Przepis na tartaletki z mascarpone i owocami krok po kroku

Składniki dla 15 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
mikser, foremka do babeczek, miska, lodówka

Mąkę przesiej przez sitko, wsyp do miski, dodaj żółtka, cukier puder i masło.

Ugniataj ciasto w rękach, dodaj kieliszek zimnej wody i uformuj kulę.

Włóż ciasto do lodówki na 30 minut.

Śmietanę wlej do miski i miksuj na gładki krem, dodaj mascarpone i wymieszaj łyżką.

Ciastem kruchym wyłóż foremki do babeczek i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach C.

Ostudzone babeczki wyłóż kremem z mascarpone i dodaj owoce.

Babeczki przechowuj w lodówce.

tartaletki z mascarpone i owocami
Tartaletki z mascarpone i owocami
Koszt przygotowania dania
46.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
326 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
95

Tartaletki z mascarpone i owocami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o tartaletkach z mascarpone i owocami

Tartaletki z mascarpone i owocami to szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku przekąska, którą przygotujesz w krótkim czasie. Nadzienie i owoce, które wykorzystasz do tego deseru, mogą być dowolne.

Dzisiaj przedstawię Ci przepis na tartaletki z mascarpone i owocami, do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowe składniki takie jak: mąka, cukier, cukier puder, masło, jajka, śmietanka, mascarpone i owoce. Najlepsze tartaletki na kruchym spodzie są z truskawkami, malinami i borówkami. Owoce te są soczyste i orzeźwiające, dlatego będą dobre. Polecam świeże owoce, nie dosyć, że są smaczne, to dodatkowo pięknie wyglądają na kremie.

W moim przepisie użyłam cukier biały, zamiast niego możesz użyć cukier brązowy, nie robi to jednak wielkiej różnicy. Każdy rodzaj będzie dobry.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej. W przepisie występuje mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten, czyli białka zbóż występujące w większości ich odmian. Jeśli chcesz przygotować bezglutenowy, kruchy, spód wystarczy zamienić mąkę na wersję bezglutenową lub wybrać taki rodzaj mąki, która naturalnie nie zawiera glutenu.

Krem do babeczek przygotujemy z serkiem mascarpone, który jest wysokoenergetyczny. Swoją kremową konsystencję zawdzięcza wysokiej zawartości tłuszczu maślanego w swoim składzie, co ściśle wiąże się z dużą zawartością cholesterolu. W 100 g produktu znajduje się, aż 44 g tłuszczów, w tym większość to nasycone kwasy tłuszczowe niekorzystne dla naszego organizmu. Ponadto w 100 g produktu znajduje się, aż 123 g cholesterolu. Jeśli, bardzo lubisz smak serka mascarpone w deserach, ale przerażają Cię ilości tłuszczu i cholesterolu, nic straconego.

Skorzystaj wtedy z mascarpone w wersji light.

Dokładnie jak zrobić tartaletki z mascarpone i owocami opisuję nieco niżej.

Zobacz, jaki to prosty przepis, będzie to dobry pomysł na szybkie i pyszne, domowe łakocie dla całej rodziny.

Wartości odżywcze tartaletek z mascarpone i owocami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
326.99 kcal
326.99 kcal
Białko
3.38 g
3.38 g

Węglowodany w tartaletkach z mascarpone i owocami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
18.81 g
18.81 g
Węglowodany przyswajalne
16.81 g
16.81 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.00 g
2.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
26.33 g
26.33 g
Tłuszcze nasycone
22.22 g
22.22 g
Tłuszcze nienasycone
4.11 g
4.11 g
Cholesterol
88.21 mg
88.21 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na tartaletki z mascarpone i owocami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina C
6.94 mg
6.94 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartaletki z mascarpone i owocami

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
12.10 mg
12.10 mg
Wapń
50.78 mg
50.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
1.47 mg
1.47 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tartaletek z mascarpone i owocami 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tartaletkach z mascarpone i owocami

Lista alergenów dla tartaletek z mascarpone i owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietanka kremowa 30%
    • mascarpone
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Cena przygotowania tartaletek z mascarpone i owocami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukier puder
20 g
2 łyżki
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Śmietanka kremowa 30%
200 g
1 opakowanie
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Mascarpone
400 g
1 opakowanie
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 400 g
Maliny
400 g
8.00
Za 125,0 g
Liczba opakowań 4
25.60
Za 400 g
Koszt składników
63.30
Jak oceniasz przepis na tartaletki z mascarpone i owocami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób