Przepis na tarta z gruszkami i mascarpone krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, stolnica, forma do tarty 24 cm

Na stolnicy wysyp mąkę pszenną, dodaj pokrojone w kostkę 200 g masła, 100 g cukru i 1 żółtko. Zagnieć szybko gładkie ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremkę do tarty. Spód nakłuj widelcem i piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez 20 minut.

5 żółtek ubij z 200 g cukru na białą masę, dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składników, wstaw do lodówki.

Obierz gruszki i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej 200 g masła i 70 g cukru, dodaj gruszki i smaż na średnim ogniu, aż gruszki delikatnie zmiękną.

Na upieczony i wystudzony spód wyłóż najpierw masę z serka mascarpone, na wierzch ułóż gruszki duszone w maśle.

Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin.

Tarta z gruszkami i mascarpone podana na stole.
Tarta z gruszkami i mascarpone
Koszt przygotowania dania
30.65 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
628 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
64

Tarta z gruszkami i mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie z gruszkami i mascarpone

Tarta z gruszkami i mascarpone to doskonała propozycja na pyszny jesienny deser. Doskonałe połączenie kremowe go serka mascarpone i lekko słodkich gruszek zachwyci Twoich domowników. Przepis na tartę z gruszkami i mascarpone jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Do zrobienia tej pysznej tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, żółtka jaj, cukier, ser mascarpone oraz gruszki.

Jak zrobić tartę z gruszkami i mascarpone? Na początek przygotuj ciasto kruche, które będzie spodem do tarty. Na stolnicę przesiej pszenną, dodaj do niej zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko oraz cukier. Zagnieść szybko gładkie ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Piecz nagrzanym do 220° piekarniku przez 20 min. W międzyczasie przygotuj krem do tarty. W dużej misce ubij żółtka z cukrem na białą masę, dodaj do niej mascarpone i zmiksuj do połączenia składników. Schodź masę w lodówce. Obierz gruszki ze skórek i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuścić masło i cukier, dodaj do niego gruszki i smaż na średnim ogniu, aż gruszki nieco zmiękną. Na wystudzony spód wyłóż krem z mascarpone a na wierzch kremu ułóż gruszki. Tartę schłodzić w lodówce przez minimum 5 godzin.

Gruszki to owoce mające bardzo pozytywny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Gruszki zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżać ciśnienie krwi. Gruszki jako jedne z niewielu owoców są źródłem jodu. Jod jak wiadomo wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Prawidłowa praca tarczycy odpowiada za funkcjonowanie całego organizmu. Żółtka jaj użyte do przygotowania kremu są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, D i E.

Podsumowując pyszne włoskie ciasto idealnie pasuje jako deser po obiedzie ze znajomymi lub rodziną. Dobre, kremowe ciasto zachwyci nie jednego z wymagających gości. Tarta z serkiem mascarpone i gruszkami to doskonałe połączenie smaków.

Wartości odżywcze tarty z gruszkami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
299.17 kcal
628.25 kcal
Białko
3.82 g
8.03 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w tarcie z gruszkami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
30.06 g
63.12 g
Węglowodany przyswajalne
28.99 g
60.87 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
18.50 g
38.84 g
Tłuszcze nasycone
15.12 g
31.76 g

Witaminy w przepisie na tarta z gruszkami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(210g)
Ryboflawina
0.11 mg
0.22 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta z gruszkami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
12.17 mg
25.56 mg
Potas
66.17 mg
138.95 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń
45.87 mg
96.32 mg
Żelazo
0.99 mg
2.08 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Cynk
0.32 mg
0.67 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź
0.06 mg
0.13 mg
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z gruszkami i mascarpone 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z gruszkami i mascarpone

Lista alergenów dla tarty z gruszkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania tarty z gruszkami i mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Gruszka
750 g
5 średnich sztuk
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
5.00
Za 750 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Liczba porcji:
Koszt składników
35.50
Jak oceniasz przepis na tarta z gruszkami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób