Tarta z truskawkami i mascarpone
- Mąka pszenna typ 1850 (250 g)
- Masło (160 g)
- Cukier puder (90 g)
- Jajko (1 szt.)
- Mascarpone (250 g)
- Śmietanka kremowa 30% (300 g)
- Truskawki (500 g)
Przepis na tartę z truskawkami i mascarpone krok po kroku
Z maki pszennej, masła, cukru pudru (40 g) i jajka zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita. Gotowym wykładamy spód blaszki do tarty. Po całości nakuwamy go widelcem.
Na spód ciasta wykładamy papier do pieczenia. Sypiemy na niego ryż.
Na początku kruche ciasto pieczemy około 15 minut z ryżem, a następnie kolejne 15 minut bez obciążenia w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia.
W misce ubijamy śmietanę na gęsty krem. Następnie dodajemy cukier puder, ekstrakt z wanilii oraz mascarpone. Całość ponownie miksujemy do połączenia.
Na zimny spód układamy krem, a na niego połówki truskawek.
Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.
-
Tarta z truskawkami
-
Tarta na słodko
-
Tarta owocowa
-
Tarta truskawkowa
-
Tarta bez pieczenia
-
Tarta z truskawkami i budyniem
-
Tarta z musem truskawkowym
-
Tarta z truskawkami i bezą
-
Tarta z rabarbarem i truskawkami
-
Tarta z truskawkami i kruszonką
-
Tarta z kremem patissiere
-
Kruche ciasto do tarty
-
Tarta oreo z mascarpone
-
Tarta czekoladowa z truskawkami
-
Tarta z truskawkami i galaretką
-
Tarta z mrożonymi truskawkami
-
Tarta z truskawkami
Więcej informacji na temat tarty z truskawkami i mascarpone
Pyszna tarta z truskawkami i mascarpone to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Świeże truskawki w połączeniu z kruchym ciastem i kremem z mascarpone są bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do nich. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Smaczne ciasto zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz je uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania. Idealnie sprawdzi się także w menu dla dzieci.
Jak zrobić tartę z truskawkami i serkiem mascarpone? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku z maki pszennej, masła, cukru pudru (40 g) i jajka zagniatamy ciasto tak długo, aż jego konsystencja będzie jednolita. Gotowym wykładamy spód blaszki do tarty. Po całości nakuwamy go widelcem. Na spód ciasta wykładamy papier do pieczenia. Sypiemy na niego ryż. Na początku kruche ciasto pieczemy około 15 minut z ryżem, a następnie kolejne 15 minut bez obciążenia w temperaturze 180 stopni. Gotowy pozostawiamy do wystudzenia. W misce ubijamy śmietanę na gęsty krem. Następnie dodajemy cukier puder, ekstrakt z wanilii oraz mascarpone. Całość ponownie miksujemy do połączenia. Na zimny spód układamy krem, a na niego połówki truskawek. Ciasto przed podaniem schładzamy w lodówce.
Sprawdzony przepis na tartę z truskawkami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, które posiadają wiele wartości odżywczych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to źródło kwasów omega-3 i 6. To również źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem jego złej odmiany.
Tarta z owocami i kremem z mascarpone odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w tarcie z truskawkami i mascarpone
Lista alergenów dla tarty z truskawkami i mascarpone przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 1850
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tarty z truskawkami i mascarpone
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(130g)
Węglowodany
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Składniki mineralne
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.