Przepis na tartę pistacjową krok po kroku

Składniki
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, miska, forma do tarty 24 cm

W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, solą.

Dodaj masło pokrojone w kostkę i zmiksuj aż powstanie kruszonka.

Dodaj żółtka jaj i ręcznie zagniataj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.

Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno oraz boki formy do tarty.

Widelcem ponakłuwaj spód tarty i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.

Przykryj folią aluminiową i obciążeniem, np. suchym ryżem lub fasolą. Piecz ok 15 minut, po czym zdejmij obciążenie i piecz kolejne 20 minut.

W naczyniu umieść mascarpone i śmietankę (schłodzone!).

Miksuj aż masa będzie gęsta i puszysta.

Dodaj pastę pistacjową i miksuj do połączenia składników.

Na koniec możesz dodać śmietan fix i jeszcze raz ubić.

Masę wyłóż na upieczony, przestudzony spód tarty. Udekoruj pistacjami.

tarta pistacjowa z owocami
Tarta pistacjowa
Koszt przygotowania dania
50.39 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
473 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
65

Tarta pistacjowa - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o tarcie pistacjowej

Tarta pistacjowa świetny pomysł na na pyszny deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również jako pomysł na danie na imprezę ze znajomymi, urodziny, wspólne grillowanie, czy inne uroczyste, lub mniej uroczyste okazje. Jest tak pyszna, że znika z talerzy w mgnieniu oka, a dodatkowo pięknie wygląda i prezentuje się na stole, dlatego ciężko przejść obok niego obojętnie. To danie, które z pewnością zachwyci wszystkich gości. Przepis na tartę pistacjową nie jest skomplikowany, nie wymaga specjalistycznego sprzętu, wyszukanych składników, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę pistacjową, aby była smaczna koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania spodu potrzebujesz jedynie mąki, masła, żółtek jaj, odrobiny soli oraz cukru pudru. Najlepiej jeśli zastąpisz go ksylitolem - wtedy ciasto będzie miało mniejszą kaloryczność oraz indeks glikemiczny. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować na kruszonkę, a następnie zagnieść ciasto i koniecznie schłodzić je w lodówce. Przygotowanie masy z pistacjami jest równie proste, w ten sposób zawsze wychodzi smaczna. Wystarczy że zmiksujesz mascarpone ze śmietanką i masłem z orzechów pistacjowych lub specjalną, słodką masą pistacjową. To wszystko co musisz zrobić aby cieszyć się smakiem tarty pistacjowej. Wychodzi najlepsza i dobra na każde okazje - na święta, spotkania ze znajomymi, a nawet bez okazji. Jeśli zastanawiasz się jak upiec przepyszną tartę pistacjową koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis. Możesz udekorować ją pistacjami, świeżymi lub mrożonymi owocami, a także listkami mięty.

Wartości odżywcze tarty pistacjowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
473.04 kcal
473.04 kcal
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Białko
9.66 g
9.66 g
Brak danych dla: cukier puder, sól.
czytaj dalej

Węglowodany w tarcie pistacjowej

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
29.39 g
29.39 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
27.08 g
27.08 g
Brak danych dla: sól.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
36.16 g
36.16 g
Brak danych dla: cukier puder, sól.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
22.50 g
22.50 g
Brak danych dla: cukier puder, sól.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na tartę pistacjową

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
57.09 mg
57.09 mg
Potas
263.60 mg
263.60 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
68.05 mg
68.05 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Żelazo
2.28 mg
2.28 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.88 mg
0.88 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Miedź
0.34 mg
0.34 mg
Brak danych dla: mascarpone, śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty pistacjowej 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w tarcie pistacjowej

Lista alergenów dla tarty pistacjowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • mascarpone
    • Śmietanka kremowa 30%
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Masło z orzechów pistacjowych

Cena przygotowania tarty pistacjowej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
200 g
2,5 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukier puder
50 g
5 łyżek
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Sól
1 g
szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Masło
150 g
3/5 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mascarpone
200 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 200 g
Śmietanka kremowa 30%
50 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 50 g
Masło z orzechów pistacjowych
200 g
35.00
Za 185,0 g
Liczba opakowań 2
37.84
Za 200 g
Liczba porcji:
Koszt składników
96.50
Jak oceniasz przepis na tartę pistacjową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób