Tartaletki z mascarpone i owocami

Opublikowano: 25.01.2022 r., 17:43 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
tartaletki z mascarpone i owocami
Tartaletki z mascarpone i owocami
Tartaletki z kremem na bazie mascarpone i owocami to świetny pomysł na słodką przekąskę lub deser dla całej Twojej rodziny.
Przygotowanie 60 min
Pieczenie i Miksowanie 20 min
326 kcal
Kcal w porcji
100 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 15 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 szklanka (250 g)
  • Masło 1 kostka (200 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukier puder 2 łyżki (20 g)
  • Śmietanka kremowa 30% 1 opakowanie (200 g)
  • Mascarpone 1 opakowanie (400 g)
  • Maliny (400 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
mikser, foremka do babeczek, miska, lodówka

Przepis na tartaletki z mascarpone i owocami krok po kroku

Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski, dodaj żółtka, cukier puder i masło.

Ugniataj ciasto w rękach, dodaj kieliszek zimnej wody i uformuj kulę.

Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.

Śmietanę wlej do miski i miksuj na gładki krem, dodaj mascarpone i wymieszaj łyżką.

Ciastem kruchym wyłóż foremki do babeczek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach C.

Ostudzone babeczki wyłóż kremem z mascarpone i dodaj owoce.

Babeczki przechowuj w lodówce.

Jak oceniasz przepis na tartaletki z mascarpone i owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,9% osób

Więcej informacji na temat tartaletek z mascarpone i owocami

Tartaletki z mascarpone i owocami to szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku przekąska, którą przygotujesz w krótkim czasie. Nadzienie i owoce, które wykorzystasz do tego deseru, mogą być dowolne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartaletki z mascarpone i owocami, do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: mąka, cukier, cukier puder, masło, jajka, śmietanka, mascarpone i owoce. Najlepsze tartaletki na kruchym spodzie są z truskawkami, malinami i borówkami. Owoce te są soczyste i orzeźwiające, dlatego będą dobre. Polecam świeże owoce, nie dosyć, że są smaczne, to dodatkowo pięknie wyglądają na kremie.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.

Krem do babeczek przygotujemy z serkiem mascarpone, który jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z mascarpone w wersji light.

Dokładnie jak zrobić tartaletki z mascarpone i owocami opisuję nieco niżej.

Zobacz, jaki to prosty przepis, będzie to dobry pomysł na szybkie i pyszne, domowe łakocie dla całej rodziny.

Alergeny w tartaletkach z mascarpone i owocami

Lista alergenów dla tartaletek z mascarpone i owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tartaletek z mascarpone i owocami

na 100g gotowej potrawy

Babeczki z mascarpone możesz przygotować z serkiem mascarpone w wersji light.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kcal)
326.99
326.99
Białko (g)
3.38
3.38

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany (g)
18.81
18.81
Węglowodany przyswajalne (g)
16.81
16.81
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.00
2.00

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz (g)
26.33
26.33
Tłuszcze nasycone (g)
22.22
22.22
Tłuszcze nienasycone (g)
4.11
4.11
Cholesterol (mg)
88.21
88.21
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C (mg)
6.94
6.94
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód (mg)
12.10
12.10
Wapń (mg)
50.78
50.78
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.47
1.47
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tartaletek z mascarpone i owocami 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tartaletek z mascarpone i owocami

Koszt składników
63.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
400 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Koszt składników
63.30