Przepis na tarta z brzoskwiniami krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, wałek, folia spożywcza, forma do tarty 24 cm

Zimne masło pokrój w kostkę.

Umieść je w malakserze, dodaj jajko, mąkę orkiszową i 50 g cukru.

Rozdrobnij do powstania kruszonki.

Wysyp ciasto na blat i zagnieć gładkie ciasto.

Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut.

Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę do tarty.

Nakłuj widelcem spód ciasta.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.

W misce umieść żółtka jaj, dodaj 200 g cukru i ubij do powstania białej puszystej masy.

Dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia składników.

Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę.

Dodaj do masy z mascarpone i jajek.

Na wystudzony spód od tarty wyłóż masę.

Posiekaj czekoladę gorzką i posyp wierzch ciasta.

Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.

Tarta z brzoskwiniami podana na desce do krojenia.
Tarta z brzoskwiniami
Koszt przygotowania dania
40.84 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
811 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
62

Tarta z brzoskwiniami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z brzoskwiniami

Tarta z brzoskwiniami to bardzo dobry pomysł na pyszne ciasto, które można podać podczas wielu różnych okazji. Przepis na tarte z brzoskwiniami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je przygotować. Do zrobienia ciasta potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka orkiszowa, cukier, masło, serek mascarpone, jajko, żółtka jaj, brzoskwinie z puszki, czekolada gorzka.

Jak zrobić tarte z brzoskwiniami? Zimne masło pokrój w kostkę. Umieść je w malakserze, dodaj jajko, mąkę orkiszową i cukier. Rozdrobnij do powstania kruszonki. Wysyp ciasto na blat i zagnieć gładkie ciasto. Owiń je folią spożywczą i umieść w zamrażarce na 30 minut. Ciasto rozwałkuj i wyklej nim formę do tarty. Nakłuj widelcem spód ciasta. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W misce umieść żółtka jaj, dodaj cukier i ubij do powstania białej puszystej masy. Dodaj serek mascarpone i zmiksuj do połączenia składników. Brzoskwinie odsącz z syropu i pokrój w kostkę. Dodaj do masy z mascarpone i jajek. Na wystudzony spód od tarty wyłóż masę. Posiekaj czekoladę gorzką i posyp wierzch ciasta. Schłodź w lodówce przez 4-5 godzin.

Mąka orkiszowa produkowana jest z pradawnej odmiany pszenicy. Mąka orkiszowa jest bardzo dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który wspomaga pracę jelit i zapobiega zaparciom. Mąka jest bardzo dobrym źródłem cynku i selenu oraz witaminy E. Selen jest składnikiem mineralnym potrzebnym do prawidłowej produkcji hormonów przez tarczycę. Niezbędne są one do prawidłowej pracy całego organizmu. Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców poza sezonem. Brzoskwinie są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców.

Podsumowując tarta na słodko świetnie sprawdzi się jako deser nie tylko dla dzieci. Można ją podać na wiele różnych okazji, także podczas świąt. Tarta powinna być przechowywana w lodówce, gdzie może spędzić 3-4 dni. Słodka tarta jest dobra do spożycia dopiero po schłodzeniu w lodówce. Kruchy spód pod wpływem masy delikatnie zmięknie. Tarte można przygotować także ze świeżymi brzoskwiniami.

Wartości odżywcze tarty z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(210g)
Energia (kalorie)
386.37 kcal
811.37 kcal
Białko
5.57 g
11.70 g

Węglowodany w tarcie z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Węglowodany
31.60 g
66.37 g
Węglowodany przyswajalne
28.49 g
59.84 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.11 g
6.53 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(210g)
Tłuszcz
26.66 g
55.98 g
Tłuszcze nasycone
21.16 g
44.44 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.18 g
10.87 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
116.34 mg
244.31 mg

Witaminy w przepisie na tarta z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Witamina C
0.39 mg
0.82 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Witamina D
0.26 µg (mcg)
0.55 µg (mcg)
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tarta z brzoskwiniami

Na 100g
Na porcję
(210g)
Sód
17.70 mg
37.17 mg
Wapń
57.87 mg
121.52 mg
Żelazo
1.14 mg
2.40 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z brzoskwiniami 62
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z brzoskwiniami

Lista alergenów dla tarty z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania tarty z brzoskwiniami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
400 g
2 szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Masło
300 g
1,5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 300 g
Cukier
250 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.62
Za 250 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Żółtko jajka
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mascarpone
600 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 3
15.60
Za 600 g
Brzoskwinie w syropie
300 g
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Czekolada gorzka
100 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 100 g
Koszt składników
63.00
Jak oceniasz przepis na tarta z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób