Sernik Thermomix

Opublikowano: 15.01.2022 r., 21:28 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sernik Thermomix udekorowany owocami podany na przezroczystym talerzu.
Sernik Thermomix
Sernik Thermomix to doskonała propozycja na pyszny dodatek do kawy i herbaty. Możesz go podać na deser po obiedzie lub podczas spotkań ze znajomymi. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 90 min
319 kcal
Kcal w porcji
170 g
Wielkość porcji
61
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier puder (200 g)
  • Cukier wanilinowy (20 g)
  • Jajko (6 szt.)
  • Masło pół kostki (100 g)
  • Ser twarogowy półtłusty 4 małe kostki (1000 g)
  • Śmietana 18% (75 g)
  • Mąka ziemniaczana (15 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (10 g)
  • Bułka tarta do obsypania blaszki (10 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papier do pieczenia, tortownica 23 cm, thermomix, motylek (thermomix)

Przepis na sernik z thermomixu krok po kroku

Piekarnik nagrzej do 150°C.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą.

Do naczynia miksującego wsyp cukier puder.

Następnie do naczynia Thermomix załóż motylek.

Do naczynia dodaj cukier wanilinowy oraz jajka.

Całość miksuj 4 minuty/ 37°C/ obroty 3.

Następnie zdejmij motylek a do masy dodaj ciepłe masło, twaróg, mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz śmietanę.

Składniki mieszaj 30 s./ obroty 7.

Przygotowaną masę wylej na dno tortownicy, następnie wyrównaj masę.

Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około półtorej godziny.

Upieczone ciasto pozostaw w piekarniku, uchyl drzwiczki piekarnika a ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Jak oceniasz przepis na sernik z thermomixu
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,9% osób

Więcej informacji na temat sernika z thermomixu

Sernik Thermomix to doskonały pomysł na pyszny i łatwy w przygotowaniu sernik, który będzie stanowił doskonały dodatek do kawy lub herbaty podczas spotkań rodzinnych. Przepis na sernik z Thermomixa jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania tego ciasta potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukier puder, cukier wanilinowy, jajka, masło, ser twarogowy półtłusty, śmietanę, mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną oraz bułkę tartą do obsypania blaszki. Do przygotowania ciasta możesz wykorzystać ser z wiaderka zamiast sera twarogowego półtłustego.

Jak zrobić sernik w Thermomixie? Piekarnik nagrzej do 150°C. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, boki wysmaruj masłem oraz obsyp bułką tartą. Do naczynia miksującego wsyp cukier puder. Następnie do naczynia Thermomix załóż motylek. Do naczynia dodaj cukier wanilinowy oraz jajka. Całość miksuj 4 minuty/ 37°C/ obroty 3. Następnie zdejmij motylek, a do masy dodaj ciepłe masło, twaróg oraz śmietanę. Składniki mieszaj 30 s./ obroty 7. Przygotowaną masę wylej na dno tortownicy, następnie wyrównaj masę. Ciasto włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez około półtorej godziny. Upieczone ciasto pozostaw w piekarniku, uchyl drzwiczki piekarnika a ciasto pozostaw do całkowitego wystygnięcia.

Ser twarogowy stanowi doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Znajdziemy w nim przede wszystkim białko, które uważane jest za bardzo ważny składnik pokarmowy w naszej diecie. Białko stanowi składnik budulcowy organizmu oraz wykorzystywane jest do produkcji ważnych hormonów. Dodatkowo ser twarogowy jesteś źródłem wapnia, który odpowiada za budowę naszych gości. Jego niedobór może prowadzić do powstawania osteoporozy.

Podsumowując prosty przepis na tradycyjny sernik stanowi dobry pomysł na smaczne ciasto, które możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Doskonale smakuje z dodatkiem kawy lub herbaty. Sernik z Thermomixa będzie stanowił doskonały wybór na ciasto podawane jako deser po niedzielnym obiedzie.

Alergeny w serniku z thermomixu

Lista alergenów dla sernika z Thermomixu przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser twarogowy półtłusty
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Bułka tarta

Wartości odżywcze sernika z thermomixu

na 100g gotowej potrawy

Sernik stanowi doskonałe źródło białka. Warto jednak pamiętać, że jest to danie wysokokaloryczne, dlatego nie powinno występować naszej diecie zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(170g)
Energia (kcal)
187.75
319.17
Białko (g)
9.03
15.35

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(170g)
Węglowodany (g)
16.26
27.64
Węglowodany przyswajalne (g)
16.19
27.51
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.08
0.13
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(170g)
Tłuszcz (g)
9.70
16.49
Tłuszcze nasycone (g)
6.39
10.86
Tłuszcze nienasycone (g)
3.31
5.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
2.67
4.53
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
1.10
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
94.14
160.04
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(170g)
Witamina A (µg (mcg))
95.17
161.79
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.43
0.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.07
0.12
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.43
0.73
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.40
0.67
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
93.74
159.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.07
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.19
0.33
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.18
0.31
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
17.70
30.09
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
16.86
28.66
Brak danych dla: cukier wanilinowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(170g)
Sód (mg)
212.42
361.11
Potas (mg)
102.24
173.81
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
65.14
110.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
135.14
229.74
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.34
14.17
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.45
0.76
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.51
0.86
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sernika z thermomixu 61
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sernika z thermomixu

Koszt składników
41.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier puder
200 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 200 g
Cukier wanilinowy
20 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 2
0.75
Za 20 g
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Masło
100 g
pół kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Ser twarogowy półtłusty
1000 g
4 małe kostki
3.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 4
14.00
Za 1000 g
Śmietana 18%
75 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.82
Za 75 g
Mąka ziemniaczana
15 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.07
Za 15 g
Mąka pszenna typ 500
10 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 g
Bułka tarta
10 g
do obsypania blaszki
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 10 g
Koszt składników
41.20