierzch ciasta. Blaszkę z ciastem wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około godzinę. Upieczone ciasto wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.
Jabłka wykorzystane do przygotowania szarlotki są bogatym źródłem wielu cennych składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich spore ilości błonnika, który korzystnie Wypływa na Pasaż jelit oraz zmniejsza ryzyko rozwoju choroby nowotworowej jelita. Jabłka są również doskonałym źródłem witaminy C, która wpływa na poprawę odporności naszego organizmu.
Podsumowując prosty przepis na szarlotkę z Thermomixa to doskonały wybór na pyszne wypiek, który można przygotować na spotkania rodzinne lub ze znajomymi. Dobre i łatwe w przygotowaniu ciasto doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Szarlotka stanowi również doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych, jednak jest bardzo słodkie, dlatego warto ograniczyć jego podaż w diecie.
Alergeny w szarlotce z thermomixu
Lista alergenów dla szarlotki z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze szarlotki z thermomixu
Szarlotka Thermomix to doskonała propozycja na pyszny deser. Jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które pochodzą z jabłek. Warto pamiętać, że jest to danie słodkie i zawierające spore ilości węglowodanów prostych, dlatego powinniśmy zachować umiar z ilością ciasta w swojej diecie.
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.