Tarta z gruszkami i mascarpone

Opublikowano: 28.09.2021 r., 7:45 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Deser gruszkowy z mascarpone
Tarta z gruszkami i mascarpone
Tarta z gruszkami i mascarpone to pyszna słodka jesienna tarta. Kremowy ser mascarpone i lekko słodkie gruszki tworzą idealną kompozycję. Koniecznie wypróbuj nasz przepis.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie i Czas duszenia 50 min
628 kcal
Kcal w porcji
210 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (300 g)
  • Masło (200 g)
  • Żółtko jajka (6 szt.)
  • Cukier (300 g)
  • Gruszka - 5 średnich sztuk (750 g)
  • Mascarpone (500 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, stolnica, forma do tarty 24 cm

Przepis na tarta z gruszkami i mascarpone krok po kroku

Na stolnicy wysyp mąkę pszenną, dodaj pokrojone w kostkę 200 g masła, 100 g cukru i 1 żółtko. Zagnieć szybko gładkie ciasto, owiń folią i wstaw do lodówki na 30 minut.

Rozwałkuj ciasto i wyłóż nim foremkę do tarty. Spód nakłuj widelcem i piecz w rozgrzanym do 220 stopni piekarniku przez 10-15 minut.

5 żółtek ubij z 200 g cukru na białą masę, dodaj mascarpone i zmiksuj do połączenia składników, wstaw do lodówki.

Obierz gruszki i pokrój w ćwiartki. Na patelni rozgrzej 200 g masła i 70 g cukru, dodaj gruszki i smaż na średnim ogniu, aż gruszki delikatnie zmiękną.

Na upieczony i wystudzony spód wyłóż najpierw masę z serka mascarpone, na wierzch ułóż gruszki duszone w maśle.

Tartę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 30 minut (do momentu ścięcia się masy).

Upieczoną tartę wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jak oceniasz przepis na tarta z gruszkami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat tarty z gruszkami i mascarpone

Tarta z gruszkami i mascarpone to doskonała propozycja na pyszny jesienny deser. Doskonałe połączenie kremowe go serka mascarpone i lekko słodkich gruszek zachwyci Twoich domowników. Przepis na tartę z gruszkami i mascarpone jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go przygotować. Do zrobienia tej pysznej tarty potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, masło, żółtka jaj, cukier, ser mascarpone oraz gruszki.

Jak zrobić tartę z gruszkami i mascarpone? Na początek przygotuj ciasto kruche, które będzie spodem do tarty. Na stolnicę przesiej pszenną, dodaj do niej zimne masło pokrojone w kostkę, żółtko oraz cukier. Zagnieść szybko gładkie ciasto, owiń je folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim formę do tarty. Piecz nagrzanym do 220° piekarniku przez 10-15 min. W międzyczasie przygotuj krem do tarty. W dużej misce ubij żółtka z cukrem na białą masę, dodaj do niej mascarpone i zmiksuj do połączenia składników. Schodź masę w lodówce. Obierz gruszki ze skórek i pokrój na ćwiartki. Na patelni rozpuścić masło i cukier, dodaj do niego gruszki i smaż na średnim ogniu, aż gruszki nieco zmiękną. Na wystudzony spód wyłóż krem z mascarpone a na wierzch kremu ułóż gruszki. Tartę piecz jeszcze 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Gruszki to owoce mające bardzo pozytywny wpływ na poprawę naszego zdrowia. Gruszki zawierają sporo potasu, który odpowiada za prawidłową pracę serca oraz pomaga obniżać ciśnienie krwi. Gruszki jako jedne z niewielu owoców są źródłem jodu. Jod jak wiadomo wpływa na prawidłową pracę tarczycy. Prawidłowa praca tarczycy odpowiada za funkcjonowanie całego organizmu. Żółtka jaj użyte do przygotowania kremu są dobrym źródłem witamin rozpuszczalnych w tłuszczach takich jak witamina A, D i E.

Podsumowując pyszne włoskie ciasto idealnie pasuje jako deser po obiedzie ze znajomymi lub rodziną. Dobre, kremowe ciasto zachwyci nie jednego z wymagających gości. Tarta z serkiem mascarpone i gruszkami to doskonałe połączenie smaków.

Alergeny w tarcie z gruszkami i mascarpone

Lista alergenów dla tarty z gruszkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty z gruszkami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Domowa tarta z gruszkami i mascarpone to wysokokaloryczny wyrób. Jeśli jesteś na diecie redukcyjnej koniecznie staraj się ograniczać tego typu wypieki. Domowa tarta nie zawiera konserwantów i sztucznych dodatków do żywności.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kcal)
299.17
628.25
Białko (g)
3.82
8.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany (g)
30.06
63.12
Węglowodany przyswajalne (g)
28.99
60.87
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.07
2.25
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz (g)
18.50
38.84
Tłuszcze nasycone (g)
15.12
31.76
Tłuszcze nienasycone (g)
3.37
7.09
Cholesterol (mg)
106.77
224.23
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina B6 (mg)
0.04
0.09
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.49
3.12
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.31
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.22
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.97
2.03
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
30.82
64.71
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód (mg)
12.17
25.56
Potas (mg)
66.17
138.95
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
45.87
96.32
Fosfor (mg)
45.07
94.65
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.84
16.47
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.99
2.08
Cynk (mg)
0.32
0.67
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.13
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z gruszkami i mascarpone 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty z gruszkami i mascarpone

Koszt składników
35.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
300 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 300 g
Masło
200 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Cukier
300 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Gruszka
750 g
5 średnich sztuk
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 5
5.00
Za 750 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Koszt składników
35.50