Przepis na tartę z truskawkami i mascarpone krok po kroku

Składniki dla 12 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
ekstrakt waniliowy
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, miska, ceramiczna forma do tarty 25 cm

Z maki pszennej, masła, cukru pudru (40 g) i jajka zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita. Gotowym wykładamy spód blaszki do tarty. Po całości nakuwamy go widelcem.

Na spód ciasta wykładamy papier do pieczenia. Sypiemy na niego ryż.

Na początku kruche ciasto pieczemy około 15 minut z ryżem, a następnie kolejne 15 minut bez obciążenia w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.

W misce ubijamy śmietanę na gęsty krem. Następnie dodajemy cukier puder, ekstrakt z wanilii oraz mascarpone. Całość ponownie miksujemy do połączenia.

Na zimny spód układamy krem, a na niego połówki truskawek.

Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.

Tarta z truskawkami i mascarpone w naczyniu
Tarta z truskawkami i mascarpone
Koszt przygotowania dania
27.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
367 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
84

Tarta z truskawkami i mascarpone - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tarcie z truskawkami i mascarpone

Pyszna tarta z truskawkami i mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Świeże truskawki w połączeniu z kruchym ciastem i kremem z mascarpone są bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczne ciasto zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się także w menu dla dzieci.

Jak zrobić tartę z truskawkami i serkiem mascarpone? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z maki pszennej, masła, cukru pudru (40 g) i jajka zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita. Gotowym wykładamy spód blaszki do tarty. Po całości nakuwamy go widelcem. Na spód ciasta wykładamy papier do pieczenia. Sypiemy na niego ryż. Na początku kruche ciasto pieczemy około 15 minut z ryżem, a następnie kolejne 15 minut bez obciążenia w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy śmietanę na gęsty krem. Następnie dodajemy cukier puder, ekstrakt z wanilii oraz mascarpone. Całość ponownie miksujemy do połączenia. Na zimny spód układamy krem, a na niego połówki truskawek. Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.

Sprawdzony przepis na tartę z truskawkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.

Tarta z owocami i kremem z mascarpone odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.

Wartości odżywcze tarty z truskawkami i mascarpone

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kalorie)
282.68 kcal
367.48 kcal
Białko
4.01 g
5.21 g

Węglowodany w tarcie z truskawkami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany
20.24 g
26.32 g
Węglowodany przyswajalne
17.97 g
23.36 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.27 g
2.96 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz
20.77 g
27.00 g
Tłuszcze nasycone
17.88 g
23.25 g
Tłuszcze nienasycone
2.89 g
3.75 g

Składniki mineralne w przepisie na tartę z truskawkami i mascarpone

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód
12.00 mg
15.60 mg
Wapń
35.99 mg
46.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
0.79 mg
1.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty z truskawkami i mascarpone 84
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie z truskawkami i mascarpone

Lista alergenów dla tarty z truskawkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 1850
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania tarty z truskawkami i mascarpone

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 1850
250 g
4.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 250 g
Masło
160 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 160 g
Cukier puder
90 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 90 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mascarpone
250 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 250 g
Śmietanka kremowa 30%
300 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
4.50
Za 300 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
39.50
Jak oceniasz przepis na tartę z truskawkami i mascarpone
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób