Przepis na tartę pistacjową krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 200 g 2,5 szklanki
- Cukier puder 50 g 5 łyżek
- Sól 1 g szczypta
- Masło 150 g 3/5 kostki
- Żółtko jajka 2 szt.
- Mascarpone 200 g
- Śmietanka kremowa 30% 50 g
- Masło z orzechów pistacjowych 200 g
W misce wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, solą.
Dodaj masło pokrojone w kostkę i zmiksuj aż powstanie kruszonka.
Dodaj żółtka jaj i ręcznie zagniataj ciasto, aż będzie jednolite i gładkie.
Uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim dno oraz boki formy do tarty.
Widelcem ponakłuwaj spód tarty i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni.
Przykryj folią aluminiową i obciążeniem, np. suchym ryżem lub fasolą. Piecz ok 15 minut, po czym zdejmij obciążenie i piecz kolejne 20 minut.
W naczyniu umieść mascarpone i śmietankę (schłodzone!).
Miksuj aż masa będzie gęsta i puszysta.
Dodaj pastę pistacjową i miksuj do połączenia składników.
Na koniec możesz dodać śmietan fix i jeszcze raz ubić.
Masę wyłóż na upieczony, przestudzony spód tarty. Udekoruj pistacjami.
Często zadawane pytania

(liczba kalorii)
Tarta pistacjowa - cechy przepisu
Więcej o tarcie pistacjowej
Tarta pistacjowa świetny pomysł na na pyszny deser lub podwieczorek dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również jako pomysł na danie na imprezę ze znajomymi, urodziny, wspólne grillowanie, czy inne uroczyste, lub mniej uroczyste okazje. Jest tak pyszna, że znika z talerzy w mgnieniu oka, a dodatkowo pięknie wygląda i prezentuje się na stole, dlatego ciężko przejść obok niego obojętnie. To danie, które z pewnością zachwyci wszystkich gości. Przepis na tartę pistacjową nie jest skomplikowany, nie wymaga specjalistycznego sprzętu, wyszukanych składników, ani zaawansowanych umiejętności kulinarnych. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tartę pistacjową, aby była smaczna koniecznie poznaj nasz przepis, który będzie dla Ciebie świetną inspiracją i wskazówką. Do przygotowania spodu potrzebujesz jedynie mąki, masła, żółtek jaj, odrobiny soli oraz cukru pudru. Najlepiej jeśli zastąpisz go ksylitolem - wtedy ciasto będzie miało mniejszą kaloryczność oraz indeks glikemiczny. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować na kruszonkę, a następnie zagnieść ciasto i koniecznie schłodzić je w lodówce. Przygotowanie masy z pistacjami jest równie proste, w ten sposób zawsze wychodzi smaczna. Wystarczy że zmiksujesz mascarpone ze śmietanką i masłem z orzechów pistacjowych lub specjalną, słodką masą pistacjową. To wszystko co musisz zrobić aby cieszyć się smakiem tarty pistacjowej. Wychodzi najlepsza i dobra na każde okazje - na święta, spotkania ze znajomymi, a nawet bez okazji. Jeśli zastanawiasz się jak upiec przepyszną tartę pistacjową koniecznie poznaj nasz sprawdzony przepis. Możesz udekorować ją pistacjami, świeżymi lub mrożonymi owocami, a także listkami mięty.
Wartości odżywcze tarty pistacjowej
Energia i białka
(100g)
Węglowodany w tarcie pistacjowej
(100g)
Tłuszcze
(100g)
Witaminy w przepisie na tartę pistacjową
(100g)
Składniki mineralne w przepisie na tartę pistacjową
(100g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tarcie pistacjowej
Lista alergenów dla tarty pistacjowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- Śmietanka kremowa 30%
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Masło z orzechów pistacjowych